Komende week neemt de gemeente een besluit over de plaatsing van 26 ex-verslaafden in de buurt De Meeuwen. Vandaag is er een inloopbijeenkomst waar buurtbewoners hun zorgen kunnen uiten.
Bij deze inloopbijeenkomst wil de gemeente de vragen ophalen die in de buurt bestaan over de eventuele plaatsing van de cliënten. Daarnaast wil de gemeente in gesprek gaan over de potentiële pijnpunten van het besluit, zoals de speeltuin die vlak naast het gebouw staat.
Verslavingszorg Noord Nederland heeft een omgevingsrapport opgesteld en openbaar gemaakt. In dit plan benoemt de organisatie een aantal maatregelen en afspraken om de overlast zo veel mogelijk te voorkomen en de eventuele overlast ook snel terug te dringen. Zo wil de organisatie regelmatig gesprekken met de flatbewoners, worden de trappenhuizen aangepast om de cliënten niet naar de andere verdiepingen te laten komen en worden er controles ingelast in de directe omgeving van het gebouw, zodat er geen ongewenste personen rondhangen bij de flat.
De gemeente geeft bij OOG aan dat zij ‘keer op keer’ aangeboden heeft om met de buurtbewoners in contact te komen en dat zij hier nog steeds voor open staat.
Komende avond trekken naar het oosten winterse buien weg gevolgd door enkele opklaringen. Na middernacht…
Het KNMI heeft tot vrijdagochtend code oranje afgegeven voor de hele provincie vanwege gladheid en…
Door flinke vertragingen donderdagavond op de A28 en de A7 richting Hoogezand, leidt dit ook…
Het gedeelte van de Turfsingel tussen de W.A. Scholtenstraat en de Bloemstraat is van maandag…
Een skateboard, Playmobil of een leuk kinderboek: bij de speciale Sinterklaasmarkt voor de members van…
Zo'n dertig studenten en medewerkers van de Hanzehogeschool hebben donderdagmiddag urenlang geprotesteerd tegen bezuinigingen op…
Bekijk reacties
Ik weet niet of de gemeente de laatste alinea zo heeft gezegd? "De gemeente geeft bij OOG aan dat zij ‘keer op keer’ aangeboden heeft om met de buurtbewoners in contact te komen en dat zij hier nog steeds voor open staat"
Maar het verhaal is beduidend anders. Wij als afvaardiging vanuit de buurt hebben diverse keren contact gezocht en een paar keer gehad met de Gemeente Groningen en VNN over de door VNN aangevraagde vergunning. VNN heeft vanaf het begin (mei 2018!) steeds aangegeven dat er 26 (ex) verslaafde cliënten moeten komen omdat het anders niet uit kan!
Het plan past op meerdere punten niet in het bestemmingsplan. Desondanks lijkt het er sterk op dat het besluit al vanaf het begin (februari 2018) al vaststond.
Ondanks dat er niet aan de "leidraad" is gehouden, welke de gemeente in het verleden zelf heeft opgesteld - om in voorkomende situatie als "blauwdruk" te hanteren om in onderling overleg met de buurt tot een weloverwogen beslissing te kunnen komen-, waarin diverse criteria zijn opgesteld waaraan dient te worden voldaan om afwijkingen op het bestemmingsplan überhaupt te kunnen accepteren.
Tot op heden is dit in afwijking van de "Leidraad" zonder ons opgesteld omdat er geen enkele mogelijkheid was om een inhoudelijke onderbouwing van dit VNN plan - 26 (ex)verslaafden met meervoudige psychosociale problematiek in zeer compacte behuizing, waar deze zeer prikkelgevoelige personen dicht op elkaar wonen en direct grenzend aan de kinderspeeltuin- te krijgen.
Zoals wij al diverse keren hebben aangegeven aan partijen, kom eerst met een fatsoenlijk inhoudelijk beargumenteerd plan, waarin alle risico's en effecten zijn onderzocht en gerapporteerd door een onafhankelijke deskundige partij, waarbij de nut en noodzaak om op deze locatie 26 cliënten te vestigen onderbouwd is. Dan kunnen we pas praten over de reëel omgevingsplan criteria.