In de zomer van 2015 woedde er een pufferoorlog in Groningen. NRC komt met een uitvoerige analyse waarbij veel onduidelijk blijft.
Van de ene op de andere dag krijgen Groningers met luchtwegaandoeningen in 2015 een andere puffer van hun apotheker. Het laarsje vervangt het raketje. Velen vinden het vervelend om hieraan te moeten wennen. Artsen blijken vaak niet geïnformeerd.
Medisch specialisten van het Martini Ziekenhuis reageren woedend. Het is aan de arts te bepalen welk medicijn wordt voorgeschreven en niet de apotheek, vindt men. Ook vermoedt men dat de apothekers overstapten op andere puffertjes omdat ze daaraan verdienen.
Uiteindelijk is de ruzie bijgelegd. In hoeverre de financiële belangen, zowel van artsen als apothekers, een rol hebben gespeeld in de Groningse pufferoorlog, blijft onopgehelderd.
In de regio Groningen is het laarsje nooit doorgebroken. Elders wel, leren cijfers van zorgverzekeraar VGZ. Zo stapte in Alblasserdam bijna een op de drie patiënten over op het laarsje en in Eemnes een op de vier. Maar in heel Nederland stapte gemiddeld slechts een op de tien patiënten sinds 2015 over. Een verklaring voor die verschillen ontbreekt.
Link naar het betreffende artikel.