Drietrapsstrategie bij kamerverhuur

nieuws
Foto: Ecco van Oosterhout

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over hoe de gemeente het vergunningstelsel  rond kamerverhuur wil gaan handhaven en wat de consequenties zijn. De Groninger Studentenbond weet al meer.

Sinds 1 januari 2019 is het vergunningstelsel ingevoerd in Groningen. Dit betekent dat verhuurders die kamers verhuren aan studenten een vergunning nodig hebben. Elke verhuurder krijgt in eerste instantie een vergunning. Op het moment dat de verhuurder zich niet aan de regels houdt, kan een huurder hier melding van doen bij het Meldpunt Ongewenst Verhuurdersgedrag. Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag zijn het vragen van te hoge huurprijzen, het niet verhelpen van gebreken aan de woning en het intimideren en bedreigen van huurders.

“Uit onze gesprekken met de gemeente blijkt dat zij gaan werken met een drietrapsstrategie”, begint Jolien Bruinewoud, voorzitter van de Groninger Studentenbond. “Dit houdt in dat, indien er een melding binnenkomt en uit onderzoek blijkt dat de melding terecht is, er eerst een waarschuwing gegeven zal worden. Als dit geen effect heeft zal de gemeente een boete of dwangsom opleggen. Pas in het uiterste geval trekt de gemeente een vergunning in”.

Een tweede punt waar veel zorgen over zijn, is waar huurders heen moeten als een vergunning wordt ingetrokken. “In eerste instantie is de verhuurder verantwoordelijk voor het vinden van een nieuwe woonruimte voor de huurders”, zegt Bruinewoud. “Mocht een verhuurder dit niet doen, dan helpt de gemeente de huurders bij het zoeken naar een nieuwe woonruimte”.