Categorieën: Nieuws

Minister Koolmees: ‘UWV heeft de regels overtreden’

Het UWV-kantoor in Groningen heeft de regels overtreden bij het keuren van arbeidsongeschikten, schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer.

RTL Nieuws onthulde vorige maand dat mensen werden gekeurd door verpleegkundigen, terwijl dat volgens de wet door artsen had moeten gebeuren. Het onderzoek dat Koolmees liet uitvoeren bij het UWV bevestigt dat sociaal medisch verpleegkundigen 2880 dossiers beoordeelden. Ze gebruikten daarbij een voorgedrukt onderzoeksverslag en de gekopieerde handtekening van een verzekeringsarts.

De werkwijze is inmiddels aangepast en verloopt nu volgens de regels, meldt de minister.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Wel grappig en apart dat men altijd het bedrijf of de organisatie noemt waar onvolkomenheden zijn gebeurd o\f nog gebeuren!
    Waarom worden de verantwoordelijken niet genoemd?
    Er is toch altijd een man of een vrouw die zaken laat gebeuren?
    Bij het UWV is toch een persoon die heeft bepaald dat verpleegkundigen dossiers mogen beoordelen terwijl dit tegen de wet is?
    Aanhouden en veroordelen!

  • Iedereen herkeuren lijkt me
    Dat levert toch geld op
    Er zijn er genoeg die niks of weinig hebben en die wel iets kunnen doen
    Vervolgens inspecteurs inzetten die afgekeurden gaan controleren op( zwart) werk

  • Het is de omgekeerde wereld hier in Nederland. Mensen die nog gewoon kunnen werken worden afgekeurd en mensen die echt ziek zijn moeten werken. UWV opheffen en de verantwoordelijke minister ontslaan zonder wachtgeld.

  • Bij de herkeuringen in 2000/2001 zijn met opzet
    deels en geheel af gekeurden weer goed gekeurd door het UWV.
    Mijn vrouw was van 100% afkeuring weer aan het werk gezet. De keuring leek nergens op.
    Vervolgens naar de arbeids deskundige die je
    gewoon dwingt om werk te accepteren dat je niet kunt doen. Er werd geen rekening gehouden met het reizen e.d. omdat er alleen aandacht was voor de baan omstandigheden. Het moeten tekenen van het eind oordeel van UWV hield in dat ze moest tekenen voor ver afwijkend letsel. Er werd geweigerd dat aan te passen en omdat wij weigerden te tekenen stopte het UWV haar uitkering.
    Er was overduidelijk met opzet zo gehandeld door de druk die de overheid zelf zette op het over mogen houden van maximaal 20.000 af gekeurden.
    De overheid gaf aan dat het niet aan hun lag maar aan het UWV. Er werd geen actie ondernomen.
    Ik ben van mening dat vele af gekeurden gewoon
    mishandeld zijn in opdracht van de overheid zelf door het UWV aan het lot over te laten.

    Er zou alsnog een groot onderzoek moeten komen om uit te zoeken of er onwettige dingen plaats vonden.
    Ik ben tevens van mening dat er een schade vergoeding moet komen voor de slachtoffers.
    Iedere zelfmoord door de situatie toen zou als doodslag bestempelt moeten worden..

    • Eis dossier op, trek na wie de keuring deed en of deze persoon verzekeringsarts was. UWV zal moeilijk doen maar je hebt recht op je dossier. Bij KNMG kun je ook laten nagaan op naam of deze persoon wel de juiste papieren had. SMT Jansen.... Zogenaamde keuringsarts bij UWV Amsterdam staat niet in het register. UWV doet dit volgens mij bewust.

    • Parlementaire enquête over deze praktijken. Er zijn volgens mij genoeg bewijzen dat dit al jaren beleid is bij UWV. Nu moeten de slachtoffers, als ze nog in leven zijn, zelf de strijd met UWV voeren... Tweede Kamerleden, help de slachtoffers! Voorkom nog meer slachtoffers voor de toekomst.

      • Dagelijks is het UWV in het nieuws met wat voor puinzooi het daar is. Ondertussen ligt er wel een dikke vette rekening van €27.000 bij mij omdat het UWV het vertikt om een dossier van 100 pagina 's door te lezen want dan was overduidelijk geweest hoe mijn ex werkgever gehandeld heeft tijdens mijn burnout en voorafgaan aan mijn ontslag .
        * Tegenwerken reïntegratie. Ook zoiets . UWV daar hoort een loonsanctie voor gegeven te worden .
        Daarnaast heeft dit bedrijf de adviezen van de bedrijfsarts genegeerd , en toen ik mijn werkgever zei dat ik niet binnen 4 weken beter was( er ging iemand met zwangerschapsverlof) was ik binnen 2 weken en jawel op staande voet tijdens 100% arbeidsongeschiktheid ontslagen. UWV heeft bedrijf gelijk gegeven en ik heb geen enkel recht op uitkering , vanaf mijn 18e keihard gewerkt non stop , nu 38 , in een burnout geraakt en snel en vakkundig met vieze spelletjes het bedrijf uitgewerkt . Ik denk dat ik maar naar Polen ga verhuizen .....

  • Bn het eens wat uwv betreft. Bn ook niet afgekeurd door uwv, en dat mijn werkgever de wia had aangevraagd hebbn ze pertinent afgewezen terwijl ik 28 dienstjare hebt en 2 lamme schouder aan hebt overgehouden, bn ik genoodzaakt werk te zoeken Gaat op dit moment helemaal niet goed. Geestelijk zoal lichamelijk, en vindt dit een zeer kwalijke zaak.

  • Ik heb in twee polsen ruma en uwv heeft mij béter gemeld dat ik kon werken terwijl dat ik erg pijnloos polsen heb ik lan niet eens me broek aan trekken wegens pijn die ik heb en ziet nu twee en half maand zonder inkomen .

  • De mensen die hier reageren zouden eens daarin beter moeten verdiepen. Dat herkeuren is ontstaan onder Minister de Geus (CDA) tijdens het kabinet Balkenende. Tijdens zijn periode zijn 3 gevallen zeker bekend van mensen, dat een eind aan hun leven heeft gemaakt. Misschien zijn er meer gevallen, wat nooit naar buiten is gekomen. Het waren gevallen, wat nooit via de herkeuring gezond mochten worden verklaard. Dit heeft men toentertijd achteraf ook erkend. Het probleem met de herkeuringen zijn de quota's waaraan men moet voldoen. Dit kan nooit vooraf zo bepaald worden. De consequentie is dat zieke mensen onbedoeld gezond worden verklaard.

    Stel je voor, je bent ziek (niets aan gelogen) en een keuringsarts verklaart je 100% gezond, omdat men achterloopt op de quota, dan is dit zeer moeilijk te verkroppen voor degene die het aangaat. Om die reden zijn er misschien ook ambtenaren geweest bij het UWV die zich dat lot hebben aangetrokken en om die reden zich niet hebben gehouden aan de wetgeving die daarover bestaat. Ook binnen het ambtenarenapparaat zijn er werknemers die het niet eens zijn met het regeringsbeleid. En staan dichter op de praktijk, dan de politici achter hun bureau op het binnenhof in Den Haag.

  • Een kennis van mij is recent afgekeurd en komt nu in aanmerking voor een IVA uitkering. De persoon in kwestie doet wel 20 uur vrijwilligers werk. Uiteraard voor de vergoeding van 3 keer €1700 per jaar. Heb de afdeling fraude hiervan diverse keren via hun website geïnformeerd. En raad maar eens!! Er wordt gewoon niks met de melding gedaan.

    • Hoe ben je daar zo zeker van Funny Go To dat er niks mee is gedaan?! .. Wellicht is het wel onderzocht en zat jij er naast. Bovendien, in het digitale tijdperk val je sowieso snel door de mand, doordat bestanden gekoppeld worden. Of heeft nepnieuws ook dit forum bereikt.

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

4 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

5 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

7 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

7 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

10 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

11 uur geleden