Donderdag is het precies 100 jaar geleden dat het actief vrouwenkiesrecht is ingevoerd. Daarom opent het Groninger Museum de tentoonstelling ‘Strijd: 100 jaar vrouwenkiesrecht’. De OOG Ochtendshow sprak met Egge Knol, conservator van het museum.
De tentoonstelling wordt geopend met een openingsmanifestatie, waarbij men tussen 10:30 en 17:00 kosteloos de tentoonstelling kan bezoeken, maar ook lezingen en voorstellingen kan bijwonen. Ook gaat Janine Abbring een aantal vrouwen interviewen die actief zijn op het gebied van vrouwenemancipatie.
De tentoonstelling geeft een uitgebreid overzicht van de geschiedenis rond de strijd voor het vrouwenkiesrecht in Nederland en ook over de rol van Groningse vrouwen in deze strijd. Dit gebeurt via foto’s, cartoons, schilderijen, historische documenten en originele vaandels.
OOG Radio had donderdag Egge Knol, conservator van de tentoonstelling, aan de telefoon. In samenwerking met Mineke Bosch, hoogleraar moderne geschiedenis aan de Rijksuniversiteit, heeft hij tentoonstelling samengesteld. OOG had het met hen over de strijd voor het vrouwenkiesrecht, de rol van Groningse vrouwen hierin en natuurlijk over de opening van de tentoonstelling.
Voor meer informatie over de tentoonstelling en de activiteiten van donderdag kun je terecht op de website van het Groninger Museum.
FC Groningen oefende donderdagmiddag in Keulen tegen FC Köln, dat uitkomt in de tweede Duitse…
"Verkeersongevallen en toegenomen stress hebben ervoor gezorgd dat Groningen is gezakt van de eerste naar…
De demonstratie op de Grote Markt tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs heeft donderdag…
Het Openbaar Ministerie eist een levenslange celstraf tegen de Britse drugscrimineel Robert D. Die zou…
Boekwinkels, sportverenigingen en de cultuursector kunnen voorlopig weer rustig ademhalen. Het kabinet zet de omstreden…
De politie heeft woensdagavond een 51-jarige Stadjer aangehouden voor een winkeldiefstal op het Akerkhof. Dat…
Bekijk reacties
Er waren ook mannen die streden voor vrouwenkiesrecht. Er was zelfs een mannenbond voor vrouwenkiesrecht. We willen altijd mensen op een voetstuk plaatsen, terwijl die mensen slechts het meest zichtbare deel van een beweging van mensen die de maatschappij vooruit wilden helpen zijn. We hebben geen vrouwenkiesrecht dankzij Aletta Jacobs, maar door de gezamenlijke wil mannen en vrouwen gelijke rechten te geven omdat we onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en samen de mensheid vormen. De scheidingen mannen vs vrouwen die vaak wordt gehanteerd helpt daar niet bij. Er waren ook vrouwen die tegen het kiesrecht voor vrouwen waren evengoed als dat er mannen voor waren. De echte scheidslijn licht niet tussen geslachten of rassen of nationaliteiten, maar tussen conservatieve en progressieve stromingen.
Al naar de tentoonstelling geweest ?
Die gaat niet alleen over vrouwen die streden voor het vrouwenkiesrecht maar ook over mannen die streden voor het vrouwenkiesrecht.
Daarnaast ook niet alleen over NL maar over de strijd in binnen en buitenland voor actief vrouwenkiesrecht waarbij de eerste reactie vaak was om vrouwen alle rechten te ontnemen.
Wat ook goed naar voren kwam was dat het niet een strijd van de elite of de grote steden was maar tot in de kleinste dorpjes in het hele land mensen zich inzetten en demonstreerden voor vrouwenkiesrecht.
Kortom, de tentoonstelling belicht de complete geschiedenis.
Ik reageer op het artikel, niet op de tentoonstelling, want daar ben ik niet geweest.
Wat een irritante naam voor een tentoonstelling. Alsof de vrouwen jarenlang onderdrukt zijn geweest door mannen. Toen mannen mochten stemmen (1 jaar voor het vrouwen kiesrecht) stemden ze voor vrouwenkiesrecht.
Maar de vrouw moet weer neergezet worden alsof die dat ene jaartje heeeeeeeel zwaar hebben geleden (dankzij de mannen).
Het had gewoon op 1 dag gevierd moeten worden voor mannen & vrouwen kiesrecht. Maar ja, vrouwen spelen graag het slachtoffer. De meeste van die vrouwen die zich hier mee bezighouden zijn er nu voor dat vrouwen gesluierd gaan, omdat dat hun keus zou zijn.