Categorieën: Nieuws

CDA lanceert plan tegen eenzaamheid

Het CDA Groningen heeft een vijf-puntenplan tegen eenzaamheid gelanceerd. Dat gebeurde zaterdag bij woonzorglocatie De Dilgt in Haren, voorafgaand aan het landelijk partijcongres in Groningen.

Lijsttrekker René Bolle overhandigde het actieplan aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het CDA vindt eenzaamheid één van de grootste sociale problemen van deze tijd. Bolle stelt: ‘Er is veel bekend over de mate van eenzaamheid onder de verschillende leeftijdsgroepen maar welk beleid effectief is in de bestrijding ervan is nog onderwerp van discussie. Met dit vijf-puntenplan willen we eenzaamheid op een effectievere wijze bestrijden’.

Zo wil de partij onder andere dat alle 75-plussers één keer per jaar een huisbezoek krijgen en moet er een ‘taskforce eenzaamheid’ worden opgericht.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Denk je dat je van die overheid af bent, wordt je op je oude dag er ook nog door lastiggevallen.

    De overheid straalt geen vertrouwen meer uit. Dit is het beleid geweest de afgelopen decennia. Waardoor heel veel mensen niet meer de behoefte voelen te worden geholpen door een overheid/instantie

    • Wat mij totaal dwars zit, dat er grove bezuinigingen zijn geweest op het welzijn / verzorgingstehuizen van ouderen, die dan een x aantal jaren later worden overgeheveld om de dividendbelasting af te schaffen. En dit beleid van het CDA eruit naar voren komt.

      Stuur 1 x per jaar een briefje 'leef u nog?' Ja of Nee. Als iemand dan alsnog komt te overlijden, ligt hij of zij nooit langer dan een jaar dood in zijn huis. Een aanvaardbaar termijn. (cynisme)

  • De partij die eerst de ouderen keihard liet stikken komt met een plan voor de ouderen, denk ze nu echt dat de bevolking een stel debielen zijn of zo. Blauwe stad Henkie Bleeker is een echte scheef kop en zal binnenkort ook weer van stal worden gehaald voor het gebruikelijke propaganda praatje. ( misschien neemt hij wel weer een paar voetbalkaartjes mee )

  • Waar staat in onze samenleving de 'religieuze gezelligheid' eigenlijk nog centraal? Vertroosting en rust blijven onaantastbare waarden voor de vriendenclub CDA, maar waar is de vrolijkheid-van-de-overhead gebleven, ons inziens (o.i.) zouden eenzame mensen zich in elk geval niet hoeven te haasten om dogmata, tradities, taboes, mythen en gezag omver te werpen; misschien is een basisinkomen voor iedereen in deze stad niet eens zo slecht idee.

  • Eenzaamheid los je niet op met een huisbezoekje per jaar. Vroeger zaten ze met z'n allen in een bejaardentehuis. Nu moet iedere alleenstaande oudere het maar in zijn eentje zien te rooien. Mede tot stand gebracht door de Bakellende kabinetten.

  • Onbeschoft om de ouderen in hun lot over te laten. Deze generatie heeft er voor gezorgd met hard werken dat Nederland er voorstaat zoals het nu is. Zij hebben er voor gezorgd dat ik in een van de rijkste landen ter wereld leef. En als dank krijgen ze een trap na!!!! Te triest voor woorden. Ik weet dat mijn ouders waren beide van 1930.

  • Mijn tips van januari 2015 om de verweesde samenleving te bestrijden vindt u op de websites van OOG TV, Beijumnieuws en Lijn6.com.

    Zie:

    http://www.oogtv.nl/2015/01/christenunie-meer-contact-met-buren/

    http://beijumnieuws.blogspot.nl/2015/01/kijk-meer-naar-je-buren.html

    http://www.lijn6.com/index.php/lijst/politiek-22/commentaar/3021-drie-jaar-dood-en-niemand-die-het-merkt

    Naar aanleiding van het zeer trieste feit dat in december 2014 bleek dat een man drie jaren lang dood had gelegen in de Nijestee-flat aan de Wibenaheerd in Beijum. Vreselijk.

    Ik herhaal hierbij mijn voorstellen van 2 januari 2015:

    "Tips om de verweesde samenleving socialer te maken. Ter meerdere overdenking.

    1. De meterstandenopname voor water en energie dient weer elk jaar persoonlijk plaats te vinden. Aanbellen dus. Bij geen reactie contact opnemen met de verhuurder of de gemeente. Uit te voeren door het Waterbedrijf Groningen en de energiemaatschappijen.

    2. Het organiseren van actieve heerdcomités/straatcomités, die de heerd of straat goed in de gaten houden. Ook wat betreft overlast, verkeer en groene zaken.

    3. Brievenbussen van bewoners die overvol zijn van post, kranten, etc. doorgeven aan de verhuurder, zodat de buurtconciërges van de grote woningbouwcorporaties nadere actie kunnen ondernemen. Dit kan ook een taak zijn van een alert straatcomité of een straatcontactpersoon.

    4. Sociaal nabuurschap. Kijk goed naar uw directe woonomgeving. Neem zo nodig contact op met de MJD, de wijkagenten, het CJG, de GGD, STIP, etc. Wees alert!

    5. Het is een goede zaak als nieuwe bewoners/buren in een straat met elkaar kennismaken. Elkaar spontaan de hand geven. Ik weet niet of het project “Welkom in de buurt” nog bestaat. Zo niet, dan kan de MJD dit project nieuw leven inblazen; samen met de bewonersorganisaties en de straatcomités."

    Einde citaat.

    Ad 4 en 5: nu kan verwezen worden naar de sociale WIJ-teams.

    Vraag: wat is er geworden van het "testalarm" van mevrouw Inge Jongman van de ChristenUnie d.d. 1 januari 2015?

    • Nee dank je!

      Asociale WIJ-teams!

      De teams die nu al volledig worden genegeerd, doordat ze niet functioneren. Al verschillende geluiden om ze op te heffen. Zodat mijn AOW hierdoor wat hoger wordt. Dat levert mijn meer op aan mijn welzijn dan deze teams. De personeelsleden aldaar zijn niet eens bevoegd. Ze staan niet in het BIG-register.

      • Dag Louis,

        Je hebt een punt. Die WIJ-teams functioneren niet. Ik zie daar steeds vrijwilligers en stagiairs rondlopen. Of mensen met korte flex-contracten. De uitvoering van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) laat te wensen over.

        Maar dit geldt niet voor de werknemers van Humanitas Groningen. Daar heb ik als mantelzorger goede ervaringen mee.

        • Dag Kees,

          Het lijkt wel of ze verstrikt zijn geraakt in een politieke agenda en dus hun eigen afweging nooit zullen of kunnen maken. Een veelgehoorde klacht. Daar ligt het probleem.

          Er zijn mensen in Groningen dat écht een hulpvraag hebben, maar dit dan maar voor lief nemen. Want ze vermijden liever het het contact met een organisatie als WIJ vanuit een slechte ervaring. Humanitas is tegenwoordig ook politiek gemotiveerd. Zelfs Ineke van Gent was er kwartiermaker. Deze organisaties moeten totaal losgeweekt worden van de overheid/politiek. En dat hun advies volledig bindend zal worden geaccepteerd. Dan pas maak je kans dat het vertrouwen terugkeert.

Recente berichten

SP Groningen brengt taart naar apotheekmedewerkers om steun te betuigen

De fractie van de SP heeft de afgelopen dagen taarten rondgebracht bij Groningse apotheken. Dat…

32 minuten geleden

Botsing op N7 zorgt voor file

Maandagmiddag heeft een ongeval plaatsgevonden op de afrit van de N7 in de richting van…

57 minuten geleden

Martinitoren in groen en wit licht: ‘Opbouw ging heel voorspoedig’ (update)

De verlichting van de Martinitoren gaat maandagavond al aan. Dat meldt Harry de Lange, initiatiefnemer…

2 uur geleden

Financiële baas Heracles: Toch kinderen lichtgewond door val supporter FC Groningen

Aanvankelijk leek het erop dat niemand anders dan alleen de FC-supporter gewond is geraakt bij…

2 uur geleden

Uitbundige kerstverlichting in straten en huizen in Groningen

Kerstbomen, lampjes, slingers, kerstmannen en sneeuwpoppen: tijdens Kerst hoort het er allemaal bij. Sommige Stadjers…

3 uur geleden

Politie in woning binnen in Lewenborg vanwege ‘lopend onderzoek’

Aan het Anker in Lewenborg was maandagmiddag een flinke politiemacht op de been tijdens een…

3 uur geleden