Eierstokkanker wordt in UMCG vanaf nu ook behandeld met ‘verwarmde chemotherapie’

nieuws

Vanaf vrijdag mogen vrouwen met eierstokkanker in het Universitair Medisch Centrum Groningen ook behandeld worden met een buikspoeling met verwarmde chemotherapie. Uit onderzoek blijkt dat deze vrouwen een betere kans op genezing hebben.

Uit onderzoek van begin vorig jaar blijkt dat de kans op overleven 10% groter was voor patiënten die behandeld werden met deze therapie dan voor patiënten die alleen een operatie ondergingen. De behandeling, die officieel Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie heet, is belangrijk voor patiënten met eierstokkanker waarbij in eerste instantie een operatie niet mogelijk is vanwege de uitgebreidheid van de tumor. Zij starten daarom eerst met deze HIPEC behandeling, waarbij de buik gespoeld wordt met verwarmde chemotherapie. Het doel is om onzichtbare tumorcellen bloot te stellen aan verwarmde chemotherapie, om zo de kans dat de ziekte terugkeert te verkleinen.​

Omdat de behandeling nu is goedgekeurd door het Zorginstituut Nederland (ZIN) wordt deze nu vanuit het basispakket vergoed voor die patiënten die voor de HIPEC in aanmerking komen. De beroepsverenigingen van gynaecologen (NVOG) en oncologen (NVMO) en de patiëntenvereniging Olijf zijn dan ook blij met dit positieve advies. Arlette van der Kolk van Stichting Olijf: “HIPEC is een welkome aanvulling op de huidige behandelmogelijkheden voor deze specifieke groep patiënten met eierstokkanker. Iedereen die voor een HIPEC-behandeling in aanmerking komt kan hiervoor nu in haar eigen regio terecht.”