Ongeveer tien miljard jaar geleden vond een samensmelting plaats van de Melkweg en een ander sterrenstelsel. Dat blijkt uit onderzoek van een internationaal team onder leiding van Amina Helmi, hoogleraar sterrenkunde van de RUG.
De meeste sterren in de halo van de Melkweg zijn afkomstig van dit tweede stelsel, dat de naam Gaia-Enceladus heeft gekregen. Dat stelsel heeft ook de dikke schijf van de Melkweg vorm gegeven. Een beschrijving van deze megafusie staat nu in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Grote sterrenstelsels zoals onze Melkweg zijn ontstaan door de samensmelting van kleinere stelsels. Astronomen vragen zich af of dat gebeurde door een groot aantal kleine fusies, of een paar grote. Helmi heeft daar jarenlang onderzoek naar gedaan. Zij heeft sinds kort heel veel nieuwe gegevens in handen van de Gaia ruimtetelescoop. Daaruit bleek dat verreweg de meeste sterren in de halo afkomstig waren van slechts één zeer grote fusie.
Op 26 maart begon het jaarlijkse NK Tegelwippen. De aftrap vond plaats in de Korrewegwijk…
Een 34-jarige man uit Groningen die wordt verdacht van internationaal georganiseerde domeinnaamfraude blijft voorlopig vast.…
De Stichting Groningen-Jabalya gaat in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank in Den Haag.…
De ziekenhuizen en vakbonden hebben een akkoord bereikt bij hun onderhandelingen over een nieuwe cao.…
Het is sinds deze week mogelijk om virtueel een ritje te maken met de trein…
De 46-jarige Groninger die eind vorig jaar zijn 12-jarige zoon ombracht handelde in de ban…
Bekijk reacties
Als de meeste sterren uit het tweede stelsel komen dan kun je dat beter het eerste stelsel noemen. Dat stelsel kan in het verleden uiteraard ook al een aantal fusies hebben ondergaan. Overigens zijn we op ramkoers met Andromeda dat meer dan drie keer zo groot is als de Melkweg. Daar hoeven we niet voor te vrezen, want het duurt nog vier miljard jaar. Tegen die tijd is onze zon een rode reus geworden die de aarde al heeft opgeslokt. Lang voor die tijd is het leven op aarde al niet meer mogelijk.