Met een korte plechtigheid bij de brandweerkazerne aan de Sontweg in de stad zijn zaterdagochtend de brandweercollega’s herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.
In de ochtenduren werd er door de brandweermensen een krans gelegd bij het monument dat bij de kazerne staat. Ook werd er een moment van stilte in acht genomen. Op het monument staan de namen van zeven brandweermensen die door toedoen van de Duitse bezetter om het leven zijn gekomen. Eén van de namen is Gijsbert Noorbergen. Noorbergen werd geboren op 29 juni 1907 in Groningen. Behalve brandweerman was hij ook lid van de Ordedienst Gewest Groningen. Deze dienst hield zich bezig met militair verzet, waarbij het voornaamste doel was om alles in goede banen te leiden als éénmaal de Duitsers waren verslagen. Op 2 maart 1945 werd Noorbergen gearresteerd en werd vervolgens overgebracht naar een concentratiekamp, waar hij op 24 april 1945 zou komen te overlijden.
Het monument, dat in 1947 is opgericht, heeft in de eerste jaren bij de brandweerkazerne aan het Zuiderdiep gestaan. Met de verhuizing naar de kazerne aan de Sontweg werd het monument meeverhuisd.
Het is verstandig om de komende dagen een paraplu bij de hand te houden. Volgens…
In Groningen werd maandag op verschillende plekken stilgestaan bij de start van de campagne 'Orange…
Het Jonge Harten Festival, dat afgelopen week in de stad plaatsvond, heeft 6.000, vooral jonge,…
Op Groningen Airport Eelde heeft afgelopen week een grootschalige oefening plaatsgevonden. Verschillende instanties moesten bij…
De fracties van VVD en Partij voor het Noorden maken zich zorgen over het aantal…
Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten op woensdag. Voor de provincie Groningen is er een…
Bekijk reacties
Bij de politie word niemand herdacht en dat heeft een reden namelijk dat de Nederlandse politie collaboreerde met de Duitse bezetters.
https://historiek.net/de-nederlandse-politie-in-de-tweede-wereldoorlog/78481/