Categorieën: Nieuws

Nieuwe treinlijnen hangen in de lucht

Twee lobby’s voor twee verschillende mogelijke nieuwe treinverbindingen naar Groningen manifesteren zich volgende week. Dinsdag de Nedersaksenlijn in Ter Apel en vrijdag de Zuiderzeelijn in Emmeloord.

De eerste bijeenkomst is op dinsdag 26 februari in Hotel Boschhuis in Ter Apel en gaat over de spoorverbinding Groningen – Twente, ook wel de Nedersaksenlijn genoemd. Bestuurders van provincies en gemeenten uit Nederland en Duitsland gaan met elkaar en de zaal in discussie over de realisatiekansen. De manifestatie werd mogelijk dankzij subsidies van EDR – INTERREG Deutschland – Nederland. Meer info.

De tweede bijeenkomst getiteld ‘Goed Gespoord van West naar Noord’ is vrijdag 1 maart in het Zuyderzee Lyceum in Emmeloord. Het gaat over de wenselijkheid van de spoorverbinding Groningen, Drachten, Heerenveen, Emmeloord, Lelystad, Amsterdam oftewel de Zuiderzeelijn. Er zijn diverse sprekers onder wie burgemeester Harald Bouman van Emmeloord. Als wethouder van de gemeente Eemsmond speelde hij een rol bij de totstandkoming van de uitbreiding van de spoorlijn Groningen – Roodeschool – Eemshaven. Hoofdspreker is Rob van der Bijl, hoogleraar stedenbouwkunde en specialist op het gebied van mobiliteit. Ook de regiodirecteuren van ProRail en NS zijn aanwezig. Meer info.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Voordeel van beide spoorlijnen is dat mocht Zwolle problemen hebben (de bottleneck) niet meer het hele Noorden afgesloten is wat betreft treinverkeer. Er zijn dan nog twee mogelijkheden

    • Helemaal eens! Prima plannen en beter dan al het geld besteden aan verbetering van de lijn via Meppel en Zwolle, wat helaas wel het officiele plan is. Behalve wat snelheidswinst lost het niets op! Ook slecht is dat stations worden overgeslagen.

  • Optie 3 is spoor Hanzelijn van Kampen > Zwartsluis > Hoogeveen 62 km binnen door en 55 spoorweg overgangen er uit halen (kosten 350 miljoen) en spoor van Hoogeveen tot Groningen met 180 cm uit elkaar halen.
    De goedkoopste en snelste oplossing en geen Zwolle en Herfte meer waar alle 4 provincies 380 miljoen samen in moeten insteken.
    In het Noorden moeten de provincies hun eigen infra wegen en spoorlijnen betalen.
    En Wiebes blijft het noorden maar uitzuigen
    En de noordelingen zijn o stom om op deze partijen te kiezen i.p.v. lokaal.

    • Interessant idee Pieter, trek het dan door naar Emmen. Zullen ze in heel Drenthe blij mee zijn!

      • Beste Hendikus , ik heb met Rover om tafel gezeten en op 12 februari met Groninger gedeputeerde Fleur Graeper en met de noordelijke 4 provincies en met Den Haag gesproken.
        In de Tweede Kamer zijn 2 moties aan genomen van de Christen Unie en van de SP. Mijn voorstel is ook een verbinding Hoogeveen Dalen dan kan het verkeer zuid oost Drenthe en oost Overijsel hier gebruik van maken, besparing omrij tijd 55 min. Gedeputeerde Fleur Graeper von mn voorstel Zwartsluis Hoogeveen goed maar volgens haar moest elke trein via Zwolle. Daar was Rover het niet mee eens. De 62 km binnendoor Kampen Hoogeveen levert een reistijd besparing van 34 min want dat is een aftakking Hanzelijn die voor 200 kn p/u gebouwd is dus ook deze binnendoor aan dezelfde eisen.De gedeputeerde heb ik gevraagd om eisen op te stellen voor de Noordelijke 4 provincies.
        1. Elke spoorweg overgang eruithalen vervangen door tunnel of door een viaduct aam houd er rekening mee dat het spoor 140 tot 180 cm uit elkaar moet.
        Ik praat dan over Zwolle > Groningen en Leeuwarden, door bij Ommen een aftakking > Leeuwarden te maken.
        Stop in Kampen met overstap naar Zwolle en stop in Hoogeveen en ook in Assen je behaalt zeker 34-44 min tijds besparing. Ik zit binnenkort weer op het ministerie van V&W , dit heet toekomst visie.

  • De spoordijk naar Stadskanaal is toch niet stevig genoeg? Dan lijkt me misschien handiger om een spoorlijn Groningen - Veendam - Gieten (is al een belangrijk OV knooppunt) - Emmen te maken. Kun je die trein zelfs door laten gaan naar Almelo - Enschede.

  • Als er een spoorlijn naar Twente moet komen vanuit Drenthe, dan is het meest logische de al bestaande lijn Groningen-Hoogeveen door te trekken naar Almelo. Jammer voor Emmen, maar dit is gewoon een kortere route en rendabeler, omdat de lijn langs grote plaatsen als Assen en Hoogeveen loopt met veel meer inwoners.

Recente berichten

Nieuwe spitsbus tussen Assen en Stad: ‘Scholieren en studenten kunnen kwartier langer in bed blijven liggen’

Qbuzz introduceert volgende week maandag buslijn 110, een directe verbinding in de spits tussen Assen…

22 minuten geleden

Studentenwoning kopen in Stad is opvallend dure aangelegenheid

Een klein appartement of studio kopen in Groningen is relatief prijzig in vergelijking met andere…

42 minuten geleden

Nog geen hoofddoekjes en keppeltjes voor boa’s? Flink deel gemeenteraad is het daar niet mee eens

Boa’s, burgemeester Koen Schuiling en de (toenmalige) minister waren er niet blij mee, maar een…

1 uur geleden

IWCN viert tien jaar steun aan internationals in Noord-Nederland

Het International Welcome Center North (IWCN) in Groningen viert deze maand zijn 10-jarig bestaan. Ale…

2 uur geleden

Studenten Noorderpoort brengen scheepsbouw tot leven op Dag van de Binnenvaart

Komende zaterdag is het de Dag van de Binnenvaart en ook Scheepswerf Pattje in Waterhuizen…

3 uur geleden

Student & Stad en D66 bezorgd over kinderrechten in asielopvang Groningen

De raadsfracties van Student & Stad en D66 maken zich zorgen over de situatie van…

3 uur geleden