Volgens het maandag gepresenteerde ‘Akkoord van Groningen’ moet Groningen in 2025 de meest digitaal geletterde stad van Nederland zijn. Maar er zijn nog steeds veel mensen in de Stad die onvoldoende digitale vaardigheden hebben.
De Groningse Digital Literacy Coalition, een collectief waar onder andere de lokale overheden, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven aan deelnemen, moet voorkomen dat er een tweedeling ontstaat. De organisatie probeert initiatieven op het gebied van digitale geletterdheid samen te brengen en het effect van die experimenten te onderzoeken. RUG-hoogleraar Media en Journalistieke Cultuur Marcel Broersma: “Het is heel fijn dat je tegenwoordig op het gemeentehuis niet meer in de rij hoeft te staan en in plaats daarvan online een formulier kunt invullen. Dat je via social media kunt aangeven dat de vuilcontainer vol zit. Maar het roept wel de vraag op: wat betekent het voor burgers als de overheid volledig digitaal wordt?”
Broersma vindt 2025 een mooi streven, zo vertelt hij in een interview op de website van de RUG. “Het is nu hoog tijd om initiatieven bij elkaar te brengen en te kijken welke projecten werken. Als we er samen in slagen het potentieel van de hele Groningse samenleving te vergroten dan boeken we een enorme winst. Dan kunnen mensen beter participeren en hebben we ook economisch meer perspectief.” Broersma onderzoekt de invloed van digitalisering op burgerschap en democratie.”