Categorieën: Nieuws

DAG stelt vragen aan Universiteitsraad over banden RUG met Saudi-Arabië

Naar aanleiding van de dood van Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul heeft de Democratische Academie Groningen vragen gesteld aan de Universiteitsraad over de financiële banden tussen de Rijksuniversiteit Groningen en Saudi-Arabië.

De staatsuniversiteit van Saudi-Arabië draagt in ieder geval elk jaar 3,2 miljoen euro aan onderzoeksgeld bij aan de RUG. Volgens DAG is er ook een samenwerking met staatsoliebedrijf Saudi Aramco.

Koen Marée van DAG vraagt zich in een interview met RTV-Noord af: “Is het nu nog moreel verantwoord als publiek instituut in een Westers land om met zo’n land zaken te doen?”Marée laat het antwoord aan de RUG. ‘Ik vind het een heel lastige kwestie om meteen antwoord op te geven, ook omdat niet veel duidelijk is over banden die zijn gelegd. De afweging is aan de universiteit en ik hoop dat ze ermee aan de slag gaan.’

 

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Waarom nu pas vragen daarover? Het is al honderd jaar bekend hoe wreed en anti-democratisch ze zijn. RUG en anderen hebben willens en wetens hun zielen aan de duivel verkocht.

  • Wat een gedoe, we nemen volop producten af van China, waar democratie en mensenrechten nu niet echt worden gerespecteerd. En er zal nog wel geld door China geïnvesteerd worden, oh nee, dat ging juist andersom.

    Jammer zo'n vermoorde journalist (spion?), zolang de prijs aan de pomp maar niet verder omhoog gaat. Anders kunnen we niet meer op vakantie naar Turkije waar ze nog meer journalist spionnen vast hebben gezet.

  • Van waar deze morele oprisping van DAG (Democratische Academie Groningen). In het China debacle van de megalomane Sibrandes Poppema, speelde de repressieve aard van de Chinese republiek geen enkele rol, en nu plotseling na meer dan een decennia samenwerking van de RUG met Saoedi-Arabië meent DAG zich op het internationale politieke toneel te moeten begeven, en zich opwerp als hoeder van de moraal en ethiek.

    Jamal Khashoggi maakte jarenlang integraal deel uit van het mensenrechtenschendende Saoedische bewind, en stapte enige jaren geleden over naar het gedachtegoed van de moslim broederschap, waarvan we weten dat die geen haar beter zijn dan het Saoedische bewind. Daarbij komt dat het niet vast staat dat de politieke top in Saoedi Arabië zelf betrokken was bij deze moord.
    In het Midden-oosten is namelijk niets wat het lijkt.

    DAG (Democratische Academie Groningen) moet ook beschouwd worden als een mantelorganisatie van GroenLinks, en heeft het oude mantra van gekozen bestuurders van de Universiteit weer van stal heeft gehaald, dat zoals we weten in feite tot dogmatisch opgelegd bestuur zal leiden, en waar dat toe leid is bekend.
    Misschien is deze actie dan ook bedoelt om zich voor de studentenwereld te profileren als een politieke organisatie die mensenrechten al is het ook selectief ter harte gaat.

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

3 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

4 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

6 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

6 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

9 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

10 uur geleden