De Tweede Kamer stelt een parlementaire enquête in naar de gaswinning in Groningen. De motie voor deze enquête is dinsdag door alle partijen in de kamer ondertekend.
Mede-indiener en GroenLinks-kamerlid Tom van der Lee: “Het is belangrijk dat een eensgezinde Tweede Kamer nu over de komst van een parlementaire enquête zekerheid biedt. Er zal daarin publieke verantwoording worden afgelegd over keuzes die door betrokken personen, bedrijven en instanties zijn gemaakt.”
Tevredenheid ‘onder voorbehoud’ bij kamerleden
Ook de ChristenUnie is blij met het de enquête, zo schrijft kamerlid Carla Dik-Faber: “Er is meer dan genoeg reden voor een parlementaire enquête, zonder dat die het proces van schadeafhandeling en versterking schaadt. Dat proces moet dit jaar eindelijk echt goed op gang gaan komen. Het is logisch dat dan nu ook werk wordt gemaakt van de parlementaire enquête.”
Rob Jetten, fractievoorzitter van D66 zegt vooral blij te zijn met de unanimiteit van de stemming: “Dit is wat samenwerking tussen alle politieke partijen oplevert: een parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen. Terecht, want Groningers zijn te lang in de steek gelaten.”
Sandra Beckerman, kamerlid voor de SP vindt het onderzoek zoals het nu is aangevraagd te slap: “Groningen is geplunderd en belazerd door de Rijksoverheid. Tegelijk vinden we deze motie te slap. Onduidelijk blijft wanneer het onderzoek komt.”
Volgens Minister Wiebes van Economische Zaken is het begrijpelijk dat de Tweede Kamer daarover een parlementaire enquête wil houden: “Net als de Tweede Kamer hoop ik dat een parlementaire enquête kan bijdragen aan het herstel van vertrouwen van de Groningers. Als minister richt ik mij nu op de nieuwe versterkingsoperatie en de schade-afhandeling in het gebied. Ik ben blij dat de Kamer ook de start van de enquête daarop wil afstemmen.”
Enquête start pas in 2020
De enquête begint pas als de “fysieke versterking van de meest risicovolle woningen structureel op gang is gekomen, evenals het proces van schadeafhandeling”, zo blijkt uit de herziene tekst in de motie.De motie houdt verder in dat het Instituut Mijnbouwschade en het Instituut Versterkingsorganisatie eerst moeten functioneren voordat de enquête kan beginnen. De enquête kan daarom waarschijnlijk pas in 2020 van start gaan.
Parlementaire enquêtes zijn schaars
Een parlementaire enquête is het zwaarste middel dat de Tweede Kamer kan inzetten. De getuigen die de enquêtecommissie oproept, zijn verplicht om te verschijnen en bovendien staan alle sprekers onder ede. Dit wordt de 21e parlementaire enquête in de Nederlandse geschiedenis.
Kappers in de regio Groningen worden opgeroepen alert te zijn op signalen van huiselijk geweld…
Dean Mosch, keeper van FC Groningen onder-15, heeft afgelopen zaterdag een spectaculair doelpunt gemaakt in…
Bij het Julianaplein zijn dinsdag en woensdag, in de avond en nacht, meerdere afsluitingen vanwege…
De Doktersdienst Groningen heeft de snelste wachttijd van Nederland. Gemiddeld neemt de huisartsenpost na 1,5…
De Raad van State adviseert om het wettelijk bewijsvermoeden, zoals dat geldt voor schadeclaims in…
Het markante gebouw DOT aan de Vrydemalaan blijft voorlopig behouden. Na overleg met de gemeente…
Bekijk reacties
Enige sceptis is op zijn plaats (heeft het verleden wel uitgewezen), maar goed.. . het voordeel van de twijfel maar voorlopig.