De Rijksuniversiteit kon niet anders doen dan vijf grote kastanjebomen bij het Harmoniegebouw te kappen. De Universiteitskrant meldt dat er van diverse kanten kritiek was op de kap.
Afgelopen weekend zijn de bomen gekapt. Volgens universiteitswoordvoerder Jorien Bakker waren de 60 tot 80 jaar oude bomen ziek. Het gevaar bestond dat grote takken zouden afknappen. De bomen waren zwaar aangetast door onder andere de kastanjeziekte, een infectie waardoor ze bruine vlekken op de bast krijgen, en uiteindelijk rotten en afsterven.
Volgens de Universiteitskrant moeten ook in de Hortustuin, achter het Heymansgebouw in de Grote Kruisstraat, zieke bomen worden geveld. Op 9 maart wordt nog een boom gekapt in de binnentuin van de Broerstraat. De universiteit heeft de omwonenden per brief geïnformeerd. De gekapte bomen worden vervangen door nieuwe exemplaren.
Het komende weekend wordt in toenemende mate een natte bedoening bij dalende temperaturen. Daarna neemt…
Duizenden huishoudens in Groningen die klant zijn of worden van Enexis moeten langer wachten op…
De apothekers staken dan weliswaar volgende week niet, maar een staking bij IKEA op tweede…
Noordelijke bestuurders zijn wederom teleurgesteld na een overleg in Den Haag over de Lelylijn en…
Forum Groningen is sinds vrijdagmiddag in totaal bezocht door meer dan tien miljoen mensen. (meer…)
Het treinverkeer tussen Groningen en Leeuwarden is vrijdagmiddag enige tijd verstoord geraakt door een seinstoring.…
Bekijk reacties
Wat is dat toch met al die zieke bomen in en rond de stad?
Of ze nou aan de singels staan, op de vismarkt, of aan de noodweg, ze worden allemaal ziek!
En blijkbaar is er ook maar één remedie.
Het is niet zo raar dat vooral bomen in de stad één voor één ten prooi vallen aan dezelfde aantasting. De bomen staan dicht op elkaar en de diversiteit is vaak minimaal. Hierdoor kan een bacterie of schimmel die graag een specifieke boomsoort aantast, zich gemakkelijk van boom naar boom verspreiden. Verder is de groeiplaats van de bomen in een stedelijke omgeving vaak ook niet optimaal, waardoor ze sneller vatbaar zijn voor aantasting. Helaas is het kappen van de boom dan de enige “remedie”, als je het zo zou willen noemen. Bomen zijn over het algemeen niet te “genezen”, ookal kunnen sommige boomsoorten nog tientallen jaren blijven staan met een aantasting, deze bomen zullen dan wel vaker gecontroleerd/gesnoeid moeten worden. Hoe lang een boom kan blijven staan hangt vooral af van het percentage restwand in de stam, hoe snel de boom groeit en hoe snel de aantasting weefsel aantast. Gelukkig zie je in de Gemeente Groningen steeds meer diversiteit, kijk bijvoorbeeld naar de jonge aanplant langs de ring bij Kardinge, of de jonge aanplant aan de Singels. Hier wordt gekozen voor verschillende soorten door elkaar, waardoor de verspreiding van aantastingen in de toekomst (hoogstwaarschijnlijk) minder zal zijn.
Was er een spoed-kap reden om in het weekend te kappen?
Mede door het mega Noorderzonfestival - door de veelheid van de belasting - gaan er binnenkort behoorlijk wat Kastanjes in het Noorderplantsoen tegen de vlakte.
En B&W wil de A-Kerkhof Bomen omzagen.
Of dat mag van de Groninger rechtbank is mij op dit moment nog onbekend!
Mevrouw Kiki
Nee dus.
https://www.dvhn.nl/groningen/Binnenstadsbomen-bij-A-toren-Groningen-mogen-nog-niet-weg-24214781.html
Terecht: https://www.oogtv.nl/2010/08/fietser-zwaargewond-door-omvallende-boom/
In de jaren 70 was er ook weleens een (november)storm. Vielen ook bomen om en doden. Was er ook geen aanleiding voor een kap. In mijn welingelichte kringen heeft al die kap te maken met de energietransitie voor het creëren van biomassa.
Nu zit je weer te trollen
En dat zeg jíj?
Veel gekker moet het niet worden.