Categorieën: Nieuws

Blauwalg in Paterswoldsemeer bestrijden met mosselen

Waterschap Noorderzijlvest gaat de blauwalg in het zuidelijk deel van het Paterswoldsemeer bestrijden met mosselen. Donderdag start de proef.

Het waterschap gaat matten plaatsen, die worden geënt met driehoeksmosselen.

In het noordelijke deel van het Paterswoldsemeer bestaat de bodem deels uit stenen. Hier doet de driehoeksmossel het al goed. Over het algemeen is het water hier ook helderder dan in de rest van het meer. De mossel filtert blauwalgen en andere zwevende deeltjes uit het water en haalt daar zijn voedsel uit.

Met de nieuwe matten hoopt men ook het zuidelijke deel van het Paterswoldsemeer geschikt te maken voor de driehoeksmossel. De matten zijn biologisch afbreekbaar en gemaakt van aardappelzetmeel.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Je moet ook dit meer uit gaan baggeren en gelijktijdig gaan verdiepen tot een meter of drie. Blauwalg vind je veelal in ondiepe wateren.

  • En straks in het nieuws dat je niet in het meer kunt zwemmen vanwege de mossels of ter bescherming van de vogels die er op af komen.

    maar goed dat er iets aan gedaan word.

  • Zolang je de grootste oorzaak van blauwalg door laat gaan, vervuiling door meststoffen (stikstof en fosfor) afkomstig van de landbouw en dit op de bodem laat liggen, zolang zal zich dit blijven openbaren. Oplossing baggeren, de bodemverontreiniging opruimen. En natuurlijk het lozen van meststoffen zoveel als mogelijk voorkomen. Maar je kunt toch moeilijk tegen de landbouwers zeggen: u mag geen mest meer uitrijden.

    Heeft niets met beter weten van doen. Jij ziet waarschijnlijk liever een vuistdik anderhalf ton kostend rapport verschijnen met daarin dezelfde oplossing, wat al tig keren aangedragen is door collega onderzoekers.

  • Maar hoe komt de blauwalg dan ook steeds in het Kardingemeer ? Daar is toch niet veel landbouw naast?

  • De hoofdoorzaak van het ontstaan van blauwalg is ontlasting afkomstig van eenden, vogels en honden. Ook fosfaten afkomstig van mest welke via afwateringssloten en het water van rondom de plas gelegen huizen in een plas als Kardinge uitkomen spelen een balenagrijke rol.

    Zolang de bodem niet regelmatig schoongemaakt wordt en/of er gebaggerd gaat worden, blijft dit een telkens terugkerend fenomeen.

  • Middenweg, baggeren is al lang geprobeerd. Onder de sliblaag zit een laag die nog voedselrijker is. Baggeren maakt het probleem daardoor nog groter.

  • Je kunt wel een laag slib weg gaan halen, maar je zult ook uit moeten gaan diepen, de lozingen van fosfaat stoppen en deze plas en zwemwater in het algemeen veel vaker door moeten stromen. Hier zul je eerst de in- of uitlaat van deze plas om moeten gaan leggen. Ik heb mij laten vertellen dat deze daar bijna naast elkaar blijken te liggen, waardoor het inkomende "verse" water vrijwel gelijktijdig de plas weer verlaat en je geen doorstroming over de hele plas met vers water gaat krijgen.

    Heb je trouwens wel gezien hoeveel aalscholvers daar min of meer overwinteren? Die dieren schijten de hele steiger al wit, wil jij niet weten hoeveel er in het wat terechtkomt wat het jaar erop haar uitwerking gaat geven in de vorm van voedsel voor blauwalgen

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

3 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

4 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

6 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

6 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

9 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

10 uur geleden