Veel kinderen in het aardbevingsgebied zijn bang dat hun huis instort, anderen hebben er weinig moeite mee, mede omdat ze eraan gewend zijn. Het blijkt uit onderzoek van onder meer de RUG onder 49 kinderen en jongeren.
De kinderen die aangeven dat ze last ondervinden van de aardbevingen voelen zich onveilig. Ze zijn bang dat scheuren groter worden, dat het huis instort of zijn bang dat er doden vallen. Sommige van hen hebben last van nachtmerries, boosheid, psychosomatische klachten of problemen met de zindelijkheid.
Enkele kinderen merken ook dat hun ouders last hebben van de gaswinningsproblematiek. Die hebben soms minder aandacht voor hun kroost. Volgens de onderzoekers helpt het praten met ouders vaak om de zorgen van de kinderen te verminderen.
Het is verstandig om de komende dagen een paraplu bij de hand te houden. Volgens…
In Groningen werd maandag op verschillende plekken stilgestaan bij de start van de campagne 'Orange…
Het Jonge Harten Festival, dat afgelopen week in de stad plaatsvond, heeft 6.000, vooral jonge,…
Op Groningen Airport Eelde heeft afgelopen week een grootschalige oefening plaatsgevonden. Verschillende instanties moesten bij…
De fracties van VVD en Partij voor het Noorden maken zich zorgen over het aantal…
Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten op woensdag. Voor de provincie Groningen is er een…
Bekijk reacties
Kinderen hebben stress doordat ouders stress hebben. Ze nemen het over. Het zou goed zijn wat bouwtechnisch inzicht te onderrichten bij mensen met aardbevingsschade zodat ze niet afhankelijk zijn van angstbeelden, maar een reëel beeld hebben van de risico's. Er wordt steeds van worst case scenario's uitgegaan, waarvan de kans erg klein is. De krachtigste aardbeving tot nu toe in 2012 in Huizinge had een kracht van 3,6 op de Richterschaal. Volgens mij wordt er bij versteviging uitgegaan van aardbevingen tot wel 6. Onwetendheid veroorzaakt meer stress dan nodig is. SodM heeft ook al verklaard dat de normen naar beneden kunnen worden bijgesteld. Door onwetendheid willen bewoners juist dat er zo zwaar mogelijk verstevigd wordt. Daar zitten ook allerlei nadelen aan vast. In de eerste plaats kost het veel meer. Er moet meer gesloopt worden en het aangezicht van het platteland zal drastisch veranderen. Niks meer authentiek Groningen maar een eenvormige aardbevingsbestendige architectonisch verarmde monocultuur. Dat is niet nodig voor iets dat zeer waarschijnlijk toch nooit gaat gebeuren.
@Marc
Uw psychologisch inzicht is bijzonder.
Kinderen zijn een zelfstandige wezens. Zij hebben een eigen gevoel en een eigen intuïtie.
Net zoals dieren gevaar (weeromslag bijvoorbeeld) al ruim van te voren kunnen aanvoelen, is dat bij kinderen en planten/bomen ook geval.
Uiteraard is het zo dat stabiele ouders eerder stabielere kinderen hebben en dat onstabiele ouders eerder onstabiele kinderen hebben.
Maar de invloeden komen van alle kanten: vrienden, ouders, school, media, buren.
==
Het is duidelijk dat de overheid - op alle fronten - aan het donderjagen is.
De bevingnorm NPR 9998 is nog steeds niet wettelijk geregeld!
Daardoor zijn alle Groningers rechteloos!
Elke keer wordt er aan die norm NPR 9998 geknutseld: elke keer wordt deze norm naar beneden bijgesteld.
Om sneller en goedkoper te versterken en te bouwen.
Maar is dat dan ook veiliger?
Het NEN instituut - die de NPR 9998 opstelt - zegt dat men geen rechten kan verlenen aan die norm.
Daar krijgt IEDEREEN veel stress van!
https://www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2017/06/nen-aangepaste-aardbevingsnorm-maakt-groningse-herstelopgave-waarschijnlijk-sneller-en-goedkoper-101250079
==
Theodor Kockelkoren (sodM) zei op een openbare avond - afgelopen dinsdag in Hoogezand - dat er ondanks dat de gaskraan dicht gaat: DAT DE BEVINGEN BLIJVEN!
Bovendien gaf Kockelkoren - die veel erg kennis heeft - duidelijk aan dat er nog veel kennis ontbreekt!!!
Op een deskundigen symposium (Den Haag) is uitgelegd dat als je een volle emmer zand naast de deur zet en je geeft er elke keer bij het naar binnengaan een klein schopje tegen, dan heb je aan het einde van het jaar een halve emmer zand over.
Alle kleine bevingen - cumulatief opgestapeld - zijn dus minstens zo gevaarlijk als die ene grote klap!
Tip:
Gaat u zich er echt eens stevig in verdiepen.
Er is geen enkele norm NPR 9998 ( 2015, 2017, 2018) die gaat uit van 6 op de schaal van Richter.
Toch schrijft u dat!
Ik citeer u letterlijk:
"Volgens mij wordt er bij versteviging uitgegaan van aardbevingen tot wel 6.
Onwetendheid veroorzaakt meer stress dan nodig is."
Mevrouw Kiki