Door een “doelenjungle” is de Groningse gemeenteraad onvoldoende in staat bij te sturen als het gaat om de doelen voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Dat is de conclusie van Rekenkamercommissie Groningen in haar rapport ‘Sturing op de WMO, ligt het schip op koers?’, die ze afgelopen donderdag aan de raad heeft aangeboden.
Volgens de Rekenkamercommissie kan de gemeenteraad niet goed beoordelen of alle beoogde doelen voor de WMO gehaald worden, omdat er te veel zogenaamde ‘indicatoren’ zijn gesteld, maar liefst 68 stuks. Dat zorgt volgens de rekenkamercommissie voor een ‘doelenjungle’. Ook zijn de WMO-doelen volgens de commissie te algemeen en te abstract, waardoor er ook de uitwerking in concrete ‘indicatoren’ niet goed te overzien is.
Verder worden de WMO-doelen en de indicatoren voor deze doelen erg vaak gewijzigd. Daarom is het voor de gemeenteraadsleden niet bij te houden of er van het ene jaar op het andere een concrete vooruitgang te zien is met betrekking tot de beoogde WMO-doelen.
Net als vele andere gemeenten heeft ook Groningen zichzelf doelen gesteld om aan de Wmo invulling te geven. Doelen die gaan over kosten en gebruik, de transformatie van de uitvoering van hulp en ondersteuning, de ervaringen van de Groningers met de uitvoering van de Wmo en de maatschappelijke effecten die de gemeente wil bereiken. Het onderzoek werd voor de rekenkamercommissie uitgevoerd door B&A Adviesgroep in Den haag.
Qbuzz introduceert volgende week maandag buslijn 110, een directe verbinding in de spits tussen Assen…
Een klein appartement of studio kopen in Groningen is relatief prijzig in vergelijking met andere…
Boa’s, burgemeester Koen Schuiling en de (toenmalige) minister waren er niet blij mee, maar een…
Het International Welcome Center North (IWCN) in Groningen viert deze maand zijn 10-jarig bestaan. Ale…
Komende zaterdag is het de Dag van de Binnenvaart en ook Scheepswerf Pattje in Waterhuizen…
De raadsfracties van Student & Stad en D66 maken zich zorgen over de situatie van…
Bekijk reacties
Ik heb deze klachten - over de WMO - al veel eerder gehoord en erover gelezen.
De Groninger politiek weet ervan.
Het lijkt erop dat Schroor deze chaos goed in scene heeft gezet.
Laat hem nu maar met een afdoende oplossing komen.
De Groninger Gemeenteraad mag dus verdomd snel de verantwoordelijke wethouder Ton Schroor(D'66) ondervragen over de chaos van de WMO.
Hij vertrekt immers op 1 januari 2018.
Mevrouw Kiki
https://wij.groningen.nl/geldzaken/eigen-bijdrage-wmo-voorzieningen/veel-gestelde-vragen-wmo-voorzieningen-2018
Volgens mij is er oeverloos (o.a door de FNV) aan de bel getrokken over wat er allemaal misgaat en wordt alles weggewuifd als 'individueel probleem'.
Je kan ook gewoon een bord voor je kop hebben als raad en elke leugen die Ton Schoor uitspreekt gewoon (blijven) slikken als zoete koek.