Een internationaal consortium onder leiding van chemisch ingenieur Erik Heeres van de RUG heeft een Europese subsidie van 4 miljoen euro ontvangen om een nieuwe efficiëntere manier te ontwikkelen voor de productie van vloeibare brandstof uit biomassa.
Over vier jaar moet het nieuwe proces op laboratoriumschaal werken. Om dat voor elkaar te krijgen heeft Heeres een promovendus en een postdoc aangesteld, die allebei in september beginnen. ‘Er is discussie over het gebruik van voedselgewassen en landbouwgrond voor de productie van biobrandstof. Wij spelen daar op in door biomassa van lage kwaliteit gebruiken zoals lignine, dat doorgaans wordt verbrand.’
Het project kan een doorbraak opleveren voor de vergroening van de luchtvaart. ‘Tot nu toe heeft die geen echt alternatief voor het gebruik van fossiele brandstof. Onze technologie kan dat alternatief bieden.’
De politie is opzoek naar vier personen die mogelijk betrokken zijn bij een incident in…
Straatboer Steven heeft afgelopen vrijdag bloembollen langsgebracht bij twintig Groningse huurders die afgelopen jaar hun…
De komende dagen schommelt de temperatuur tussen 6 en 8 graden. Het wordt voornamelijk een…
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie mensen aangehouden na een…
Donar heeft zondagmiddag in Zwolle goede zaken gedaan door het hoger geklasseerde Landstede Hammers te…
Zondagmiddag zijn een auto en scooter op elkaar gebotst op de kruising Oostersingel/W.A. Scholtenstraat in…
Bekijk reacties
Wel even uitleggen dat lignine met name in hout zit (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lignine) en dat het "verbranden van lignine" betrekking heeft op hout-bijstook in energiecentrales gepromoot middels de krankzinnige SDE+ subsidies (https://www.fluxenergie.nl/40-sde-subsidie-gaat-naar-kolencentrales-bijstook-biomassa/). Staatsbosbeheer schijnt er tegenwoordig zijn geld mee te (moeten) verdienen (https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/385927/Zembla.html).
Het maakt natuurlijk geen drol uit of hout in de energiecentrale of in de vliegtuigtank beland... In beide gevallen een opmaat voor wereldwijde ontbossing en vernietiging van ecosystemen (wat al lang gaande ten behoeve van m.n. palmolie-productie...).