De burger en de politiek moeten dichter bij elkaar worden gebracht. Dat is het idee achter het Verkiezingsdebat De Wijert, zo vertelde woordvoerdster Glory Roggen in de OOG Ochtendshow.
Tijdens het Verkiezingsdebat komen vragen aan bod, die bewoners van tevoren kunnen inleveren. De politici krijgen deze vragen voorgeschoteld en zullen daarop reageren, zodat bewoners kunnen bepalen welke partij hun stem zal krijgen tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen in november.
Volgens Roggen zijn er heel wat onderwerpen die de bewoners belangrijk vinden, zoals de sporthal in De Wijert, de herindeling van de Van Lenneplaan, de werkzaamheden aan de Ringweg en de Brailleweg, apartmenten voor 55 plussers en bewoners van de wijk moeten voorrang krijgen ten opzichte van studenten.
Het verkiezingsdebat De Wijert vindt plaats op 25 oktober in het gebouw van het Gomarus College. Bewoners krijgen binnenkort de mogelijkheid om onderwerpen voor het debat aan te dragen.
Hier het complete interview uit de OOG Ochtendshow:
Een 38-jarige vrouw uit Groningen is in de nacht van dinsdag op woensdag aan de…
De hulpdiensten zijn dinsdagavond uitgerukt naar de Tasmantoren in de Stad. Dat meldt RTV Noord.…
De hulpdiensten zijn dinsdagavond uitgerukt voor een incident langs de N360 bij Ten Post. Een…
Zondag 22 december hebben Stadjers Raheel Ahmed en Haris Zaman de tweede prijs binnengehaald in…
Myron Hamming, voormalig stadsdichter van Groningen, is sinds deze week Awareness Ambassadeur bij Unicef Nederland.…
De paardentrailer die afgelopen nacht is gebruikt bij een vuurwerkdiefstal in de Stad, is dinsdag…
Bekijk reacties
Het zijn altijd een paar mensen die denken dat ze 'de bewoners' vertegenwoordigen. Maar de bewoners is daar niets over gevraagd. (En dan heb ik het niet over de politici, want die zijn tenminste nog gekozen).
Op zo'n bijeenkomst komt een handjevol mensen af.
Of zij een afspiegeling zijn van de wijkbewoners is zeer de vraag. De ervaring leert dat vooral de mensen die menen iets te klagen te hebben over een onrecht dat hun wordt aangedaan op dit soort bijeenkomsten afkomen.
De tevreden burger en de burger zonder uitgesproken mening komt echt niet op zo'n bijeenkomst af. Die heeft wel iets leukers te doen.
Ik hoop dan ook niet dat de politici denken dat ze op deze manier met "de wijk" in gesprek gaan.
Typisch weer iets voor een paar zichzelf wijkbewoners noemende lieden welke hier op af gaan komen, de zwijgende meerderheid zul je daar echt niet aan gaan treffen. Het is net als met de politici in en uit de stad Groningen, ook zij denken vaak de inwoners van hun gemeente te vertegenwoordigen, maar ook daar gaat het slechts om een handvol meelopers. Voor echt belangrijke vraagstukken wordt de inwoner niets gevraagd, maar wordt er voor hen besloten onder het mom van: wij zijn gekozen en hebben daardoor en daarmee het mandaat van de inwoner verworven, triest genoeg heeft het overgrote deel van een gemeente veelal anders gekozen, enkel kwam de door hen gekozen partij met haar bestuurders niet in aanmerking voor een plek in een college omdat de coalitiepartijen in achterafkamertjes ver van tevoren al een college had samengesteld.
Het is als met het spuien van ideeën op bijvoorbeeld een festival als Let`s Grow, 99,9% van de inwoners van deze gemeente zul je daar nooit zien komen, maar naderhand gaat men als gemeente beweren dat de daar voorgelegde keuze`s, door een afspiegeling van de inwoners van deze gemeente aangehoord en/of bekeken zijn op ditzelfde Let`s Grow waardoor er voldoende draagvlak is gecreëerd.
Of de huidige WIJ teams, welke als klankbord van deze gemeente fungeren en mee mogen beslissen op welke wijze het afval wordt opgehaald, linksom of rechtsom om de St Franciscuskerk, of zoals het bij ons gaat, eerst de Helperesweg rijden, of toch eerst maar de Esserweg.
Ik vind het wel sterk: haal concrete onderwerpen op en voer daarover debat. Daarmee wordt de discussie minder abstract en moeten (aspirant-) politici kleur bekennen. Het is te prijzen dat deze bewoners niet achterover gaan leunen, maar zelf een debat organiseren.
Hallo Marc, Jack en Middenweg,
Ben heel benieuwd wat voor ideeen jullie hebben over hoe jullie de kloof tussen burgers en politiek kleiner zouden kunnen maken? Of hebben jullie wat dat betreft de handdoek al in de ring gegooid?
Zolang de burger zich niet in de materie verdiept bij goedkope meningen blijft hangen, zal de kloof groot blijven. De enige die de kloof kunnen verkleinen zijn politici die de burger naar de mond praten en bevestigen in hun vooroordelen. De demagogen Wilders en Baudet en in mindere mate de SP. Dan laat je je gebruiken door mensen met een verborgen agenda, namelijk de meerdere eer en glorie van zichzelf. De burger moet zich niet als een consument opstellen die blaft naar de politiek en dan verwacht dat er gebeurt wat er geroepen wordt. Bij het recht op inspraak (stemmen) hoort ook de plicht tot overweging. Alleen dan kun je echt bepalen of een politicus goed werk doet of niet. De kloof met de politiek is er niet omdat de politiek zijn best niet doet om die te verminderen. Daar zijn ze al heel lang mee bezig. De kloof is er omdat mensen geen interesse hebben in rationele verhalen en de genuanceerde werkelijkheid. Krijgen ze hoofdpijn van. Het is veel makkelijker een vooroordeel te hebben en dan ontevreden te berusten en het lot dat de politiek voor je bepaalt.
Dank voor je reactie Marc, betekent deze dat eens in de 4 jaar stemmen het enige is wat we kunnen doen? Hebben burgers verkeerde verwachtingen en creeeren politici beloften/antwoorden op deze verwachtingen die ze vervolgens niet (kunnen) waarmaken? Dan zou je kunnen zeggen dat het dichten van de kloof een kwestie is van goed management van verwachtingen.
De laatste decennia is het eenieder duidelijk geworden dat politici een gezamenlijke banencarrousel hebben opgezet, om ook na zitting in een gemeenteraad of 2e kamer, van een inkomen verzekerd te zijn.Politiek is niet meer een baan voor het leven, maar een opstap naar een goed betaalde vervolgbaan.
Kijkend naar een stad als Groningen is het de arrogantie van de bestuurders welke veel stemgerechtigden heeft doen besluiten om niet langer meer hun stem uit te gaan brengen.
Als voorbeeld in Groningen de kwestie waar het om de studenten gaat, de bijbehorende huisvesting problematiek welke niet wordt opgelost door het aantal studenten te gaan verminderen, nee men gaat nog meer studenten aantrekken waardoor er nog meer gebouwd moet gaan worden, om zo nog meer studenten aan te kunnen gaan trekken. Een groot deel van de voorstanders van nog meer studenten is werkzaam in de leerfabrieken RUG en Hanzehogedromers.
De autochtone bewoner, welke de zwijgende meerderheid vormt is decennialang vergeten, sociale huurwoningen werden en worden beperkt bijgebouwd. Wat er vooral wordt gebouwd zijn studentenhokken en rendementspilaren, hoge in beton gegoten tumoren v.v. kijkgaten.
Burgers verwachten dat politici ook hun ogen durven te openen waar het in dit geval om de desolate uitstraling van veel (vooroorlogse) wijken gaat, e.e.a. tot stand gekomen door studenten bewoning.
Dat men in Groningen D`66 minded is, valt natuurlijk te verklaren door het hoge aantal studenten in deze stad, echt politiek geëngageerd zijn deze zeer zeker niet, maar het drukt wel een stempel op besluitvorming waar het o.a. de Hanzehogedroomfabriek aan gaat, waardoor er nog meer studenten worden aangetrokken, niet om de beste opleider van Nederland te willen zijn of te gaan worden, maar enkel en alleen omdat het hun verdienmodel is geworden.
Wanneer het een partij lukt om het vertrouwen van de zwijgende meerderheid terug te kunnen gaan winnen, zal een deel van deze kiesgerechtigden haar stem ook weer uit gaan brengen, niet enkel op gemeentelijk niveau, maar ook landelijk.
De burger bij besluitvorming betrekken is niet een WIJ team op gaan zetten, welk team mag meebeslissen over het legen van de afvalcontainer of een hondenuitlaatplek, maar een team welke raadgevend mee mag denken en beslissen over willen wij (nog) meer studenten in deze gemeente, over meer sociale huurwoningen, woningen voor 55 plussers. Stads- en wijkvernieuwing met laagbouw woningen voor autochtone inwoners, geen busbanen door bestaande wijken, onafhankelijk onderzoek uit laten voeren naar te nemen besluiten in plaats van door de gemeente aangewezen verkeerskundigen welke datgene op papier zetten wat men als gemeente verlangt.
De gemiddelde burger in deze stad en in dit land heeft het vertrouwen in de politiek lang geleden al verloren en om dat terug te kunnen winnen, zal een zware opgave gaan worden. Toch zal dit op wijkniveau van start moeten gaan, kleinschalig om beetje bij beetje als een grotere inktvlek het vertrouwen terug te winnen.
Enkel moeten er dan niet teveel landelijke politici veelal bestaande uit VVD`ers en D`66 opduiken welke het niet zo nauw nemen met de normen en waarden en het kleine beetje nog aanwezige vertrouwen van de burger beschamen, die zouden als politicus tenslotte toch het goede voorbeeld moeten geven.