Categorieën: Nieuws

RUG maakt werk van sociale veiligheid

De sociale veiligheid van medewerkers van universiteiten in Nederland schiet tekort. Dat blijkt uit twee onderzoeken die afgelopen maandag werden gepubliceerd door vakbonden FNV en VAWO en Het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH). Ook de Rijksuniversiteit Groningen laat weten de situatie aan te pakken.

Onder sociale veiligheid vallen onder meer pesten, roddelen, bedreigen, machtsmisbruik, uitsluiting, het achterhouden van informatie, vernedering en seksuele intimidatie. FNV en VAWO deden onderzoek onder ruim 1000 mensen en daarvan gaf 40% aan wel eens te maken hebben gehad met een onveilige werksituatie, en daarvan verkeert 44% zich volgens het onderzoek nog steeds in een onveilige situatie.

Het LNVH interviewde daarnaast 53 vrouwen over de verschillende vormen van intimidatie, ook wel harassment genoemd. Volgens de onderzoekers is “het sterk hiërarchische karakter van de hoog competitieve en individualistische cultuur, het ontoereikend reageren op gevallen van harassment en het – al dan niet gedwongen – zwijgen van de slachtoffers, zijn de vier zogenaamde faciliterende kenmerken van de huidige wetenschapscultuur die maken dat wangedrag en intimidatie gemakkelijk kunnen ontstaan en niet of nauwelijks worden aangepakt,” valt te lezen in een samenvatting van het onderzoek.

De RUG is ondertussen bezig om de problemen aan te pakken. De universiteit laat via woordvoerster Jorien Bakker weten dat het probleem al langer in beeld is bij de RUG, en dat ze deze week met een verklaring komen over sociale veiligheid. Daarin wordt ‘zero tolerence’-beleid aangekondigd en de RUG roept op om misstanden te melden.

Wouter Holsappel

Bekijk reacties

  • In de jaren zeventig en tachtig waren dergelijke misstanden schering en inslag bij de faculteit Italiaanse taal- en letterkunde. Als je het waagde kritiek te hebben op de studiegids, geschreven door ene Jacques Brinker, werd je jarenlang getreiterd en kon je bij hem je tentamens niet halen. Seksueel uitdagende studentes haalden altijd hun mondelinge tentamens in een keer op huis- tuin- en keukenjargon. Mij werd enkel gevraagd naar motoronderdelen die ik allemaal zou moeten kennen. Na jaren raakten een studievriendin en ik enorm gedemotiveerd. Zij zwaaide af naar de studie Nederlands en haalde die binnen een paar jaren. Hielenlikkers werden in een functie geduwd aan de RUG. Ik was uitgeweken naar de Volksuniversiteit om daar les te geven. Toen Brinker daar lucht van kreeg, probeerde hij me er daar weer uit te werken. Je werd als een concurrent gezien die snel uitgeschakeld moest worden. Ook werd er op je gemoed ingepraat als zou je de competenties niet hebben voor een dergelijke studie. Velen met mij werden moedeloos en stopten met de studie. Het heeft vele gevolgen voor je verdere leven.

    • Beste OOG,

      Het is, volgens mijn Engelse woordenboek, ‘tolerance’ en niet, zoals Wouter in het OOG-bericht schrijft, ‘tolerence’. Maar wat maakt dit ook allemaal uit. Ik ben het met mevrouw Jorien Bakker van de Rijksuniversiteit Groningen eens: een nultolerantie-beleid tegen de intimidatie!

  • Jorien bedrijft politiek als woordvoerder van de RuG. We weten het Jorien, dat jij meer vrouwen aan de top wilt..

    Bovendien was dit in het verleden, jaren 70 en 80, sowieso de cultuur binnen de RuG. De medewerkers deden het met iedereen. Ook de vrouwen lieten zich dit geweldig smaken. Seks is als water en brood. Niets om preuts over te zijn. Zolang het maar niet tegen iemands zin is. En dat was het destijds niet!

    • Geen kwestie van preuts zijn, maar eerder stomverbaasd.Je kon er niet echt een vinger op leggen. Hard werken en anderen kwamen er met gevlei en gekoketteer. Als je van gegoede komaf was was dat ook een pré. Dan had je een streepje voor. Een oud professor Italiaans liet studentes bij hem thuis tentamen doen en noemde de nieuwe lichting studentes openbarstende bloemknopjes.

  • Nog afgezien van de intimidatie op de Rijksuniversiteit Groningen : het uitzicht op een betaalde baan is bij vele studies ook nog eens niet spectaculair groot. Dat blijkt als je de studies aan de Rijksuniversiteit Groningen checkt op http://www.studiekeuze123.nl en op http://www.studieperspectief.nl .

    Of het dat allemaal waard is, is maar de vraag. Weet waar je aan begint.

    Bedankt OOG. Super dat we kunnen reageren op het nieuws.

    • In de gemeente Groningen moeten nu ongeveer 10000 (tienduizend) huishoudens van een bijstandsuitkering zien rond te komen.

      De werkgelegenheid in de onderwijsstad Groningen zit in het opleiden van mensen. Of er werkgelegenheid is voor de mensen die in de onderwijsstad Groningen worden opgeleid, is een vraag.

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

2 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

3 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

5 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

5 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

8 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

9 uur geleden