Categorieën: Nieuws

“Groningen schuwt het experiment niet”

Proeftuin Binnenstad monitoring heet het. De gemeente Groningen gaat experimenteren met gedragsbeïnvloeding en het sturen van verkeer door de binnenstad.

De gemeente Groningen gaat samen met marktpartijen op zoek naar nieuwe technologieën om complexe verkeerssituaties in de binnenstad van Groningen in kaart te brengen en waar mogelijk te voorspellen. Zodat er tijdig kan worden bijgestuurd en er optimaal ruimte ontstaat voor voetgangers en fietsers. Wethouder verkeer Paul de Rook: “Groningen schuwt het experiment niet. Ook deze Proeftuin is hier een mooi voorbeeld van, waarin we innovatie vanuit de markt stimuleren en faciliteren. Wanneer het ons lukt met de juiste data verkeer beter door de binnenstad te leiden, komt dit zowel de doorstroming als de leefbaarheid van de binnenstad ten goede.”

Bezoekers van de binnenstad merken in het begin nog weinig van de Proeftuin. Wanneer er voldoende betrouwbare data beschikbaar is over de verkeerssituaties in de binnenstad, gaat de gemeente Groningen ook experimenteren met gedragsbeïnvloeding en het sturen van verkeer door de binnenstad. Bijvoorbeeld met dynamische verkeersborden en het anders inzetten van fietsstewards op erg drukke momenten.

 

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Ik zou tegen meneer de Rook willen zeggen:

    A. Gebruik eerst eens uw eigen gezond verstand (voor zover aanwezig) en probeer de verkeersdeelnemers eerst eens te attenderen op de al jarenlang bestaande verkeersregels, opgeslagen in het wegenverkeersregelement, dan bespaart u zeker al de helft op uw toe te kennen subsidie`s en zult u gaan merken dat het verkeer veel vlotter door kan stromen

    B. Geef de subsidienemers niet een opdracht mee waar een door u vantevoren uitgedachte uitslag in wordt verwerkt, maar neem een werkelijk onafhankelijk instituut of bedrijf in de arm welke u gaat attenderen op alternatieven van de in de nabije toekomst door u aangedragen en nog aan te dragen verkeers- en vervoersoplossingen in en rondom deze stad.

    C. U weet het leuk te brengen, maar u creëert als eindverantwoordelijke van dit college van B&W her en der door deze stad verspreid bewust verkeersremmende maatregelen om erna te kunnen zeggen: ziet u wel het verkeer loopt hier vast, wij gaan over tot verstrekkende verkeersmaatregelen om het verkeer naar ons believen om te leiden.

  • Geef de buitenlandse studenten een verplichte studie verkeersregels die ze minimaal wekelijks moeten bijwonen, zou voor de jonge Nederlanders ook niet verkeerd zijn overigens. En dat (buitenlandse) studenten zich verplicht WA moeten verzekeren. Zal de doorstroming en verkeersveiligheid bevorderen. En schade een stuk makkelijker te verhalen zijn.

  • Ga ook eens kijken hoe de praktijk is en niet alleen maar van computer cijfertjes uitgaan en je daar achter verschuilen. Daar zijn de ambtenaren bij de gemeente sterk in. Alleen maar zeggen onze computer berekeningen zeggen dit of dat. Terwijl de praktijk hele andere dingen zegt.

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

3 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

6 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

7 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

7 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

9 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

10 uur geleden