Alle gebouwen van de gemeente en provincie, bruggen, sluizen, straatlantaarns en kermisattracties in vijf gemeenten werken per 1 januari op groene stroom. Dat meldt de Provincie Groningen.
Het gaat om Groningen, Hogeland, Midden-Groningen, Westerkwartier en Delfzijl. Ook de energie voor de gebouwen van de Veiligheidsregio en Omgevingsdienst komt voortaan uit duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen en windmolens.
De duurzame energie wordt in de komende vijftien jaar lokaal opgewekt door Eneco en Energie VanOns, de lokale organisatie die energie verkoopt van de Groningse energiecoöperaties. Dankzij het bundelen van de energie-inkoop kunnen bijvoorbeeld Grunneger Power en kleinere coöperaties gaan investeren in innovatie Zo blijft het geld in de regio, aldus de provincie. Het totale stroomverbruik is te vergelijken met het verbruik van 17.000 huishoudens.
‘De combinatie van innovatie, samenwerking en de duur van dit inkoopcontract maakt het mogelijk om nieuwe energiebronnen te ontwikkelen in de provincie’, zegt gedeputeerde Nienke Homan. ‘Als bedrijven, kennisinstellingen, andere overheden, organisaties en alle inwoners hun krachten bundelen, kunnen we van onze regio een sterke, schone groei‐economie maken.’
In het programma NOS Gronings gas: toen, nu, straks duikt Winfried Baijens begin december in…
Terra MBO in Groningen heeft sinds afgelopen vrijdag een nieuwe Nederlands Kampioen binnen de gelederen.…
Qbuzz introduceert volgende week maandag buslijn 110, een directe verbinding in de spits tussen Assen…
Een klein appartement of studio kopen in Groningen is relatief prijzig in vergelijking met andere…
Boa’s, burgemeester Koen Schuiling en de (toenmalige) minister waren er niet blij mee, maar een…
Het International Welcome Center North (IWCN) in Groningen viert deze maand zijn 10-jarig bestaan. Ale…
Bekijk reacties
Komt er nu dan een windmolen op de binnenplaats van het provinciehuis te staan en/of worden de daken van genoemd huis v.v. zonnepanelen? Zo niet, stop dan aub eens met telkens te roepen: wij zijn overgegaan op groene stroom. Ook nu het provinciehuis zegt over te gaan op groene stroom, is ook haar stroom afkomstig van een kolen- of gasgestookte centrale van RWE of Nuon welke haar stroom via het verdeelstation Vierverlaten verdeelt over stad en provincie, dus ook het provinciehuis, de groene stroom welke door in de Eemshaven opgestelde windmolens wordt opgewekte verdwijnt linea recta richting het Google data opslagcenter.
Begrijp nog altijd niet waarom men zo blij zegt te zijn met dit oplsagcentrum, daar haar stroomverbuik van 960 gigawatt is dit net zo hoog als het totale stroomverbruik van 400.000 huishoudens.
Als internationaal en wereldbekend/vermaard en verguisd bedrijf is het in mijn ogen (h)erkenning voor Groningen en de Eemshaven in de rest van het land, als milieuvervuiler zou een zich groen noemende provincie dit niet moeten willen.