Volgens Jonge Democraten-bestuurslid Sander Vellekoop moeten Groningers zich niet laten leiden door ‘droomideeën over regionale identiteit’: “Groningen moet kiezen voor de toekomst, niet voor het verleden.” Dat laat de jongerenorganisatie van D66 vrijdagmiddag weten in een persbericht.
Goede beheersing van het Duits is, volgens de jongeren van D66, beter voor de Groningse economie dan het leren van Gronings: “Als de provincie inzet op het bevorderen van het lokale dialect en niet op het bevorderen van een taal die haar bevolking veel grotere kansen biedt, verzaakt zij dus om het volledige potentieel van Groningen en de Groningers te benutten.”
Naar aanleiding van het in oktober vorig jaar ondertekende streektaal-convenant, waarbij het Gronings als een ‘zelfstandig en volwaardig onderdeel’ van de Nederlandse taal werden erkend door het Rijk, wilde de provincie Groningen met Groningse onderwijsinstellingen in gesprek over het aanbieden van het Gronings als schoolvak: “Het Gronings moet, net als het Fries, stevig ingebed raken in de samenleving. Streektaal zegt namelijk iets over je identiteit”, zo liet gedeputeerde Henk Slaghouwer toen weten.
Het winterdekbed kun je deze week goed gebruiken. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kunnen de temperaturen…
Restaurant Noor Groningen in Hoogkerk is dit jaar gestegen naar plek 32 van Lekker500, de…
Een 28-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot 120 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke…
Sinds maandagmiddag is er een medische drone van tweeënhalf meter te bewonderen in het UMCG.…
Op een boerenveld in Noordlaren vond afgelopen zaterdag de eerste editie van de ‘Spooky Nights…
Bij knooppunt Euvelgunne vinden dinsdag-, woensdag- en donderdagnacht afsluitingen plaats voor verkeer vanaf de zuidelijke…
Bekijk reacties
Als er één manier is om jezelf buitenspel te zetten dan is het wel zo...
D66 of de Groninger? Dat is niet helemaal duidelijk uit je betoog.
Sander Vellekoop is een echte eurofiel zonder identiteitsgevoel, daarom sloot hij zich ook aan bij de referendum killers van de D'66 zodat hij zich voor Europeaan kan uitgeven binnen de partijburelen zonder te worden uitgelachen.
De grote Europese droom die Sander voor ogen heeft gaat ook nooit gebeuren omdat mensen hun identiteit niet opgeven en hun eigen tradities helemaal niet.
Wellicht is ook handig voor Sander om te weten dat Gronings verwant is aan het Nedersaksisch en dan vooral het dialect wat in Oost Friesland ( Duitsland ) word gesproken.
Kort samengevat, Sander heeft een natte scheet gelaten zonder dat hij daar het besef van heeft.
Heeft Sander Vellekoop niet door dat het Gronings een Nedersaksische taal is en dit (in iets andere variatie) ook nog steeds in het Noorden van Duitsland wordt gesproken?
Het van huis uit geleerde Gronings heeft mij ontzettend op weg geholpen met het leren van de Duitse taal.
Een jaar of wat geleden heeft men ook al eens geprobeerd om de Nederland Duits te laten spreken, is niet bepald een succes gebleken.
Ontopic, het Gronings kent voor mij geen prioriteit, al denk dat binnen afzienbare tijd de werkgelegenheid bij onze Oosterburen best wel eens belangrijk voor werkzoekenden in deze provincie kon gaan worden. Werkgelegenheid gaat schaars worden en de banen in de energie zullen nooit toereikend zijn voor de vele werkzoekenden uit stad en provincie
Duitsland heeft inderdaad een aardige voorsprong in de energietransitie opgebouwd, maar als we nu alle zeilen bijzetten kunnen we nog een flink stuk van de koek naar ons toe trekken, en profiteren van de nieuwe markt die zich al volop ontwikkelt...
De heer Vellekoop slaat de plank helemaal mis. Het Gronings behoort tot het Nedersaksisch. Een taalgroep waarmee men van Stellingwerf tot Schleswig-Holstein kan communiceren in Plattduuts zoals de streektalen in Duitsland genoemd worden.
Sterker nog; wanneer men het Gronings goed leert spreken, dan leert men ook gemakkelijker de Duitse taal.
Eerdere generaties konden beter Duits spreken dan vandaag. Mijn ouders leerden Duits beter dan ik. Zo bezien zou Groningen meer naar het verleden moeten kijken.