Categorieën: Nieuws

Oude elpees RSO komen goed terecht

Een deel van de oude platenverzameling van RTV-RSO is aan zorgorganisatie ZINN overgedragen. ‘Die goeie ouwe lp’s klinken gewoon mooier, toch?’.

Acht Buurthuiskamers van ZINN hebben onlangs een muzikaal geschenk ontvangen van de Stichting Vrienden van ZINN. Medewerkers hadden de stichting gevraagd om de aanschaf van ‘ouderwetse’ platenspelers mogelijk te maken. Manon Boneschansker van de Seniorenomroep RTV-RSO (ook te horen bij OOG Radio) heeft geregeld dat een deel van de oude platenverzameling van deze omroep aan ZINN wordt overgedragen.

Voorzitter Robert Berting van ‘de Vrienden’ was direct enthousiast: “Voor dit soort klein geluk is onze stichting opgericht. We begrijpen heel goed dat veel mensen nog leuke lp’s van vroeger hebben, die nooit op cd zijn verschenen. En laten we eerlijk zijn: muziek op vinyl klinkt gewoon mooier, toch?”

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Robert Berting moet geen onzin praten dat vinyl mooier klinkt en dat ik zeg als platen verzamelaar, vinyl heeft een veel lagere dynamisch bereik als digitale media.
    Zo gaat ook het fabeltje rond dat hoge resolutie digitale opnames beter klinken dan een wav file op 16 bit/44.100, daar is een leuke test voor die men op een goede hoofdtelefoon moet beluisteren.

    uitleg: https://www.youtube.com/watch?v=YgEjI5PZa78
    test : https://www.npr.org/sections/therecord/2015/06/02/411473508/how-well-can-you-hear-audio-quality?t=1551262688950

    • Doe maar eens testje met het programma 'Spectro', dan zul je zien, dat bijvoorbeeld een 24/192 wel degelijk zo veel meer kwaliteit heeft. Maar als je muziek afspeelt in de auto, dan kan je ook met een MP3 volstaan. Het is maar net, wat voor audiofiel je bent. Ook qua apparatuur + speakers. Zelf maak ik gebruik van het merk NAD en de DAC is van Marantz. De luidsprekers van Bowers & Wilkins. En heb een hoofdtelefoon van het merk Sennheiser HD650. Al met al een investering, maar wel een merkbaar verschil. Bij de HIFI-corner in de luisterhoek, kunnen ze je daaraan ook wel onderwerpen

      • Hallo Sjoerd, ik heb een Sonarworks gekalibreerde HD 650 en een Beyerdynamic DT 1770 Pro allen draaiend op een Beyer dynamic a 20, adam a7x speakers en avatone mixcubes en nog heel veel andere apparatuur. ( overigens is mijn hd 650 nog steeds mijn favoriet )alles via RME HDSPe RayDAT 72 kanaals 192 24 ( hoogste resolutie gebruik ik nooit )

        Het is belangrijk om te weten dat muziek niet gemasterd word voor high end systemen, muziek moet ook goed klinken op consumer audio systemen. ( anders heb je het probleem dat jij wel wat hoort wat op consumer audio niet waarneembaar is )

        Dat de eerste cd's verhoudingsgewei slecht klonken heeft te maken met dat ze in het begin de masterstracks voor vinyl direct op de cd branden, dus in feite een album op cd zonder ruis/his/tracking noise.

        Ik zou zeggen heb veel luister plezier, wat wel zal lukken gezien je apparatuur. ( tip: ga je hd 650 kalibreren en ga nog meer genieten)

      • Heeft gisteravond een poging gedaan met Sonarworks om te kalibreren. Maar kan geen profiel vinden. Helaas

    • " En laten we eerlijk zijn: muziek op vinyl klinkt gewoon mooier, toch? " aldus Robert Berting , ga eens goed lezen Ekte.

  • Vinyl klinkt absoluut niet meer mooier. Zelf maak ik alleen nog maar gebruik van digitale bestanden op FLAC en WAV formaat via een DAC.

    Studio-opnames van vroeger waren van zeer hoge kwaliteit. Helaas, konden de LP en CD dit indertijd niet dragen. De CD als drager is in de loop van jaren wel verbetert. Zo zijn er allerlei nieuwe technieken ontwikkelt zoals Blue-Spec, K2, SHM en de SACD. Waardoor de studio-opnames wel tot zijn recht komen.

    Vergelijk maar eens een CD van de jaren 80, begin jaren 90 met een ge-remasterde van deze tijd. Ik heb bijvoorbeeld het album 'songs in the key of life' van Stevie Wonder eind jaren 80 op CD gekocht . Deze is lang niet zo sprankelend, als de versie uit 2000 (remaster) op CD. Die van de jaren 80 stompt heel veel af. En ook zachter. Let daarop als je een CD koopt. Wellicht zijn er inmiddels (mocht het om oude albums gaan) ge-remasterde exemplaren. Het valt mij op, dat men een enorme inhaalslag aan het maken is op oude albums. Vooral uit de jaren70.

Recente berichten

“Maandag veel bewolking met later regen, komende dagen flink wat zon”

Het belooft een werkweek te worden waarbij de zon zich regelmatig zal laten zien. Voor…

6 uur geleden

Veel belangstelling voor presentatie Groninger Scheurkalender

In Veendam wordt komende woensdag de negende editie van de Groninger Scheurkalender gepresenteerd. De organisatie…

6 uur geleden

Grootste blaashal over zand in Nederland door wethouder geopend: “Dit is uniek”

Bij Beach Volley Club Groningen op sportpark Coendersborg is zondag een blaashal in gebruik genomen…

8 uur geleden

Mini-Yessefestival trekt veel belangstelling: “We zouden vaker schoolklassen willen ontvangen”

Het mini-Yessefestival bij klooster Yesse bij Haren is zaterdag een succes geworden. Volgens Annemiek Bos…

8 uur geleden

Studentenprotest langstudeerboete krijgt vervolg: “Het is verre van opgelost”

Tientallen Groningse studenten hebben afgelopen vrijdag onder de noemer 'de groeten met je boete' in…

11 uur geleden

Eigenaresse redt samen met brandweerlieden kat uit boom

Een eigenaresse heeft zondagmiddag met hulp van brandweerlieden haar kat gered die hoog in een…

13 uur geleden