Onderzoekers Gea Holtman en Marjolein Berger van de UMCG-afdeling Huisartsgeneeskunde & Ouderengeneeskunde hebben €500.000 subsidie ontvangen om onderzoek te doen naar een sneltest die huisartsen moet helpen om buikklachten bij kinderen sneller te duiden.
Chronische buikpijn en diarree bij kinderen worden vaak niet veroorzaakt door een afwijking in de organen, maar een huisarts kan dat vaak niet goed beoordelen en stuurt de kinderen daarom, voor de zekerheid, toch maar door naar een ziekenhuis. Met een testapparaat in de huisartsenpraktijk kan dit mogelijk wel. Met ontlasting van de patient kan het apparaat binnen 15 minuten zorgen voor uitsluitsel.
Het onderzoeksgeld komt van van ZonMw. In totaal gaan 154 huisartspraktijken meedoen aan het onderzoek. Er zijn iets meer dan 400 kinderen als deelnemer nodig. Het onderzoek duurt vier jaar en start in januari 2019. In dit onderzoek gaat de helft van de huisartsen de sneltest gaan gebruiken en de andere helft niet. Het onderzoek moet uitwijzen of de sneltest het aantal verwijzingen zal verminderen, zonder een kind met chronische darmontsteking te missen.
De RUG staat in de Keuzegids Universiteiten 2025 op de derde plek van beste brede…
Het aantal WW-uitkeringen in Groningen is in november gedaald, na een aantal maanden met een…
Groningen krijgt er deze vrijdag een nieuwe weg bij: de Máximaweg. Die ligt parallel aan…
Een groep medewerkers van het Beatrix Kinderziekenhuis in de stad heeft woensdag al fietsend een…
Na de Fietsersbond uit ook het Platform Gerrit Krolbrug, samen met een aantal bewonersorganisaties, grote…
De Doperse Dis is door de ChristenUnie Groningen uitgeroepen tot Barmhartige Samaritaan van het jaar.…