De Papiermolen baalt. Het bad is tijdens de ‘mooiste zomer ooit’ dicht, omdat het een ‘monsterlijke’ renovatie houdt. Daarnaast heeft het project vertraging opgelopen.
“Dit was de mooiste zomer ooit voor een buitenbad, het is dood en dood zonde dat we nu dicht zijn. Dit bedenk je niet een jaar van tevoren,” blikt Marcel Dieterman, de manager van Sportcentrum Kardinge terug. “Als iemand mij dit vorig jaar had kunnen vertellen, dan hadden we andere keuzes gemaakt.”
Renovatie
De renovatie was noodzakelijk, omdat het bad niet meer aan de wettelijke norm voldeed. Door de hoofd technische dienst Frans Elderman wordt het project een ‘monsterklus’ genoemd. “In grote lijnen is het vooral bedoeld om het bad weer heel en veilig te krijgen, dus kwalitatief op een goed niveau. We vernieuwen het beton en de tribunes en we hebben nog een pakket duurzaamheidsmaatregelen genomen, zodat we ook toekomstbestendig zijn.”
Het project was zo groot dat het niet alleen in de winter kon gebeuren. Verschillende werkzaamheden, zoals het coaten van het beton, moesten bij nachttemperaturen boven de 15 graden uitgevoerd worden en daardoor werd besloten het zwembad het hele jaar dicht te gooien. Een extra bijkomstigheid is dat er maar minimale aanpassingen gedaan mogen worden, omdat De Papiermolen een monumentale status heeft.
Duurzaamheid
De duurzaamheidsmaatregelen houden onder andere in dat het zwembad afgedekt kan worden met een groot zeil. Hierdoor vindt er minder verdamping plaats en daardoor hoeft er minder water verwarmd te worden. Ook wordt er niet meer met CVketels gewerkt. “We gaan nu over op riothermie, met warmtepomen,” legt Elerman uit. “We gaan warmte uit het riool, wat hier voor het gebouw langs loopt, onttrekken en daarmee kunnen we het bad opwarmen. Vervolgens hebben we ook een zonneboiler op het dak gekregen om de douches mee te kunnen verwarmen.’s Winters wordt het gebouw daar warm mee gemaakt. We gaan echt heel erg terug in gasverbruik in de toekomst. Dat is belangrijk, want aan alle problemen rondom Slochteren willen we ook niet aan bijdragen.”
Positief
Het warme weer was niet alleen negatief, de bouwvakkers waren er juist wél blij mee. “Het mocht ook wel even, want we hadden een enorm natte winter, wat een enorme vertraging gaf, ook omdat we met de vloer van het zwembad bezig waren. We hadden veel last van grondwater,” blikt Elderman van de technische dienst terug. “Daarna droogde het op en hebben we fantastisch weer gehad. Daardoor konden we onder optimale omstandigheden de coating vervangen.”
Bezoekers
Niet alleen het zwembad, maar ook de bezoekers balen. “Volg de sociale media maar; mensen vinden het natuurlijk heel erg jammer dat je nu niet open bent en helemaal nu er buitenwater ook blauwalg is gevonden,” denkt Dolf Langerhuizen, teamleider van Zwembad Kardinge. “Mensen willen toch graag zwemmen en er zijn niet zo veel binnenaccommodaties. Daar wil je met dit weer eigenlijk ook niet zijn, daarom is het jammer dat ze hier niet kunnen zwemmen.”
Toekomst
“Het grootste wat er nu nog gedaan moet worden: de tribune moet verder afgewerkt worden, het betonherstel is zo goed als klaar; er moet nog coating op,” vertelt Elderman. “Bij het zwembad moeten de puntjes op de i gezet worden: de zwembadroosters moeten geplaatst en de grijpstangen moeten er weer aan het tegelwerk is nog niet helemaal klaar en er moeten nog wat nieuwe muurtjes komen.
Vertraging
Het project heeft door verschillende tegenslagen, zoals een natte winter en asbest, twee maanden vertraging opgelopen. De Papiermolen zou eigenlijk in juni 2018 klaar zijn en het zwembad zou dan in juli weer open kunnen. Nu is de oplevering verlaat naar 1 oktober. Dat betekent dat de eerste bezoekers pas in mei volgend jaar weer het zwembad in kunnen plonzen.
“We hopen volgend jaar 150.000- 200.000 bezoekers te ontvangen. Dat is wel een beetje afhankelijk van het weer,” besluit Langerhuizen.
De stichting Hulpacties van het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Friesch…
Het jaar 2024 was een bijzonder jaar voor Groningen, met zowel hoogtepunten als uitdagingen. FC…
De stichting Dierenopvangcentrum Groningen is één van de deelnemende goede doelen bij het Serieus Request…
Met het einde van het jaar in zicht is het ook tijd om naar je…
De ijshockeyers van GIJS Marne Groningen zakken opnieuw op de ranglijst na een thuisnederlaag tegen…
Er is dit jaar niet één oliebollenkraam die er in de gemeente Groningen met de…
Bekijk reacties
En dan te bedenken dat deze werkzaamheden eigenlijk vorig jaar zouden plaatsvinden, toen we een natte koude zomer hadden. Als ik het me goed herinner zijn de werkzaamheden o.a naar 2018 verplaatst omdat het dan samen zou vallen met werkzaamheden aan de ringweg.
Het lot schikt zich nooit. Volgende zomer wordt weer grauw en regenachtig en de papiermolen blijft leeg.
Als het zwembad toch een museum is dan moet je er met de museumjaarkaart toegang toe krijgen. :p
Onze Marcus was altijd al de leukste thuis, echt lachen geblazen. Dat we het allemaal maar vooral niet vergeten!
Jammer hè dat je er zelf niet op komt, daarom doe ik het graag voor je!
Altijd lachen met die Marc met veel diepgang ..kuch
Schuddebuiken, elke keer weer.
Alleen hijzelf trouwens.
In verband met de te verwachten vertraging in de werkzaamheden rond de zuidelijke ringweg zou de Papiermolen ook in 2019 nog wel eens ontoegankekijk kunnen zijn.
Overigens wilde de PvdA, toen nog oppermachtig in Stad, een 30 jaar geleden onze Papiermolen slopen......
Eigen schuld dikke bult.
Wel symbolisch de kopfoto met die blauwe kruisjes in het zwembad.
Het is pompen of verzuipen...het leven draait niet om luxe maar om eenvoud...alles komt weer goed met de papiermolen ...het wordt een mooie publiekstrekker die nooit weggeconcureerd kan worden....
Ons mooie zwembad. Een begrip voor zijn oervolk. Waar ik als kind mijn baantjes zwom. Of over de bodem zwom van het 'vijfde bad'. Want dat waren de namen die werden gegeven. Wat gelijk stond aan de diepte van de baden. Van de duikplank in het 'zesde bad'. Een bommetje was bij velen favoriet. Wat een mooie tijd. Mijn verlangen naar mijn Groningen van vroeger is groot.
Nog even over riothermie, het zogenaamde duurzame verwarming van het bad, waardoor er warmte aan het riool wordt onttrokken. Het riool water koelt hierdoor af, waardoor er aan het eind van de rit, bij de waterzuivering, meer energie gebruikt moet worden om het water weer zuiver en schoon te krijgen. Per saldo is het niet duurzaam!
Ja vroeger doken jongens ineens t bad in op je nek lag je te spartelen om weer boven te komen....of ze trokken je bovenstukje t koordje los.....dan gingen wij de meisjes de jongens pakken in het badhok hun kleding bij de meisjeshokken in gooien....