Categorieën: Nieuws

Partij voor de Dieren vreest grote daling reeënstand door stroperij

De statenfractie van de Partij voor de Dieren is bang dat het aantal reeën in de provincie sterker gedaald is dan Gedeputeerde Staten verwachten. De partij vermoedt dat er, in ieder geval in delen van de provincie, veel gestroopt wordt.

Kirsten de Wrede, statenlid van de Partij voor de Dieren, is bang dat het college van Gedeputeerde Staten de jacht en de mogelijke stroperij niet onder controle heeft: “Wij vinden het sowieso al verschrikkelijk dat de dieren zo intensief bejaagd worden.” Op dit moment mogen er 979 reeën doodgeschoten worden van de provincie, omwille van de verkeersveiligheid. Volgens de PvdD raken de dieren door de jacht juist in paniek en gebeuren er alleen maar meer verkeersongelukken.

Daarnaast wil De Wrede weten of er voldoende handhaving is, of er voldoende gehandhaafd wordt en of de situatie rondom al dan niet illegale jachthutten bij de handhaving bekend is.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Reeën bewegen in de winter s'nacht juist op het moment als het minst auto's en jagers actief zijn, aanrijdingen gebeuren 99 van de 100 keer in het donker in de winter. Tevens oppert de Wrede dat er minder reeën zouden zijn zonder met bewijzen te komen en tevens heeft ze ook geen bewijzen voor stroperij.

    Politiek bedrijf je op aantoonbare feiten en niet op vermoedens en eigen hersenspinsels. Jagers weten tien keer meer van de natuur dan al die politici van de PvdD en haar aanhangers bij elkaar.

    Elk klein stukje groen in Groningen heeft een eigen boswachter of is in beweer van natuurmonumenten dan wel Groninger landschappen & natuur en fauna verenigingen.

  • Vanaf 1 januari Kan Kirsten vragen gaan stellen over de Schildpaddenstand in het plantsoen en is de provincie van haar angstbeelden af. Ik heb dit jaar trouwens al een paar keer een ree voor de fiets gehad rond de stad. Volgens mij zit het wel goed met de reeënstand.

  • Doe: Waar heb jij je informatie vandaan waarop je stelt dat 99 van de 100 gevallen van de aanrijdingen in het donker, in de winter is? Hoezo weten jagers meer dan politici? Wie weet informeren jagers politici. Zijn het naar jouw idee alleen politici die op feiten af moeten gaan en kan een burger als jij volstaan met het spuien van vermoedens?

    Marc: het zit wel goed met de reeënstand in de provincie omdat Jij een paar keer een ree voor je fiets hebt gehad? (...)
    En wat hebben schildpadden met reeën te maken?

    • Nee Kort, ik onderbouw alles maar dan moet je begrijpend lezend en dat is voor jouw schijnbaar nogal moeilijk. ( sterkte ermee )

    • Kort stelt de relevante vragen. Dat vindt Doetje niet leuk, en daarom probeert hij zich er maar uit te kletsen met meerdere smoezen in één zin.

  • Het is weer bijna kerst. Dan is dit extra smullen voor de dierenpartij.

    Hierbij nog een recept. Is vrij gemakkelijk zo te zien.

    Bereiding. Kruid het vlees met peper en tijm en laat het een halfuurtje rusten zodat de kruiden goed in het vlees kunnen trekken. Bestrooi het vlees daarna in met wat zout en bak het rondom bruin op een hoog vuur. Dat kost maar weinig tijd want reerug mag van binnen rosé blijven.

  • Beste mensen,
    Reeën hebben de mens helemaal niet nodig voor hun voortbestaan.
    Zij zijn juist veel veerkrachtiger dan menigeen van onze soort.
    Laat ze met rust in hun doen en laten en geniet ervan als je ze spot.
    En neem dan een foto net als ik.
    Het is helaas juist de mens die de grootste parasiet en bedreiging is voor alles wat leeft op deze planeet.

    • Beste Rich, je zou ook kunnen zeggen mensen hebben ook geen reeën nodig. Reeën gedijen goed in ons land omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben behalve de mens. Met een paar wolven roedels zal afschieten niet meer nodig zijn.

      Overigens parasiteert alle leven op aarde op iets, van boven tot onder in de totempaal. De mens is bovendien arrogant genoeg om te denken dat alles om hen draait maar in werkelijkheid is het slechts een illusie.

  • En dan een foto van edelherten laten zien. Weinig verstand van het wild. De grootste stropeer in Nederland is... de auto 20% van de reeën worden doodgereden en dat zijn er 15 tot 20.000 !!!!! per jaar. Minder dan er geschoten worden.

    • Ja, en? Dus de reeën maar lekker blijven afknallen?
      En verder: zou de PvdD blij zijn met doodgereden reeën... wat denk je zelf?
      De verkeerde foto bij het artikel is uiteraard een foutje van OOG, lijkt me nogal logisch.

    • @Peter, het doodrijden van reeën gebeurt uiteraard per ongeluk. Het afschieten? Totaal niet.
      Maar dat had je zelf ook al kunnen bedenken.

  • Beste mensen,
    Bedankt voor het meedenken en praten in deze. En inderdaad het ree heeft de mens niet nodig en andersom ook niet. Ook al denken sommige partijen van wel. De aantallen zijn bijzonder goed en dat is te danken aan het aanpassingsvermogen van het ree zelf. Niet door zogenaamd selectief beheer wat sommigen je graag doen geloven, dit draait slechts om een excuus voor afschot op te voeren en behoud van een hobby of het beschermen van de zogenaamde verkeersveiligheid. Als dat zo zou zijn, asfalteer dan niet ieder stukje grond wat vrij ligt en dat jagen is ook niet meer van deze tijd, het leven en alles op deze planeet veranderd nu eenmaal en het krampachtig vasthouden aan tradities en behoeften van vroeger is in het heden misplaatst en dient alleen de wensen van de mens zelf. En ik weet waar ik over praat, want ben zelf opgegroeid met de jacht. Echter, als de mens zich in dit kleine land niet overal zo zou laten gelden waren er ook minder 'conflicten'. Overal waar de mens komt dringt deze iets op of uit de weg. Komt men er dan later achter dat het met een soort niet zo goed gaat, licht dit opeens aan 1 van de predator soorten die ons land kent en is dit plots de boosdoender ipv land-/natuurbederf. Kijk naar de hoeveelheid ganzen! Dit ligt alles aan een eentonig grasbeheer, het voedsel van de gans bij uitstek. Dat hierdoor allerlei weidevogels verdwijnen ligt dan opeens weer aan de vos. Zou men hier eerder over nagedacht hebben waren sommige stappen zelfs overbodig. Denk aan die poging tot zogenaamd natuurbeheer in de oostvaardersplassen en de waterleidingduinen. Bovendien heeft alles en iedereen zijn eigen agenda in dit land en draait het uiteindelijk toch altijd weer om geld. Zelfs bij natuurorganisaties. Dus er is nog een lange weg te gaan voordat de meesten eens gaan beseffen dat het de mens is die zijn juiste plek in de natuur ergens is kwijtgeraakt helaas. Hoe dan ook, terugkomend op het ree. Het is een prachtig dier waarvan ik gelukkig elke week weer de gelegenheid krijg om het te observeren en te bewonderen en nooit genoeg van zal krijgen ondanks al het gepruts door mensen in de directe nabijheid.
    Groeten Rich

Recente berichten

Dinsdag zo’n 20 graden, pas zondag weer meer kans op regen

Goed nieuws voor alle mensen die de herfst liever nog even uitstellen: de aankomende dagen…

36 minuten geleden

Grasbaancoureur Romano Hummel weer uit het ziekenhuis na harde crash

Hoogkerker Romano Hummel is afgelopen zaterdag in het ziekenhuis beland na een harde crash tijdens…

2 uur geleden

Nog anderhalve maand speciaalbier drinken bij De Prael; dan sluit de brouwerij in Groningen

Binnenkort kun je geen Bitterblond, Aan Lager Wal of Rubberen Robbie meer drinken in de…

3 uur geleden

Campus Trail met muziek en dwars door diverse gebouwen

De jaarlijkse Campus Trail is vrijdagmiddag gelopen. Er deden zo'n vijfhonderd mensen aan mee. (meer…)

4 uur geleden

Ondanks toenemend aantal ‘mobiele parkeerders’ worden alle parkeerautomaten in Stad vervangen

De gemeente Groningen is maandag begonnen met een maanden durende operatie om alle parkeerautomaten in…

6 uur geleden

Vrienden en speurhonden naar La Gomera om te zoeken naar vermiste vrouw (49) uit Stad

Een team van zoekhonden gaat op het Canarische eiland La Gomera zoeken naar Diana. De…

6 uur geleden