Volgens het Hof van Discipline hebben vier advocaten van De Haan Advocaten & Notarissen een ontoelaatbare constructie gebruikt heeft om gedupeerden van de gaswinning bij te staan.
De vier richtten een claimstichting op (de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen) en maakten als advocaat gebruik van die stichting. Ze stelden daarin een no-cure/no-pay constructie voor: Gratis rechtsbijstand in ruil voor een deel van een toegekende schadeclaim. Wettelijk gezien mag dat, maar volgens het Hof lagen de ondergrens en de bovengrens van de declaratieafspraak te ver uit elkaar: “Dit moet om te voorkomen dat een advocaat er een eigen belang bij heeft hoe de zaak tussen zijn cliënt en de wederpartij wordt opgelost.” Dat druist volgens het Hof in tegen de ‘kernwaarden van de advocatuur’.
Verder stelt het hof dat de advocaten het eigen belang van het advocatenkantoor voorop hebben gesteld. De claimstichting kon namelijk in sommige gevallen tegen de wil van de cliënten besluiten nemen en bijvoorbeeld een schikkingsvoorstel aanvaarden. Weliswaar kon de cliënt de overeenkomst met het advocatenkantoor opzeggen, maar dan had het advocatenkantoor de bevoegdheid om het ontvangen geld te verrekenen met de inleg en een deel succesvol afgedwongen schadeclaims.
“Wij zijn teleurgesteld over deze uitspraak”, meldt directeur Hans Silvius van De Haan Advocaten & Notarissen. “Er blijkt nog steeds veel onduidelijkheid te bestaan over wat er wel of niet mag in dit soort zaken. Met dit in het achterhoofd gaan we de komende dagen de beslissing van het Hof van Discipline grondig bestuderen.“