Categorieën: Nieuws

‘Groningen is een waardeloze skateboardstad’

Groningen loopt een stuk achter op de rest van Nederland als het gaat om de skateboard-faciliteiten. Dat zegt skateboarder Bram Roenhorst. ‘Als je kijkt naar de verhouding van de grootte van de stad en de voorzieningen is Groningen echt de meest waardeloze skatestad van Nederland”.

Groningen telt een stuk of acht skateparkjes, maar volgens Roenhorst voldoen deze niet. ‘Het gaat hier om zwaar verouderde, kleine parkjes’. De Groninger skate-scene wil liever één groot centraal skatepark dan een aantal kleine parkjes verspreid over de hele gemeente.

Olympisch
Skateboarden wordt volgend jaar in Tokyo voor het eerst een olympische sport. En er is landelijk beleid om skateboarden meer als een topsport te ontwikkelen. Om de Groninger talenten een kans te bieden om aan te haken bij de top moet er een nieuw park gebouwd worden, zegt Manfred Pruim, bestuurslid van indoorskatepark Colosseum. “De parcoursen waar de skaters op moeten presteren zijn groter, anders en complexer. Wij kunnen dat hier helaas niet bieden. Voor de talenten is het belangrijk dat er goede trainingsfaciliteiten zijn”.

Toekomst
Het Colosseum kan nog ongeveer twee jaar blijven bestaan op de huidige locatie aan de Traverijnstraat in Vinkhuizen. Daarna gaat het gebouw naar alle waarschijnlijk gesloopt worden. Hoe de toekomst voor de Groninger skate-scene er uit ziet is onduidelijk. “We moeten op tijd beginnen met vooruit kijken, anders is het straks te laat en hebben we niks meer”, aldus Pruim. Bram Roenhorst ziet het nieuwe skatepark al voor zich: ”Ik zou het liefst één groot centraal skatapark zien, of dat nou binnen of buiten is, als het maar meer creatieve obstakels heeft dan die prutparkjes die we nu hebben”. De skaters hopen snel met de gemeente om tafel te kunnen gaan om de toekomstplannen te bespreken.

Colin Mooijman

Bekijk reacties

  • Ook een waardeloze mountainbike stad, nergens kun je lekker een parcoursje door de modder raggen en dat terwijl mountainbike allang een olympische sport is. Horen we ook niets over.

    Als je wat wil moet je het zelf gaan regelen en niet gaan lopen zeuren.

  • Lekker naar de VS gaan. Ga daar het ongelofelijke cliché van de skater uithangen. Ons tijdbedrijf op fysiek gebied bestaat uit het met de voeten bewegen van een bal. In teamsverband. Individuele show-"sporten" houden we hier niet van. Aanstelleritis in de pretentieloze ogen van de Groninger.
    Wij bewegen ons hier voort op schoenen, klompen of fietsen. En niet in rare broeken, en met petjes scheef op het hoofd. Californicatie is een ramp van ongekende omvang; elke wereldburger zou moeten strijden voor het behoud van mondiale culturele diversiteit.

      • Heb je een punt. Maar het gebruik maken van de technologische producten uit de VS is niet hetzelfde als Californicatie. Laatste staat voor mondiale culturele gelijkschakeling. Moeten we niet willen.

        Maak van skateparkjes maar korfbalveldjes. Moeten klagende skaters hun creativiteit aanwenden voor het vinden voor nieuwe hangplekken. Alleen maar goed voor ze. Twee vliegen in één klap.

  • En houden zo! Flikker toch een eind op. Zelfs volwassenen kerels die gaan skaten. Get a Life en doe normaal. Dit is Nederland. Wil je gaan skaten dan ga je maar een vakantie boeken naar Amerika.

  • Wanneer er genoeg belangstelling voor is dan moet er natuurlijk de nodige ruimte aan skateboarders gegeven worden. Ze moeten dan zelf wel wat meer doen dan klagen over de mogelijkheden die de overheid biedt.
    Dat er halve garen zijn die denken dat er maar één sport de moeite waard is, is wonderlijk. Dat de sport is die de grootste aanstellers voortbrengt met een regionale held die ook een nogal dubieuze reputatie heeft van een 'schwalbemeister' maakt het des te vreemder.

  • asfalteer het padje op de Kardingerberg ( regel dat) tip van .....kun je daar naar beneden racen ( wel netjes rechts houden) ..goed voor de sociale omgangsvormen.

  • Wat een zure reacties heren!
    Gun eenieder zijn hobby, voordat azijnpissen een olympische sport word (en jullie ongetwijfeld in de medailles zullen vallen)

    Ik weet niet hoe groot de scene is in en rond Groningen, anders is het mss wel interessant voor een ondernemer.
    We hebben psvr ook al een trampoline-paleis.

    • Ik betaal voor mij eigen hobby en krijg ook geen subsidie en ruimte, daar is niks mis mee. Mensen die zelf de broek kunnen ophouden komen er wel, mensen die hun hand ophouden voor een hobby of sport komen er nooit.

      • De reden dat dit soort "sporten" Olympisch worden heeft alles met grote Amerikaanse sponsoren te maken.

        Skateboarden is show off-gebeuren. Niet voor niets afkomstig uit het land waarin jezelf profileren ongeveer het belangrijkste in het leven is.

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

2 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

3 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

5 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

5 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

8 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

9 uur geleden