Zondag 21 april om 22:20 op NPO2 besteedt De Monitor aandacht aan de Groningse bevingen. De Turkse aardbevingsdeskundige Ihsan Bal doet al twee jaar onderzoek vanuit de Fraeylemaborg in Slochteren.
Groningen is wereldwijd een unieke casus voor aardbevingsonderzoek, meent Ihsan Bal: ‘Er is nergens op de wereld zo’n dichtbevolkt gebied waar door de mens opgewekte aardbevingen plaatsvinden’. Bal vindt het logisch om te kiezen voor een onvoorwaardelijke compensatie: ‘Stop met al die geldverslindende schadeloketten en vergoed de mensen gewoon voor het feit dat ze in een gaswinningsgebied wonen en daar last van hebben’.
Het nieuwste onderzoek van de Turkse aardbevingsdeskundige Ihsan Bal laat zien dat de grond en gebouwen die daarop staan tot vijf dagen na een beving blijven bewegen. Bal: ‘Het bevestigt dat het onmogelijk is om bij elke scheur of schade te zeggen: dit komt wel of niet door een aardbeving. De beweging blijft immers doorgaan.’ De Amerikaanse Gregory Deierlein, professor bij het Earthquake Engineering Centre in Stanford (VS): ‘Zelfs bij grote aardbevingen is schade niet altijd duidelijk te herleiden. Bij de situatie in Groningen met zoveel huizen en zoveel kleine aardbevingen lijkt het me praktisch onmogelijk om te bepalen wat de oorzaak is.’ Sergio Lagomarsino, bouwkundig professor bij de Universiteit van Genua: ‘Nederlandse huizen zijn niet gebouwd op aardbevingen. Daarom ontstaat er snel schade, ook bij kleine aardbevingen.’ Ook schademonitoringsexpert Els Verstrynge van de KU Leuven kan zich vinden in Bals conclusie: ‘Grondzettingen en thermische spanningen kunnen soortgelijke schadebeelden veroorzaken als kleine aardbevingen. Die zijn zeer moeilijk te onderscheiden. Een basiscompensatie lijkt me een logische keuze.’
Op de Friesestraatweg, vlak bij de afrit naar de wijk Reitdiep, zijn vrijdagmiddag zeker vijf…
Een beginnend bestuurder uit Groningen met een flinke slok op moest zondagnacht zijn rijbewijs inleveren.…
Het was maandagochtend, binnen een half uur, twee keer raak op het Hoendiep met verkeersongelukken.…
Advocaten kunnen vanaf vandaag volledig digitaal procederen in alle familie- en jeugdzaken bij de Rechtbank…
Het Groningse IT-bedrijf Back to code is finalist voor de IGNITE Award 2024, een landelijke…
Zorgbelang Groningen start een meldactie om inzicht te krijgen in de gevolgen van toenemende druk…
Bekijk reacties
Lijkt mij een goed moment om daar ook een loket voor op te zetten en het te onderzoeken.
Maar serieus. Is er onderhand al niet zoveel geld verspilt aan al die onderzoeken en bureautjes dat alles gewoon platgegooid en opnieuw gebouwd had kunnen worden?
Hear Hear!
Vraag:
Wie zou met een grote volgeladen ´versterkte´ beving bestendige vrachtwagen de snelweg op willen die aan geen enkele wettelijke bevingnorm voldoet en waarvan de verzekering aangeeft de kosten niet meer te willen dekken....
En dat de politiek van je verwacht - ´na wat mannetjes´ - dat je toch de weg op moet omdat jou door hun ´versterkte´ vrachtwagen zou voldoen aan: hun niet wettelijke norm?
Maar ondertussen rijdt je dan op een snelweg met een hoeveelheid aan mankerende auto´s om je heen, die ook aan geen elke norm meer voldoen...
Als je een volle emmer zand neemt en je geef er elke dag een schop tegen, heb je aan het einde van het jaar een halve emmer zand.
Het zand is - door de trilling- ingeklonken.
Ik heb onlangs Kokkelkorn (SodM) op een bijeenkomst horen zeggen dat de overheid nog geen schade nivo heeft vastgesteld.
Kortom, dat betekenen dat de overheid zou vaststellen dat bepaalde schade aanvaardbaar zou zijn.
Laat ik heel duidelijk zijn:
Mijn huis en ik willen geen enkele schade.
Ik leg u het volgende voor.
Europese richtlijn bepalen dat elk land - naast de Eurocode 8 - een eigen beving norm nodig heeft.
Anita Wouters (generaal bovengrond) heeft - zwart op wit - naar mij erkent dat de Nederlandse beving NEN NPR 9998 inderdaad nog steeds niet wettelijk is !!!!!
De gevolgen zijn groot:
Groningers zijn dus aan alle kanten RECHTENLOOS.
Nog even en de verzekeringen kunnen stellen dat de panden niet meer voldoen aan de verzekerde voorwaarden, en dat zij dus eenzijdig de verzekering kunnen opheffen.
Minister Wiebes hield afgelopen week - in de Raad van State zaak over de gaswinning - vol dat de de overheid wel van die NEN NPR 9998 norm uitgaat.
Dat is dan ´mooi´.
Maar het is veel zand in de ogen.
Want wegens de onwettelijkheid kan NIEMAND kan eisen dat de woning /pand wordt versterkt op basis van de NPR 9998.
En ondanks dat een woning/pand versterkt is op basis van deze norm, dan kan men toch nog schade krijgen.
Mevrouw Kiki