Vooruitlopend op het Nationaal Programma Groningen starten de regio en het Rijk al in 2018 met investeringen in het trainen van wijkteams, een testcentrum voor waterstof en de restauratie van Gronings erfgoed.
Dit eerste bedrag ter waarde van 50 miljoen euro is onderdeel van de 1,15 miljard euro die beschikbaar is voor het gehele Nationale Programma Groningen. Hoewel de precieze invulling van het programma nog in de opstartfase zit, zijn bepaalde programmaonderdelen nu al klaar voor een investering. In totaal komt er 21,1 miljoen euro vrij om wijkteams te trainen voor ondersteuning bij sociale, mentale en gezondheidsklachten als gevolg van aardbevingen en om Gronings erfgoed te bewaren. Daarnaast wordt er 11 miljoen euro beschikbaar voor aardgasloze wijken, waterstofbussen en een testcentrum voor waterstof.
Verder is er 12 miljoen euro beschikbaar voor het bevorderen van investeringen die gericht zijn op het vergroenen van de industrie en chemie. Daarnaast komt er geld beschikbaar voor de duurzame aanpak van vliesgevelwoningen.
Na het besluit om de gaswinning te beëindigen moet het Nationaal Programma Groningen ervoor zorgen dat Groningen een toekomstbestendig en leefbaar gebied blijft. De regio en het kabinet doen nadrukkelijk een beroep op burgers, bedrijven en maatschappelijke instellingen in Groningen om een bijdrage te leveren aan de uitwerking van het programma. Het Nationaal Programma is daarom geen blauwdruk, maar een uitnodiging aan de inwoners van de regio om zelf de regie te nemen als het gaat om de toekomst van Groningen.