Stichting Walk On is dit jaar het goede doel van de 4 mijl van Groningen. Walk On wil met de opbrengst een tweede exoskelet aanschaffen, om zo meer mensen met een dwarslaesie te kunnen helpen.
Een exoskelet is een soort robotpak wat ervoor zorgt dat mensen met een dwarslaesie weer rechtop kunnen lopen, zitten staan. Momenteel heeft de stichting slechts één exoskelet. Deze wordt gebruikt door Dennie Jager, ambassadeur van de stichting. Op zijn negentiende liep hij door een brommerongeluk een dwarslaesie op. Sinds vorig jaar heeft hij een exoskelet. “Dat maakt het gewoon veel mobieler. Je bent niet meer afhankelijk van je rolstoel. Dat is voor iemand met een dwarslaesie een fantastisch gevoel”, aldus Jager.
Een exoskelet kost ongeveer €120.000. De stichting wil een tweede skelet aanschaffen, zodat ze meer mensen met een dwarslaesie kunnen helpen met leren lopen. De patiënten zullen twee keer per week met het exoskelet trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut.
Speerpunten 4 mijl
Naast de bekendmaking van het goede doel werd deze maandag tijdens de persconferentie ook de speerpunten van de organisatie bekend gemaakt.
De 4 mijl zal dit jaar in waves starten, in plaats van in startvakken. Dat houdt in dat je als hardloper moet kijken naar de wavenummer in plaats van je startnummer. Deelnemers kunnen meedoen aan verschillende soorten lopen. Dit jaar is er speciaal voor alle studenten de Groningse studentenloop aan toegevoegd. Zij kunnen met hun studentnummer met korting meedoen aan de 4 mijl.
Dit jaar worden er clinics georganiseerd ter voorbereiding van de 4 mijl. Deze zijn vooral bedoeld voor de beginnende hardlopers.
De 4 mijl van Groningen zal op zondag 13 oktober plaatsvinden. Inschrijven kan vanaf donderdag 16 mei om 12:00 uur. Voor Menzis-verzekerden is de inschrijving eerder: op donderdag 9 mei om 12:00 uur.