Koen Schuiling (VVD) wordt de nieuwe burgemeester van Groningen. Dat is maandagavond in het stadhuis bekend gemaakt. Hij begint op 1 oktober aan zijn klus.
Schuiling volgt Peter den Oudsten op die sinds 2015 burgemeester was. Den Oudsten kondigde in december vorig jaar zijn vertrek aan en is sinds die tijd officieel waarnemend burgemeester van Groningen.
De 60-jarige Schuiling is sinds 2010 burgemeester van Den Helder. Hij was van 1998 tot 2006 wethouder in de stad Groningen. Schuiling werd gekozen vanwege zijn ervaring bij openbare orde en veiligheid en zijn bestuurlijke ervaring. Ook heeft hij volgens Mirjam Wijnja (GroenLinks) van de vertrouwenscommissie een hart voor Groningen. Ook is hij goed op de hoogte van de dossiers, waaronder het gasdossier.
Gekozen voor persoon
“De politieke kleur is niet belangrijk, het gaat om de persoon”, aldus Wijnja. “Hij is een verbindende persoonlijkheid. Hij kent de de stad en ommelanden goed. De vertrouwenscommissie was unaniem”.
“Het is een burgemeester met veel ervaring met Groningen”, aldus Jimmy Dijk van de oppositiepartij SP. “Schuiling heeft veel binding met de regio. Wij zien in hem een liberale man met een sociaal hart.”
Geen PvdA
Met de komst van Schuiling is een jarenlange traditie dat iemand van de PvdA burgemeester was doorbroken: “Uiteindelijk gaat het erom dat de beste man burgemeester wordt en dat is Koen Schuiling”, zei Julian Bushoff van de PvdA. “Dat er zoveel PvdA’ ers waren is een compliment voor de partij. We willen iemand die goed weet hoe de hazen lopen. De partijkleur is niet belangrijk”.
Commissaris van de Koning Rene Paas (CDA) was in dezelfde periode dat Schuiling wethouder was ook wethouder in Groningen: “Ik feliciteer mijn oud-collega Koen Schuiling met de prachtige voordracht voor het burgemeesterschap van Groningen. Leuk en inspirerend om de samenwerking veertien jaar later weer voort te zetten”.
Kritisch
Schuiling kan gezien worden als een liberaal die kritisch is op zijn eigen partij. Zeker wanneer het gaat om het aardbevingsdossier. Schuiling zei onlangs in de NRC dat er een te grote stroming binnen de VVD is die de nadruk legt op de materiële kant van het leven. Daardoor zijn er volgens Schuiling verkeerde keuzes gemaakt.
Oosterparkwijkrellen
Schuiling had een belangrijke rol bij het vertrek van burgemeester Hans Ouwerkerk na de Oosterparkwijkrellen tijdens de jaarwisseling van 1997-1998. Ouwerkerk wilde een brede steun voor zijn aanblijven. Schuiling was toen fractievoorzitter van de oppositiepartij VVD en zei het vertrouwen in Ouwerkerk op.
Later meer