Meer longontstekingen nabij geitenhouderijen

nieuws

De GGD adviseert om terughoudend te zijn met nieuwvestiging en uitbreiding van geitenhouderijen in de omgeving van woningen, scholen en kinderdagverblijven.

Dit omdat aangetoond is dat longontsteking vaker voorkomt bij mensen die in de buurt van geitenhouderijen verblijven. Deze verhoging van het aantal longontstekingen is aangetoond voor een afstand tot 2 kilometer tussen geitenhouderijen en ‘gevoelige bestemmingen’. Longontsteking is een ernstige aandoening, maar de oorzaak van dit verhoogde risico is tot dusver onbekend. Het is wel duidelijk dat Q-koorts niet de oorzaak is van de toename in longontstekingen nabij geitenhouderijen.

‘Er is reeds een stop op nieuwvestiging. Bij uitbreiding of omschakeling geldt er een meldings- of vergunningplicht. In lijn met het advies van de GGD om terughoudendheid te betrachten zullen wij alert zijn op ontwikkelingen waarbij sprake is van omschakeling of uitbreiding van bestaande bedrijven’, schrijft het college in antwoord aan de Partij voor de Dieren.