Categorieën: Nieuws

‘Lefier-directrice moet huizen zelf op schimmel en vocht komen inspecteren’

Donderdagmiddag kwamen ruim zestig huurders uit Paddepoel bij elkaar om om aandacht te vragen bij woningcorporatie Lefier voor de overlast die de huurders in de wijk ondervinden van schimmel, vocht, tocht, muizen en kou in hun woningen.

“Lefier lost de problemen niet op. Als wij bellen met klachten worden wij niet serieus genomen en van het kastje naar de muur gestuurd. Daarom gaan wij als huurders nu gezamenlijk en georganiseerd actie ondernemen,” aldus Sabrina, een van de getroffen huurders. “Wij betalen, maar mogen niks bepalen. Mevrouw Drijver (interim-directrice Margriet Drijver van Lefier) mag zelf komen aanschouwen hoe mijn kinderen ziek worden van hun eigen huis wat Lefier niet wil onderhouden. Mocht mevrouw Drijver niet langskomen, dan staan we snel genoeg bij Lefier op de stoep.”

De actie werd onder andere gesteund door de SP-fractie in de Groningse gemeenteraad. Voorzitter Jimmy Dijk: “Lefier moet de huurders zekerheid geven en de woonomstandigheden verbeteren. Zij zijn niet de enige met problemen. Huurders uit Selwerd, Vinkhuizen, De Wijert, De Hoogte, Lewenborg, Oosterhoogebrug, Hoogkerk en Beijum kampen met vergelijkbare problemen”, aldus Dijk.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Schimmel en vocht in huis kan je zelf heel goed bestrijden, maar ja, dan moet je zelf iets ondernemen, en het is zoveel makkelijker om de schuld aan anderen te geven.

    Vervang de badkamerventilator, schaf een luchtontvochtiger aan, maak af en toe eens schoon met bleekmiddel en schummelverwijderaar, laat de ramen en half uur per dag open staan. Dan ben je zo van de schimmel af.

    • Heel veel huizen zijn koud en klam. En in de wintermaanden niet te doen. En de doucheruimtes vaak inpandig, waardoor ventileren ook niet echt helpt. Bovendien kost het heel veel energie om een vochtig huis te verwarmen. In het kader van de energietransitie moet hierop veel meer ingezet worden. Het blijft een taak van de woningcorporatie.

      • Koud en klam zonder ventilatie, precies...

        Alle schimmel verwijderen met een antischimmelschuim. Verwarming (of een electrisch kacheltje) aanzetten met name in/rond de badkamer, ramen en binnendeuren een half uur per dag openzetten met de badkamerventilator aan (en als die niet goed meer is, dan met een nieuwe vervangen) - tegelijkertijd de afzuigkap in de keuken aanzetten helpt ook - en een luchtontvochtiger eens per dag laten draaien. Deur dicht tijdens het douchen, en de ventilator 30 minuten na het douchen laten doordraaien.

        Het is allemaal goed te doen, weet ik uit eigen ervaring. Vochtigheidsgraad direct buiten de badkamer was regelmatig 85%, binnen een paar weken teruggebracht naar 55%, en na een maand of twee hoefde ik ook de luchtontvochtiger niet meer te laten draaien. Schimmel en schimmelgeuren ook helemaal weg.

        Je kan wachten totdat de verhuurder het aanpakt, maar als je zelf niets doet, blijft het toch terugkomen. En schimmel is niet goed voor je gezondheid (of die van je kinderen en huisdieren), dus beter nu aanpakken dan wachten.

      • Wat een nare reactie. Je zult maar van weinig geld rond moeten komen, aangewezen zijn op een sociale huurwoning en met dit soort problematiek geconfronteerd worden. Makkelijk praten met je dure koopwoning, waar alles goed geregeld is. Lefier moet het probleem gewoon oplossen, dan maar een tonnetje minder bonus voor de bestuurders. Die woningbouwverenigingen hebben nog wel wat goed te maken na alle excessen van de afgelopen jaren.

        • Wie denk je dat het allemaal zo goed regelt bij koopwoningen? Kaboutertjes? Of zouden mensen gewoon iets beter omgaan met een bezit waarvoor ze iedere maand de helft van hun inkomen naar de bank mogen brengen?

      • Feitelijk zit je ernaast Marc. Onlangs uit een onderzoek kwam naar voren dat huurders veel meer kwijt zijn. Bovendien bouw je een kapitaal op met een koopwoning. Ook in de energietransitie ben je afhankelijk van je corporatie. Als zij niet bijtijds zijn, mag je een peperdure energiebelasting betalen op je energierekening. Ikzelf heb 5 jaar geleden zonnepanelen aangeschaft. Over een jaar of 3, 4, dan zijn deze panelen volledig afbetaald en kan mijn besparing dus écht beginnen op energie. Terwijl een huurder tot sint juttemis gebonden blijven aan een energierekening en dus overgeleverd. Want deze energietransitie komt nog niet écht van de grond. En als ik op funda kijk en klik door op de maandlasten, dan blijken koopwoningen ook goedkoper te zijn, dan een sociale huurwoning in een gelijksoortige situatie.

    • Als schimmel éénmaal in de muren zitten helpt dit niet meer. Vaak is het alleen op te lossen door de hele muur of een flink stuk van de muur te vervangen. En dat heeft dan alleen zin als de kou en tocht ook opgelost is.

      Risico van de verhuurder die er verantwoordelijk voor is.

      Toegegeven, dan moet ik een beetje generaliseren, het soort type mensen dat in dit soort huizen woont hebben vaak alles potdicht zitten. Weinig tot geen ventilatie. Ook met extreme kou is het verstandig een kwartier tot half uur per dag alles open te gooien en kan zelfs energiezuiniger zijn.

      • Tocht (ventilatie) is juist goed en noodzakelijk tegen schimmel, zoals je zelf later schrijft. Tegen de kou kan je zelf wat doen, want een hogere temperatuur zorgt voor een hogere condenspunt (en dus drogere muren).

        Risico van de verhuurder? Tja, achteroverleunen en wachten terwijl je niet alleen zelf wat KAN doen, maar je zelf wat MOET doen om het goed te houden.

    • ff uit nieuwsgierigheid, Daniël, wat heeft dat geintje je gekost?
      Middeltjes, kachel, elektriciteit? En hoe structureel is die oplossing?

      Moet je nu ieder half jaar je badkamer opstoken en middeltjes smeren? Of valt dat mee?

      Want dan is de oplossing natuurlijk eenvoudig, dan hoef lefier alleen maar kacheltjes en middeltjes uit te delen en evt. een tegemoetkoming in de elektriciteitskosten

  • Iedereen moet doen wat Jimmie zegt want Jimmie is de baas :p Ik stel voor dat de bewoners een cursus doekje en sopje en lekker schoon maken krijgen. Oog mag ook wel even langs met het stoeptegelverwijderteam om het tuintje te fatsoeneren.

    • Zou standaard moeten zijn, wanneer een woning opnieuw wordt verhuurd, ook een dergelijk tuin gefatsoeneerd moet worden meegenomen. Vaak komen nieuwe bewoners in zo'n situatie terecht. En dat staat je tegen voor een aanpak. En met boompjes als afrastering. In Beijum maken ze de gewoonte ervan, om alles maar af te timmeringen met houten schuttingen. Het is geen porem, waardoor er een verloedering ontstaat.

  • Lefier heeft inmiddels wel een reputatie in Stad.
    En die reputatie is niet altijd heel goed te noemen (zei hij diplomatiek).

Recente berichten

ExxonMobil vangt opnieuw bot bij rechtbank: NAM moet Staat voorlopig blijven betalen voor bevingsschade

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is voorlopig verplicht om bijna een miljard euro te betalen…

1 uur geleden

Medewerkers sportschool in Oosterpoort rennen tien uur durende estafette voor Serious Request

Medewerkers van sportschool Fitwerk Oosterpoort lopen tien uur lang achter elkaar in estafette op de…

2 uur geleden

Groningse scholieren schrijven nieuwe radio hit

Hoe schrijf je een radio hit? Dat is een vraag die Tristan Slagter en Boris…

3 uur geleden

Fietser lichtgewond door aanrijding op Rademarkt

Op de Rademarkt vond dinsdagochtend een aanrijding plaats tussen een auto en een fietser. (meer…)

3 uur geleden

Bijna tweederde Groningers voelt zich soms onveilig in nachtleven; vooral jongeren voelen zich kwetsbaar

Bijna twee derde van de Groningers voelt zich wel eens onveilig tijdens het uitgaan. Vooral…

4 uur geleden

Na jaren afwezigheid weer Rolling Christmas Dinner dit jaar

Op eerste kerstdag organiseren Italiaans Eetcafé Olivier en Café Merleyn in samenwerking met een groep…

14 uur geleden