Categorieën: Nieuws

Blauwalg in Paterswoldsemeer bestrijden met mosselen

Waterschap Noorderzijlvest gaat de blauwalg in het zuidelijk deel van het Paterswoldsemeer bestrijden met mosselen. Donderdag start de proef.

Het waterschap gaat matten plaatsen, die worden geënt met driehoeksmosselen.

In het noordelijke deel van het Paterswoldsemeer bestaat de bodem deels uit stenen. Hier doet de driehoeksmossel het al goed. Over het algemeen is het water hier ook helderder dan in de rest van het meer. De mossel filtert blauwalgen en andere zwevende deeltjes uit het water en haalt daar zijn voedsel uit.

Met de nieuwe matten hoopt men ook het zuidelijke deel van het Paterswoldsemeer geschikt te maken voor de driehoeksmossel. De matten zijn biologisch afbreekbaar en gemaakt van aardappelzetmeel.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Je moet ook dit meer uit gaan baggeren en gelijktijdig gaan verdiepen tot een meter of drie. Blauwalg vind je veelal in ondiepe wateren.

  • En straks in het nieuws dat je niet in het meer kunt zwemmen vanwege de mossels of ter bescherming van de vogels die er op af komen.

    maar goed dat er iets aan gedaan word.

  • Zolang je de grootste oorzaak van blauwalg door laat gaan, vervuiling door meststoffen (stikstof en fosfor) afkomstig van de landbouw en dit op de bodem laat liggen, zolang zal zich dit blijven openbaren. Oplossing baggeren, de bodemverontreiniging opruimen. En natuurlijk het lozen van meststoffen zoveel als mogelijk voorkomen. Maar je kunt toch moeilijk tegen de landbouwers zeggen: u mag geen mest meer uitrijden.

    Heeft niets met beter weten van doen. Jij ziet waarschijnlijk liever een vuistdik anderhalf ton kostend rapport verschijnen met daarin dezelfde oplossing, wat al tig keren aangedragen is door collega onderzoekers.

  • Maar hoe komt de blauwalg dan ook steeds in het Kardingemeer ? Daar is toch niet veel landbouw naast?

  • De hoofdoorzaak van het ontstaan van blauwalg is ontlasting afkomstig van eenden, vogels en honden. Ook fosfaten afkomstig van mest welke via afwateringssloten en het water van rondom de plas gelegen huizen in een plas als Kardinge uitkomen spelen een balenagrijke rol.

    Zolang de bodem niet regelmatig schoongemaakt wordt en/of er gebaggerd gaat worden, blijft dit een telkens terugkerend fenomeen.

  • Middenweg, baggeren is al lang geprobeerd. Onder de sliblaag zit een laag die nog voedselrijker is. Baggeren maakt het probleem daardoor nog groter.

  • Je kunt wel een laag slib weg gaan halen, maar je zult ook uit moeten gaan diepen, de lozingen van fosfaat stoppen en deze plas en zwemwater in het algemeen veel vaker door moeten stromen. Hier zul je eerst de in- of uitlaat van deze plas om moeten gaan leggen. Ik heb mij laten vertellen dat deze daar bijna naast elkaar blijken te liggen, waardoor het inkomende "verse" water vrijwel gelijktijdig de plas weer verlaat en je geen doorstroming over de hele plas met vers water gaat krijgen.

    Heb je trouwens wel gezien hoeveel aalscholvers daar min of meer overwinteren? Die dieren schijten de hele steiger al wit, wil jij niet weten hoeveel er in het wat terechtkomt wat het jaar erop haar uitwerking gaat geven in de vorm van voedsel voor blauwalgen

Recente berichten

Rommel in brand zorgt voor rookontwikkeling in portiekflat

In een portiek van een woongebouw aan de Jacques Perkstraat heeft zaterdagmiddag korte tijd brand…

44 minuten geleden

Martinitoren pas komend voorjaar verlicht: “Dit is te gek voor woorden, is het onwil?”

De fractie van Stadspartij 100% voor Groningen noemt het te gek voor woorden dat de…

56 minuten geleden

Vastzittende vrachtwagen in tunnelbak drukt zich met graafmachine vooruit

De sneeuwchaos van donderdagavond heeft gezorgd voor bijzondere oplossingen. Op filmpjes, die zaterdag online werden…

2 uur geleden

Challenge daagt studenten uit om met zorgoplossingen te komen

Zo'n vierhonderd mbo- en hbo-studenten hebben afgelopen week meegedaan aan de Gezondheidschallenge Health Noord. Tijdens…

4 uur geleden

Noorden roept met paginagrote advertentie op om door te gaan met Lely- en Nedersaksenlijn

In een paginagrote advertentie zaterdag in de Volkskrant en in De Telegraaf roepen verschillende instellingen…

5 uur geleden

De Boo tweede op 1.000 meter achter oppermachtige Stolz

Jenning de Boo is zaterdag tweede geworden op de 1.000 meter in Nagano. De afstand…

6 uur geleden