Categorieën: Nieuws

Wethouder tegen plannen kabinet scheefwonen

Wethouder Roeland van der Schaaf is fel tegen de plannen van het kabinet om een forse huurverhoging in te zetten op het zogenoemde scheefwonen.

Scheefwonen betekent dat iemand een huur betaald die niet in overeenstemming is met zijn inkomen. Mensen die in een sociale huurwoning wonen en op termijn hun inkomen zien stijgen moeten dan eigenlijk gaan huren in de vrije sector of een woning kopen. De huurstijging kan oplopen tot een een paar  honderd euro per maand. Zo willen de regeringspartijen huurders dwingen te verhuizen. De wethouder is het daar niet mee eens ‘Ik vind het een buitenproportionele maatregel die mensen treft die eigenlijk geen kant uit kunnen.”

Met behulp van woningcoöperaties en andere gemeentes wil de wethouder de Tweede Kamer ervan overtuigen de maatregel niet in te voeren.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Er komem gemeenteraads verkiezingen aan!
    Had gezorgd voor meer betaalbare woningen en had iets tegen het spitsen van woningen in studios gedaan!
    Dan was doorstroming misschien wel mogelijk geweest

    • Gerritjan, er komen voorlopig geen gemeenteraadsverkiezingen. Die zijn dit voorjaar geweest.

  • Uitgangspunt was dit kamerstuk huurbeleid algemene commissie voor Wonen en Rijksdienst aan de Minister voor Wonen en Rijksdienst. https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-27926-276.html

    Roeland van der Schaaf zijn partij heeft de woningmarkt laten ontsporen. Ten 1ste via de woningwet in 1995. Waarin de sociale verhuurders alle vrijheden kregen. Waardoor een Vestia buitenproportionele investeringen deed in derivaten als speculatie. Maar ook projecten die niets met de sociale huurmarkt van doen hadden. Daardoor miljarden is de min kwam te staan toen de crisis aanbrak. Door dit faillissement alle andere sociale verhuurders dit financiële gat moesten ophoesten. Dit deden via zijn en/of haar huurders. Verkoop van sociale huurwoningen en via de (ver)huurdersheffing. Als parodie heel veel beleid is bedacht om dit financiële gat te dichten. Dit beleid als ronduit verkeerd. Uiteindelijk mogen er slechts 20% van onze totale sociale huurvoorraad overblijven. Dit in een stad als Groningen. Daarbij door de komst van de 'internationale student' heel veel huizen zijn opgekocht door vastgoedbedrijven voor het huisvesten van studenten. Waardoor de doorstroming dan ook is opgedroogd. De politiek heeft de stad onverantwoord laten groeien. Een gecreëerde groei. De internationale student kwam niet op eigen houtje, maar is gelokt. Onze infrastructuur was daar helemaal niet op voorbereid. Waardoor heel veel bevolkingsgroepen vast zijn komen te zitten. Gisteren zijn de bijstandsbudgetten weer toegekend aan de gemeenten door de landelijke overheid. En zag daarin weer een ongebreidelde groei voor de gemeente Groningen.

    Roeland van der Schaaf doet er dan óók verstandig aan, om ook het aantal sociale huurwoningen op te krikken voor Groningen. Daarmee óók in overleg te gaan met het ministerie. En het percentage los te laten. Elke regio heeft zo zijn eigen specifieke problemen. Waarop het aantal sociale huurwoningen moet worden aangepast in relatie tot de bestaande tabellen. Zo niet, dan staan wij aan een vooravond van heel veel problemen.

  • Bovendien, huurverhoging helpt dan nog niks, want dan blijft sociale huur nog steeds goedkoper dan particuliere huur dus blijven mensen gewoon zitten!

  • Louis, volgens mij haal jij verschillende zaken door elkaar, maar dat terzijde. Zijn wel allemaal maatregelen om de huurmarkt moeilijker te maken.

    Mensen mogen bij een bepaald inkomen niet meer in een sociale huurwoning wonen, maar veel mensen kunnen nergens heen. Het gat tussen sociale huur en de vrije sector is veel te groot voor wat je krijgt. 710 euro maximaal voor soc. huur of 900 euro minimaal voor de vrije sector waarbij je ook nog minder ruimte hebt, is niet aantrekkelijk voor scheefhuurders om te verkassen. Kopen lukt ook lang niet iedereen om welke reden dan ook. Terwijl je met een netto te betalen bedrag van rond de 700 euro een heel aardige hypotheek kunt krijgen.

    Mijn mening is dat de sociale huren veel te hoog zijn, dit wordt gecompenseerd door huurtoeslag (terecht, anders kan een groep mensen niet eens een woning betalen). Maar doordat deze woningen een hoge huurprijs hebben, is het voor commerciële partijen niet aantrekkelijk om goedkopere woningen te bouwen. Kan namelijk nooit uit. Dit wordt waarschijnlijk in stand gehouden door gemeentes die hun grond duur willen verkopen.

    Mijn voorstel: Alle subsidie op woningen afschaffen, dus zowel de huurtoeslag als de hypotheekrenteaftrek, is beide een vorm van onnodig geld rondpompen. Daarnaast de maximale huren voor sociale woningbouw terugbrengen naar maximaal 400 euro. Het geld wat de overheid overhoudt graag investeren in andere zaken.

  • Bijna gepensioneerd wij verdienen iets meer boven de genoemde grens ze maken het ons steeds moeilijker geen leuk voor uit zicht onze buren nieuwe Nederlanders wonen al 20 jaar naast ons in het zelfde huis ze hebben glazenwassers een auto profiteren van subsidies hebben nog nooit gewerkt.Gaan elk jaar op vakantie . Dat vinden wij scheef ...wij hardwerkende burgers die steeds langer door moeten werken. Wij willen geen hypotheek meer en verhuizen en ook niet meer huur betalen dit huis hebben wij aan huur al 3 afbetaald .Er zijn altijd omstandigheden geweest waardoor wij geen huis kon de kopen en het niet aandurfde de stap te nemen .

  • Het probleem is niet dat er te weinig woningen zijn voor de middeninkomens, integendeel, er zijn te weinig woningen voor de lage en modale inkomens. Zij kunnen de 725 euro die geldt voor de sociale sector immers niet betalen zonder subsidie. De middeninkomer wel. Ik woon in een grauwe huurflat in een volksbuurt en betaal dit bedrag zonder subsidie. Volgens dit kabinet ben ik wel scheefwoner en wil mij uitroken, crimineel die ik ben. Dat de meeste bewoners in de buurt subsidie ontvangen (dus ook scheefwoner) is kennelijk niet relevant. Het komt mij toe dat dit kabinet een beetje de kluts kwijt is...

Recente berichten

Studenten Noorderpoort brengen scheepsbouw tot leven op Dag van de Binnenvaart

Komende zaterdag is het de Dag van de Binnenvaart en ook Scheepswerf Pattje in Waterhuizen…

27 minuten geleden

Student & Stad en D66 bezorgd over kinderrechten in asielopvang Groningen

De raadsfracties van Student & Stad en D66 maken zich zorgen over de situatie van…

1 uur geleden

Groningen kampt nog steeds met grote personeelstekorten, terwijl aantal werkenden flink stijgt

Groningen kampt nog steeds met grote personeelstekorten, blijkt uit de jaarlijkse rapportage ‘Regio in Beeld’…

2 uur geleden

Bornholmstraat vanaf maandag week dicht richting Groningen-Zuidoost bij rotondes onder Ring-Zuid

De Bornholmstraat is vanaf komende maandag bijna een hele week (deels) afgesloten voor verkeer. (meer…)

2 uur geleden

Geen opvolger voor een Sphinx zoals Yoda? ‘Hij heeft echt nergens last van!’

“Hij lijdt niet onder zijn uiterlijk”, vindt Remco uit Haren. Maar naaktkat Yoda is voor…

3 uur geleden

Stadjer (22) raakt zwaargewond bij verkeersongeval bij Delfzijl

Op de Hogelandsterweg (N997) bij Delfzijl vond dinsdagavond een ernstig verkeersongeval plaats waarbij twee auto’s…

3 uur geleden