Groninger Zorgakkoord: 331 miljoen euro voor nieuwe zorggebouwen

nieuws

Maandagmiddag hebben zorgaanbieders, woningcorporaties, zorgverzekeraar Menzis, overheden en de Nationaal Coördinator Groningen het Groninger Zorgakkoord ondertekend. Met het akkoord zeggen de partijen toe om 331 miljoen euro in toekomstbestendige, aardbevingsbestendige zorggebouwen te investeren.

Minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport): ‘De regio en het Rijk willen de kansen die de beëindiging van de gaswinning biedt maximaal benutten. Daarom investeren we nu met dit toekomstplan in de kwaliteit van de zorg in Groningen. Samen met zorgaanbieders, woningcorporaties en gemeenten maken we de zorg niet alleen aardbevingsbestendig, maar ook toekomstbestendig.’

Met dit akkoord proberen de samenwerkende partners kwalitatief goede zorg in de toekomst te behouden voor het gebied. Dit betekent dat er nieuw wordt gebouwd op dezelfde of een andere locatie en dat bestaande gebouwen verdwijnen of een andere bestemming krijgen (geen intramurale zorg). In het akkoord is afgesproken dat twintig huidige zorgpanden onderdeel zijn van de nieuwbouw. Daarvoor worden op negen locaties nieuwe zorgvoorzieningen gerealiseerd.

Volgens de samenwerkende partijen is het uitgangspunt van het Zorgakkoord dat bewoners zo min mogelijk (tijdelijk) moeten verhuizen, bijvoorbeeld door eerst elders te bouwen en dan pas te verhuizen. Daarnaast zetten de partijen zich gezamenlijk in om zoveel mogelijk onnodige leegstand van oude panden te voorkomen en de leefbaarheid van het gebied voorop te stellen. Uiterlijk eind 2020 moeten de plannen voor de nieuwe zorgvoorzieningen gereed zijn. Naast de realisatie van nieuwe zorggebouwen hebben de partijen afgesproken dat er duidelijkheid moet komen over de planning van het versterken en aardbevingsbestendig maken van 48 andere zorggebouwen.