Categorieën: Nieuws

‘UMCG heeft alleenrecht protonenbehandeling kinderen door ‘politiek gekleurd’ advies’

Het besluit van de Gezondheidsraad om protonentherapie voor kinderen alleen in Groningen te laten plaatsvinden was, volgens DSW-topman Chris Oomen en Edmond Rings (kinderarts) en Ernst Kuipers (bestuursvoorzitter) van het Erasmus MC. een ‘politiek gekleurd’ advies. Dat laten ze dinsdagmiddag weten in een artikel in ‘Zorgvisie’.

“De geraadpleegde experts (voor het advies van de gezondheidsraad) zijn verbonden aan het Máxima Medisch Centrum (Groningen), Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker en het Groningen Protonencentrum,” zegt Kuipers. “Er ontbraken experts uit de Randstad.” Volgens de drie geïnterviewden worden kinderen met kanker gedwongen om naar het UMC Groningen te gaan, terwijl ze prima terechtkunnen in het protonencentrum in Delft: “Ik baal ervan dat kinderen geen behandelingen met protonentherapie in Delft kunnen krijgen”, aldus kinderarts Edmond Rings. De bewering van het rapport van de Gezondheidsraad dat het UMCG als enige zou beschikken over een ‘hospital-based’ protonencentrum, is ‘misleidend’, vult Kuipers aan. “Het protonencentrum in Groningen staat weliswaar op het terrein van het ziekenhuis, maar wel los ervan op ruim 1 km afstand van de seh en de kinder-ic.”

De Gezondheidsraad weerlegt de kritiek: “Uit de belangenverklaringen van de commissieleden blijkt dat geen van hen verbonden was aan het Máxima of aan een andere partij met mogelijke belangen bij de uitkomst van het advies”, zo laat een woordvoerder van de raad per mail weten aan Zorgvisie.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Het besluit kan ik niet beoordelen, maar het protonencentrum staat natuurlijk wel gewoon op het ziekenhuisterrein. Meneer Kuipers heeft blijkbaar geen flauw benul hoe groot het UMCG is.

  • Het UMCG heeft dus beter gelobbyd bij de politiek en de zorgverzekeraars. Chapeau, en voor de verliezers... volgende keer beter... en niet gaan mokken want dit hoort bij de liberale houding die rondwaart in onze politiek en daar buiten.

  • Je hebt gelijk @Tammo ..vanaf het Proton Centrum tot aan de hoofdingang is ongeveer 1 KM ( google maps) voetgangersroute. binnendoor zal het 100 meter schelen ..
    vermoed ik.
    Het ziekenhuis is groot en super modern ..
    Wat is nu eigenlijk het probleem volgens de drie heren ?
    Je wilt toch het beste voor je patiënt ?
    En als je daarvoor naar Groningen zou moeten of voor het beste "bijvoorbeeld Kankeronderzoek".. naar het Antoni Van leeuwenhoek in Amsterdam ..dan zou ik daar ook naartoe gaan voor mijn kinderen uit Groningen ...toch ?
    Je wilt toch het beste en eventuele kortste wachtlijsten ?
    En uiteindelijk het draait toch altijd uit op een politiek verhaal ..uiteindelijk...belangen ..voordelen en nadelen tegen elkaar afwegend ?
    Nogmaals wat is het probleem ?

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

4 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

5 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

7 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

7 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

10 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

11 uur geleden