De gemeente wil snel starten met de invoering van de eerste basisbanen. In de loop van 2020 moeten er vijftig basisbanen gerealiseerd zijn.
‘In onze gemeente hebben we nog steeds een grote groep mensen die niet deelneemt aan de arbeidsmarkt en niet in staat is om in een eigen inkomen te voorzien. Tegelijkertijd is er een grote hoeveelheid werk dat wel maatschappelijke waarde heeft, maar dat nu niet of niet volledig wordt uitgevoerd. In Groningen willen we van een deel van dat werk betaalde banen maken. Wij vinden dat we als overheid mede verantwoordelijk zijn voor het creëren van extra werkgelegenheid voor inwoners van onze gemeente voor wie een betaalde baan niet haalbaar is’, schrijft het college.
De basisbanen kosten de gemeente € 250.000 in 2019 en € 700.000 in 2020, 2021 en 2022 zijn opgenomen in de concept gemeentebegroting 2019.
Het komende weekend wordt in toenemende mate een natte bedoening bij dalende temperaturen. Daarna neemt…
Duizenden huishoudens in Groningen die klant zijn of worden van Enexis moeten langer wachten op…
De apothekers staken dan weliswaar volgende week niet, maar een staking bij IKEA op tweede…
Noordelijke bestuurders zijn wederom teleurgesteld na een overleg in Den Haag over de Lelylijn en…
Forum Groningen is sinds vrijdagmiddag in totaal bezocht door meer dan tien miljoen mensen. (meer…)
Het treinverkeer tussen Groningen en Leeuwarden is vrijdagmiddag enige tijd verstoord geraakt door een seinstoring.…
Bekijk reacties
Dus nu het uitbuiten via de WSW niet meer zo lukt,maken ze er basisbanen van?
Basisbanen zijn voor een andere doelgroep dan de WSW. Niet zo cynisch doen. Het is gewoon een vorm voor mensen om mee te doen en een uitkomst voor veel organisaties die van vrijwilligers afhankelijk zijn. Het is ook gen verplichting. De 50 plekken die er zijn zullen binnen no time gevuld worden met mensen die het graag doen.
Ding-dinge-dong
De basisbaan van deze wethouder is een goedbedoelde druppel op een gloeiende plaat.
Ding
De Groningse uitkeringsgerechtigden zijn een speelbal van de gemeentepolitiek. Bij een rechts college met de VVD zal de tegenprestatie, zoals omschreven in de participatiewet, zeer waarschijnlijk niet meer vrijwillig zijn.
Dinge
Ook deze wethouder van een links college pakt de structurele problemen op de Groningse arbeidsmarkt niet aan. De wethouder kan uit Noorderlink stappen! De wethouder kan de CAO van de gemeenteambtenaren aanpakken! De wethouder kan het hoger onderwijs, dat niet aansluit op de arbeidsmarkt, aanpakken! Ligt dat politiek en electoraal soms te gevoelig?
Dong
In de gemeente Groningen wonen ongeveer tienduizend bijstandsgerechtigden. De lokale oplossing is, denk ik, de invoering van een basisinkomen. Dat scheelt de Groningse belastingbetaler in ieder geval veel kosten aan gemeentelijke ambtenaren. Eén van de grotere werkgevers in Noord-Nederland is de Dienst Sociale zaken en Werk van de gemeente Groningen.
Feiten zijn zo moeilijk.
1. Het is een experiment. Als het goed werk kan het wellicht worden uitgebreid.
2. De VVD heeft ruim 4 jaar in het college gezeten en er was geen sprake van een verplichtte tegenprestatie. Ze zitten er nu niet meer in.
3. Een gemeentelijk wethouder kan niet zo veel en geen van die dingen die je noemt. Wethouders zijn geen dictators.
4. Basisinkomen is iets wat landelijk geregeld moet worden.
Alles kan anders
1: De echte oorzaak is de tweedeling op de Groningse arbeidsmarkt. 2: Een groep werkenden met een bevoorrechte CAO en vaste aanstellingen staat tegenover een grote groep werkenden met tijdelijke contracten en / of met een mindere CAO. 3: ZZP, en zo verder. 4: De bijstandsgerechtigden staan achteraan in de rij bij betaald werk. 5: Dit leidt tot allerlei persoonlijke maatschappelijke problemen. 6: Sociale uitsluiting, sociaal isolement, eenzaamheid, sociale tweedeling, depressies, burenruzies, echtscheidingen, zelfmoorden, armoede, schulden et cetera. 7: Vacaturestops, bezuinigingen, herintredende wachtgelders, gesloten interne vacaturecircuits, discriminatie, externe vacaturecircuits ( Noorderlink ), vriendjespolitiek, voorkeursbeleid, ‘ons kent ons’, stigmatisering, ‘old boys networks’ doen de rest. 8: Daarom is de basisbaan er. 9: Lekker goedkoop voor de werkgever. 10: De dienst Sociale Zaken en Werk doet hiervoor de eerste selectie. 11: En zo ontstaat er ook nog een tweedeling in de grote groep Groningse bijstandsgerechtigden. 12: Advies: doe niks met de gemeente Groningen als je in de uitkering zit, en doe het gewoon allemaal zelf! 13: Dat je noodgedwongen in de uitkering zit, komt door de problemen door de tweedeling op de Groningse arbeidsmarkt. 14: De beter gekwalificeerden voor werk zitten bijgevolg in Groningen in een bijstandsuitkering! 15: De Groningse bijstandsgerechtigden zijn de werkelijke toppers.16: Waarom hebben de bevoorrechte werkenden met een vaste aanstelling en prima CAO anders zoveel bescherming nodig? 17: De Groningse belastingbetaler is Groningen alles allang allemaal spuugzat. 18: Het gemak waarmee belastinggeld wordt uitgegeven is schokkend. 19: Dat zie je aan alles. 20: Alles kan anders! 21: De bijstandsgerechtigden in de gemeente Groningen zijn een goudmijn vol diamanten voor werkgevers die innoverend, efficiënt, ambitieus, effectief, duurzaam, toekomstgericht, rendabel en winstgevend willen werken. 22: De bijstandsgerechtigden van de gemeente Groningen staan erom bekend dat ze tot op het bot gemotiveerd zijn. 23: Werkgevers, laten we de muren openen. 24: Groningse bijstandsgerechtigden, wacht niet op die stigmatiserende gemeentelijke Groningse basisbaan. 25: Groningse bijstandsgerechtigden, doe het gewoon allemaal zelf. 26: Werkgevers, gewoon werken is gewoon betalen.
En gaan ze dan eindelijk stoppen met de uitbuiting van de participatiebanen bij commerciële bedrijven zoals Niemeijer? En wat doe ze met de onbetaalde dwangarbeid bij IKEA , Muelink & Grol, Burgerhout enz.? Ze zijn in Groningen de afgelopen jaren juist trots geweest op onbetaalde dwangarbeid. Zowel Mattias Gijsbertsen als Roeland van der Schaaf hebben de pers gehaald met dwangarbeid. Gijsbertsen met de Participatiebanen en van der Schaaf noemde het leerwerkplekken.
Er wordt genoemd dat mensen gewoon betaald krijgen, in ieder geval het minimumloon. Wat is het verschil van een "basisbaan" en gewoon werk?
En als de basisbaan NIET betaald wordt met in ieder geval het minimumloon, dan hebben we weer een vorm van UITBUITING erbij.....
Leuk dat er weer op een andere manier gekeken wordt hoe mensen die willen toch weer op het goede spoor te zetten! Verder wil ik mensen vragen niet zo zuur te doen in hun comments, met gezeur komen we als mensheid ook niet verder dacht ik zo. Wees positief en als je een goed idee hebt laat het weten!
Sorry Arnoud,
Arnoud, je hebt helemaal gelijk, we moeten positief denken, hoe moeilijk dat ook is. Anders komen we als mensheid in Groningen niet verder!
Maar wel een kanttekening, het gaat niet alleen om de Groningse mensheid, maar ook om onze kleine huisdieren. Laat Groningen inderdaad niet zo zeuren en zo zuren, maar de eenzaamheid bij onze cavia’s en konijnen oplossen. Arnoud, is het niet een goed idee om de 50 basisbanen in Groningen hiervoor te gebruiken? De mensen met basisbanen zouden onze Groningse cavia’s en konijnen dagelijks bij elkaar kunnen brengen. Dat is leuk en zinvol werk. Arnoud, je kunt kijken op:
( https://nos.nl/artikel/2168981-tienduizenden-huiskonijnen-doodongelukkig.html )
( https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/konijnen-lijden-in-eenzaamheid~b38dbb77/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F )
( https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/huisdieren-vaak-doodongelukkig/ )
Groetjes,
Chantal.