Categorieën: Nieuws

Aantal meldingen diefstal en inbraak blijft gelijk

Het aantal meldingen van diefstal bij winkels en bedrijven in de gemeente was de laatste vier maanden van vorig jaar vrijwel gelijk aan de middelste vier maanden. Ook vergeleken met een jaar geleden is er weinig verschil.

Dat blijkt uit de veiligheidsmonitor. Die is samengesteld uit cijfers van de politie en de Veiligheidsregio en meldingen bij het Meldpunt Overlast en Zorg. Het aantal meldingen van overlast en van drugshandel is toegenomen.

De meldingen van geweldincidenten namen sterk af. Ook de meldingen van inbraken in auto’s en de diefstal van motorvoertuigen namen af. Het aantal woninginbraken nam toe, maar er waren minder inbraken in schuurtjes en garages. Daarom is het aantal meldingen van de totale wooncriminaliteit vrijwel gelijk gebleven.
.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Papieren exercitie.
    Citaat Groene Amsterdammer:

    "De criminaliteit in Nederland daalde in de afgelopen vijftien jaar fors. Tenminste, dat is wat de jaarlijkse misdaadcijfers laten zien. Maar uit onderzoek dat Investico de afgelopen maanden deed, blijkt dat die cijfers niet kloppen – door toedoen van de politie zelf. Agenten bekennen aan ons dat ze regelmatig, gedwongen door capaciteitsgebrek of orders van hun chef, strafbare feiten buiten de boeken houden. Ze ontmoedigen het doen van aangifte, gebrekkige systemen dwingen ze tot ‘creatief boekhouden’ bij de registratie van misdrijven en, het meest schrikbarend: cijfers worden op talrijke manieren gemanipuleerd. In plaats van burgers te helpen, zeggen sommigen te werken ‘voor de carrière van de chef’, alles om mooie cijfers bij de leiding te laten zien.
    Dat blijkt uit een enquête die Investico uitzette onder leden van de Nederlandse Politiebond (npb), waarop bijna vijftienhonderd agenten reageerden. Ruim tweehonderd agenten uit het hele land lieten hun contactgegevens achter om op voorwaarde van anonimiteit met ons te praten. Meer dan de helft van de agenten die betrokken zijn bij registratie zegt mee te maken dat misdrijven onterecht onder een andere categorie in de boeken worden gezet. Nog eens vier van elke tien agenten die antwoord gaven zeggen dat het aantal opgeloste misdrijven hoger wordt voorgesteld dan het in werkelijkheid is."

    • Daarom meldt OOG ook: het aantal MELDINGEN is gelijk gebleven, en niet: de CRIMINALITEIT is gelijk gebleven.

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

5 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

8 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

9 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

9 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

11 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

12 uur geleden