De provincie Groningen staat op de vierde plek qua laagste bevolkingsdichtheid. 251 inwoners per vierkante kilometer terwijl dat landelijk 510 inwoners per vierkante kilometer is.
Zuid-Holland spant de kroon met 1311 inwoners per vierkante kilometer. De dunst bevolkte provincie is Drenthe, gevolgd door Friesland en Zeeland. Dit blijkt uit cijfers van de CBS.
In 1995 telde Groningen 238 inwoners per vierkante kilometer en nu is dat 251 inwoners per vierkante kilometer. De laatste vijf jaar is dat getal stabiel. Zelf benieuwd naar de bevolkingsgroei in stad en provincie? Klik dan hier.
Het belooft een flink gure week te gaan worden. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis is het…
Wethouder Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren) van Cultuur wil proberen om het Poëziepaleis…
Forum Groningen hoeft niet aan de slag met een uitbreiding van haar verdiencapaciteit. Een voorstel…
Sinterklaas is zondagmiddag feestelijk verwelkomd in de wijk Lewenborg. De Goedheiligman en zijn pieten maakten…
Kunstschilder Egbert Modderman uit de stad is dit weekend uitgeroepen tot Talent van het Jaar…
Voor de tweede klassers uit Stad die in actie kwamen was het een slechte middag,…
Bekijk reacties
Als je de gemeente Groningen er af trekt blijven er nog maar 163 per km2 over. Stad/Tenboer/Haren heeft 1371 inwoners per km2 (Maar net iets meer dan de hele provincie zuidholland) Kijken we naar de oude gemeentegrenzen voor 1 januari dan is dat 2591 inwoners per km2. De bevolkingsdichtheid van de Gemeente Groningen is dus dramatisch gedaald door de gemeentelijke herindeling. In Haren en vooral in Ten Boer is het in eens een stuk drukker geworden. (gemiddeld gezien dan :p).
Groningen daar wil je toch ook niet wonen , leuk voor een dagje
Ja daarom trekken de dorpen ook leeg die allen naar de grote stad gaan, bejaarden blijven achter op het platteland en kunnen alsnog naar de stad voor de boodschappen.
Dat heeft deels als oorzaak dat de woningcontingenten middels een een-tweetje tussen de gemeente Groningen en de provincie de afgelopen jaren veelal richting de stad zijn gegaan, waardoor er de afgelopen decennia weinig tot niet is gebouwd voor jongeren en starters op de woningmarkt in de dorpen. Het openbaar busvervoer de afgelopen jaren door bezuinigingen sterk is ingekrompen en de provinciale wegen nog altijd niet door fatsoenlijke autowegen zijn vervangen.
Minder bouwen in de stad, blijkt te betekenen dat woningzoekenden dan in omliggende gemeenten naar een huis op zoek gaan en daar veelal ook vinden, getuige het succes van nieuwbouwprojecten in o.a. Winsum, Zuidhorn, Leek, enz.enz. Enkel wordt er in omliggende gemeenten spijtig genoeg nog altijd niet genoeg voor jongeren en starters op de woningmarkt gebouwd.
Dat klopt Middenweg, maar voor de jeugd zijn er meer redenen om weg te gaan uit hun dorp. Overigens kan ik mij best voorstellen dat als je in een dorp opgroeit de stad behoorlijk intimiderend vindt en alles behalve rustig.
De stad Groningen is ook niet alles studeer nu in Leiden das pas leuk