De politie en het Openbaar Ministerie (OM) lanceren op 1 juni een app waarmee burgers zelf onderzoek kunnen doen als zij slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. Het gaat in eerste instantie om een proef van twee maanden voor mensen die zijn bestolen.
Het gaat om een kleinschalige proef in onder meer Noord-Nederland. Mensen die aangifte doen van diefstal krijgen de mogelijkheid aangeboden om via de app zelf onderzoek te doen. Met de app kunnen zij onder meer een getuigeninterview afnemen, onderzoeken of er camerabeelden beschikbaar zijn, foto’s toevoegen van bewijsstukken, buurtonderzoek uitvoeren en online onderzoek verrichten. Het gaat om handelingen die iedere burger mag verrichten.
De proef maakt onderdeel uit van een bredere zoektocht naar effectieve samenwerking tussen burgers en politie. ‘Het is een zoektocht die kansen biedt en dilemma’s met zich meebrengt. Als politie en burgers de handen ineenslaan, kan dat tot prachtige resultaten leiden. Maar burgeronderzoek brengt ook risico’s met zich mee. Hoe voorkomen we bijvoorbeeld dat mensen het recht in eigen hand nemen?’
Vanaf 2030 moet een groot deel van de riolering in de gemeente vervangen worden. Dit…
Feest was het vrijdag bij kledingbank De Zeecontainer. Al vijftien jaar bezoekt dezelfde hulpsinterklaas daar…
In de Folkingestraat zijn de afgelopen periode diverse vernielingen gepleegd. Voor het CDA is het…
In het journalistieke onderzoeksprogramma Argos (VPRO) wordt zondagavond aandacht besteed aan de overlast die veroorzaakt…
Na een koude week met winterse buien lijkt het zondag met 16 graden wel voorjaar.…
FC Groningen heeft zaterdagavond met ruime cijfers verloren van PSV. In Eindhoven was de landskampioen…
Bekijk reacties
Hoe zit dat straks met die speurneuzen van niveau Jacques Clouseau,
het is dan wachten op de eerste onterechte beschuldigingen, verdachtmakingen, buurtoproer, en roddels.
je laat gewoon je vrouw de boodschappen doen ..( ga ik er vanuit dat je die hebt) een vrouw ..
Oei, het is maar wachten op misbruik door criminelen. Inbreken bij de buren, aangifte doen voor inbraak bij jezelf, toegang krijgen tot de app, en daardoor ook inzicht in camera's, camerabeelden, getuigen enz. Of later de telefoon van een slachtoffer stelen en de app gebruiken om erachter te komen wie tegen je getuigd heeft. Vergezocht? Misschien, maar ook niet geheel ondenkbaar, en er zijn vast wel andere mogelijkheden voor misbruik.
En dan die getuigeninterviews, alsof iedereen zit te wachten op amateuristische, mogelijk intimiderende en/of leidende interviews door de buren. Die zullen eerder een zaak onderuithalen.
Een heel slecht plan, ook slecht voor onderlinge relaties in een buurt.
Politie moet zich concentreren op het doen van hun werk.