Categorieën: Nieuws

Duizend studentenwoningen op Zernike

Er komen duizend extra studentenwoningen op de Zernike Campus. Dat zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) in een interview met het Dagblad van het Noorden zaterdag.

Zo moet het tekort aan kamers onder buitenlandse studenten teruggedrongen worden. Er zijn al gesprekken gaande met projectontwikkelaars.

Elders in de stad moeten nog eens vijfhonderd extra kamers voor studenten komen, aldus Van der Schaaf.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Het zou mooi zijn als de gemeente net zo voortvarend zou zijn bij de bouw van sociale huurwoningen voor de inwoners....

  • En meneer van der Schaaf, wanneer krijgen de inwoners in en uit deze stad te horen dat er eenzelfde aantal sociale huurwoningen, appartementen en/of studio`s voor autochtone, niet studerende inwoners geboren en getogen in deze stad worden gebouwd?

    Gewoon een triest verhaal dat je als buitenlandse student hoger in aanzien staat , dan wanneer je een jongere in en uit deze stad bent.

    • @G. Dingwall

      Niks mis met buitenlandse studenten, zolang ze zichzelf onderhouden en niet teren op de zak van de gemeenschap. Geldt voor iedereen die van buitenaf komt en zich in Nederland heeft gevestigd, om welke reden dan ook. Iedereen is welkom, maar doe het dan ook even van je eigen centen!

  • De stadspartij leeft voort, die hadden dit jaren geleden bedacht en weggehoond. Wat de huidige stadspartijers voor visie hebben weet niemand.

    "De politieke avond (31 oktober 2013) georganiseerd door de redactie van de wijkkrant leverde weinig spektakel op. Veel vragen van wijkbewoners werden doorgespeeld naar de raadscommissies en over het algemeen bleken de fracties het over veel wijkonderwerpen opvallend eensgezind. Alleen bij het onderwerp studentenhuisvesting liepen de emoties even wat op. Robert Prummel van de Stadspartij greep terug op zijn voorstel om in Zernike een campus in te richten. Hiertegen verweerden de overige fracties zich resoluut. Een campus is niet realiseerbaar en er is geen belangstelling voor."

    https://www.paddepoel.info/nieuws/paddepoel-nieuws/2856-weinig-vuurwerk-op-politieke-avond.html

    • Je praat complete onzin, ver voordat de stadspartij überhaupt bestond waren deze plannen er al, ze hadden een plan met een baard afgestoft zou het moeten zijn. Overigens was de stadspartij een kansloos stelletje half watten.

      • Nou Marc, in het artikel spreekt de Stadspartij overduidelijk op een campus op het Zernike terrein. Wellicht hebben ze het plan destijds even afgestoft, en het zaadje opnieuw geplant. En uiteindelijk is het zaadje nu gaan groeien. De Stadspartij had 3 punten; Geen Tram, Geen Forum en een Campus. Ze hebben twee van hun beloften waar weten te maken. En daarom hadden ze destijds ook die grote zetelwinst. Omdat de PvdA op de afgrond bungelt stoffen ze daar de plannen af die ze eerst afkraakten om plekken op het pluche terug te winnen. De PvdA liet zien geen visie te hebben en wilde maar studenten blijven mengen in gezinswijken. Nu even doorpakken voor de starters, ouderen en jongeren. Plek genoeg rondom Groningen, weg met die visie over een compacte stad!

      • Ja Marc, allemaal leugens die je verspreidt. Het was om het maar zo te zeggen Worst voor de stadspartij waar de studenten zouden komen, Zernike of Suikerunieterrein. Ze gaven de andere partijen nog wat opties, Zernike of het Suikerunieterrein. Het ging de stadspartij er voornamelijk om dat gezinswijken weer leefbaar zouden zijn/blijven. Dus hebben ze het suikerunieterrein weleens genoemd, maar ook in diverse media/vergaderingen/bijeenkomsten dat het Zernike terrein ook zou voldoen. Dan gingen de andere partijen ALLEMMAAL weer sputteren en proteseteren dus werd het suikerunieterrein ook weleens genoemd. Het is gewoon een feit dat ALLE partijen de stadspartij hebben weggehoond bij alle voorstellen voor een Campus. Tot de Stadspartij opeens flink meer zetels pakte, toen moest men wel luisteren naar de Groningers om op het pluche te blijven.

    • En nu wel dus. :p Ik hoorde de stadspartij ook alleen maar over een campus op het suikerunieterrein, daarmee blijk gevend dat ze niet begrijpen wat een campus is.

      • Nog even de leugens ontkrachten, Prummel had het over een campus op Zernike. Er is nu internet, kan zo even opzoeken wat men toen zei.

        "Dan inhoud: ik zie de campus op Zernike ook helemaal niet zitten; extra studentenhuisvesting daar of op het terrein van de SuikerUnie vind ik prima en is misschien wel noodzakelijk, maar de binnenstad is en blijft onze campus. Ik moet er niet aan denken dat al die gezelligheid, dynamiek en fleur die de studenten aan onze binnenstad geven wordt overgeheveld naar Zernike. En de neiging om vervolgens ook universiteitsgebouwen te verplaatsen wordt dan wel erg groot. Ja, het is ingewikkelder, maar ik blijf liever werken aan balans in de wijken dan te kiezen voor een bloedeloze binnenstad." http://www.janseton.nl/?p=189 - 03 december 2009

        De mensen hebben destijds een duidelijk signaal af gegeven hoe ze de stad zien. Daarop heeft PvdA maar een draai gemaakt en is tot inkeer gekomen (gelukkig maar). daarom is het zo belangrijk vooral geen PvdA, D66 of GroenLinks te stemmen bij de verkiezingen. Die partijen hebben geen oog voor de stad.

  • Als V d schaaf zijn zin krijgt wordt Groningen een stad die alleen maar uit studenten bestaat en kunnen de rest van de burgers wel vertrekken. Hij heeft helemaal niets met de inwoners van Groningen. Zoals de hele PvdA.

  • Word het niet eens tijd dat er minstens net zo voortvarend word gebouwd voor de sociale huur meneer de wethouder? Of valt daar politiek gezien niet mee te scoren?

    • voor sociale huur zijn er geen projectontwikkellaars te vinden tenzij ze mensen in kleine hokjes mogen opstapelen. De woningbouwverenigingen moeten dat doen en die doen het maar mondjesmaat, mede door de verhuurdersheffing.

  • Je hebt gelijk Willem 123,

    Robert Prummel had het in 2009 het idee voor het bouwen van een campus zowel op Zernike als ook op het voormalige SuikerUnie terrein. Of dit ooit is ingediend als initiatiefvoorstel aan de raad kan ik niet terugvinden.

    De vorm van de campus

    Het Suikerunie terrein? Het lege gebied achter Zernike dat al eigendom van onze gemeente is? We hebben de luxe dat we kunnen kiezen. De private investeerders kunnen ons niet ophouden en de gemeente Groningen kan zelf voorkomen dat er excessieve winsten worden gemaakt.
    Er blijken studenten te zijn die best achter Zernike willen wonen. Anderen kiezen de binnenstad of een plek vlakbij de binnenstad.
    Een combinatie van prefab huizen (Zweeds hout?), appartementen en containerwoningen is mogelijk.

    Persoonlijk zou ik sowieso nog een 2500 trolllencontainers op het voormalige SuikerUnieterrein neer gaan zetten om dar buitenlands en autochtone studenten in te huisvesten. Dan als gemeente in het nieuw te vormen gemeentebestuur harde eisen gaan stellen aan zowel de RUG als Hanzehogedroomfabriek om nu al het aantal studenten met 2000 per jaar terug te brengen, zodat er rond 2025 stapsgewijs een 12000 studenten minder naar Groningen komen. Men kan dan als RUG en HHD fabriek in de tussentijd haar verdienmodellen aan een lager aantal studenten gaan passen/rekening gaan houden met de exploitatie van studenten de komende jaren.

  • Een campus is een gebied waarin alle universiteitsgebouwen zijn gevestigd, zowel de voorzieningen voor studenten en docenten als woningen.
    Ik heb er geen moeite mee dat er studentenwoningen op het Zerniketerrein gebouwd worden, zolang het maar niet gaat om duizenden studenten. Ik ben niet zo'n voorstander van gescheiden werelden voor allerlei bevolkingsgroepen.

    Wanneer je pleit voor woningen voor studenten op het Suikerterrein dan is er geen sprake van een campus.

Recente berichten

Gebouw roeivereniging Gyas korte tijd ontruimd, tientallen studenten op straat

Het clubgebouw van roeivereniging Gyas aan het Hoornsediep is in de nacht van zaterdag op…

5 uur geleden

‘Zondag toenemende bewolking, komende dagen buien’

De paraplu kan de komende dagen weer uit de kast. Na een aantal droge en…

6 uur geleden

PKC’83 profiteert van fouten en gaat ruim langs Oranje Nassau

De stadsderby tussen PKC'83 – Oranje Nassau zaterdagmiddag op sportpark De Kring werd een prooi…

7 uur geleden

Be Quick na rust langs Blauw Wit ’34, eerste nederlaag Velocitas

Be Quick 1887 heeft zaterdagavond in de eerste klasse H in eigen huis met 3-1…

8 uur geleden

Donar verliest in slotseconden van Okapi Aalst

Donar heeft zaterdagavond in Aalst verloren van hekkensluiter Okapi Aalst. Het werd 93-91. (meer…)

8 uur geleden

Gorecht wint topper; VVG te sterk voor Lycurgus; TKB blijft foutloos

In de tweede klasse deden Gorecht en Helpman in de slotfase goede zaken. Een klasse…

9 uur geleden