Categorieën: Nieuws

Werkgelegenheid in Stad fors gegroeid

De werkgelegenheid in de stad is dit jaar opnieuw sterk gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van de afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek van de gemeente.

Op 1 april waren er ruim 145 duizend banen in de stad. Een jaar eerder waren het er bijna 140 duizend. In de hele periode van het huidige stadsbestuur zijn er zo’n 13 duizend banen bijgekomen. Het aantal bedrijven is tussen april 2017 en april dit jaar met 874 stuks toegenomen. In vier jaar tijd kwamen er meer dan tweeduizend bedrijven bij.

“De economie groeit en er worden volop nieuwe banen gecreëerd”, zegt wethouder Joost van Keulen. “Je merkt dat bedrijven, kennisinstellingen en overheden steeds vaker in zijn voor nieuwe, kansrijke ideeën en projecten. We overtreffen ruimschoots de doelstellingen van het economisch programma G-kwadraat.”

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Gelukkig wel... dan hoeft Joost zelf ook niet te lang op wachtgeld te leven. Succes met solliciteren!

  • Hahaha, "we"? Het is de monetaire verruiming door de ECB met meer dan € 2000.000.000.000,00 en iedereen en alles (bijna) gratis geld verstrekken en werd/wordt zo de economie en het plezier van Jan en alleman aangejaagd. Heeft niets te maken met welk beleid van de (lokale of landelijke) overheid dan ook. Het enige wat de overheid kan doen is meegaan in de vaart van de markt, stroomlijnen, meer schulden scheppen (Bank Nederlandse Gemeenten) en publiek geld (roof- en afpersgeld) pompen in overbodige clubs en projecten.

    Zodra de wind richting crisis 2.0 draait en zuidelijke landen wederom gesteund moeten worden door noordelijke landen of iets van dien aard, dan zal blijken hoeveel de huidige hausse op de arbeidsmarkt en de economie waard zijn.

    Wat wel opvalt is hoe tergend langzaam of helemaal niet de woningbouw op gang komt en de gemeente mijlenver achter de fanfare aanloopt (te laat!!). Als binnenkort de economische wind (gegarandeerd) gaat draaien zal blijken hoe ook deze gemeente weer in dezelfde bulltrap is getrapt als tien jaar geleden.

    Dit wordt, voor zover ik kan peilen, erger dan de crisis 1.0 die startte in 2007.

  • De stad Groningen verkeert al 4 kwartalen op rij in een economische krimp. Ik verwijs u daarbij naar de berichten gisteren (19-12-2018) in de landelijke onafhankelijke media.

    Ook is aantal failliet verklaarde bedrijven is opnieuw toegenomen, voor de tweede maand op rij. In november zijn er dertien bedrijven meer failliet verklaard dan een maand eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

    In de omringende gemeenten een afname van banen tot 12 procent. Per saldo is de werkgelegenheid mbt zijn inwoners in de provincie Groningen afgenomen. 4 maanden geleden nog een melding van het CBS, waarin het aantal faillissementen in Groningen is verdubbeld. In het 2de kwartaal zijn er zelfs 3 uitzendbureaus failliet gegaan in de regio Groningen. In februari 2017 vroegen zelfs ontstellend veel ondernemers in de regio Groningen bijstand. Dit terwijl de WW-cijfers daalden. Dat rijmt dus niet. Opvallend dat de lokale politici geen relatie geven met de getallen van voor de crisis. Ook de definities zijn door het CBS veranderd om de werkloosheid te berekenen versus werkgelegenheid. Eén uurtje werk per week en je bent geschrapt door het CBS uit het werkelozenregister. We doen alsof het zo geweldig gaat in Groningen. Om bepaalde beleidstukken legitiem te krijgen en door alle lokale politici wordt ons een rad voor ogen gedraaid. Ook de extra 800 bedrijven blijft voor mij een raadsel zoals de lokale politiek ons wilt verkopen. Na raadpleging van het KvK register is het voor mij onmogelijk gebleken dit aantal bijeen te rapen.

    Wij in Groningen zijn ‘steady’. We hollen nooit drastisch achteruit, maar ook nooit drastisch vooruit. Groningen kent relatief weinig bedrijfsleven, maar daarentegen heel veel ambtelijke organisaties en aanverwante instellingen. Dit is van oudsher zo bedacht in de jaren 70 en 80. Dit om werkgelegenheid te creëren voor zijn oervolk. Anders zou de armoede nog groter zijn geweest. Onder andere de gesubsidieerde werkelozen-industrie is tegenwoordig enorm. En dit neemt ook niet af! Dus floreert de economie van Groningen niet heus. Wel voor de mensen die werkzaam zijn in de werklozenindustrie en de armoede. Die varen er wel bij!

    Ook een imagoprobleem als gevolg van de gaswinning. En Groningen kreeg maar slecht 0.3 % van de gasbaten. De Randstad daarentegen 88 %

    We maken het druk door de komst van de vele internationale studenten en daardoor lijkt het alsof. Om bepaalde beleidsstukken legitiem te krijgen. Alleen de Appies, de huisjesmelkers en de horeca doen goede zaken! Alsook de Universiteit en de Hanzehogeschool. Die krijgen voor elke internationale student een extra bijschrijving van 6800 euro per jaar. Dit zorgt er ook voor, dat onze huizen worden opgekocht voor het verbouwen van studentenwoningen. Dit ook nog eens de prijs opdrijft van de lokale woningmarkt ivm de krapte die daardoor ontstaat. En zijn oervolk daardoor aan koopkracht moet inleveren. Dit ook zijn neerslag krijgt op de lokale ondernemer, waardoor ook hierdoor de werkgelegenheid afneemt. Een neerwaartse cirkel. Alles voor de student. Het is nooit een hosanna geweest in Groningen. Nu niet. Never niet. Wij Groningers hebben ermee leren leven!

    Groningen heeft politici nodig die rebels zijn richting politiek Den Haag. Niet verslikken in prestigeprojecten. Zichzelf wegvlakken. En vooral met een enorme dosis dossierkennis mbt Groningen en ommeland! En geen leugens!

  • Oh, wat glimt Joost weer van trots.
    Alsof hij dit toch maar in z'n uppie voor elkaar gekregen heeft.

  • En hij was ook wethouder van toerisme ..

    Van het aantal Nederlanders dat in het binnenland op vakantie gaat, doet het kleinste aantal dat in Groningen. Het aantal bedden dat voor hen beschikbaar is ook het laagste van het land.

Recente berichten

De Doperse Dis wint de Barmhartige Samaritaan-prijs 2024

De Doperse Dis is door de ChristenUnie Groningen uitgeroepen tot Barmhartige Samaritaan van het jaar.…

37 minuten geleden

Groningse gemeenteraad roept op tot volledig stopzetten gaswinning

De gemeenteraad van Groningen heeft met grote meerderheid een motie aangenomen waarin het kabinet wordt…

8 uur geleden

FC Groningen uit bekertoernooi geknikkerd na 3-1 nederlaag tegen AZ

FC Groningen heeft woensdagavond verloren van AZ in het AFAS stadion in Alkmaar. De Groningers…

8 uur geleden

Geen uitzondering voor bakfiets bij milieustraat

Een gratis lading grofvuil wegbrengen met een  (elektrische) bakfiets blijft formeel gelijk aan een lading…

8 uur geleden

Horeca, cultuur, groen of sport? Stad gaat prijsvraag uitschrijven voor invulling huidig busstation

Het huidige busstation in Groningen moet na de verplaatsing van de bussen naar de zuidkant…

9 uur geleden

Dit is volgens Groningse jongeren het belangrijkste doel van de Economische Agenda Nij Begun

Leefomgeving staat op nummer één. Dat blijkt uit de Tienskipdag van 16 december, georganiseerd met…

9 uur geleden