Categorieën: Nieuws

‘Groningen is een stad zonder achterstandswijken’

Wethouder Roeland van der Schaaf is er trots op dat Groningen geen achterstandswijken kent. Hij zegt dit in het vastgoedplatform VG Visie.

‘Groningen is een stad  zonder achterstandswijken. Ook in de armste wijken is het prima wonen. Zelfs in deze overspannen woningmarkt zijn we nog steeds een ongedeelde stad. Dat is best bijzonder.

Daarnaast ben ik ook trots op onze manier van werken. Wij zijn niet zo van de spectaculaire projecten, maar ontwikkelen wel interessante woonwijken die de tand des tijds kunnen doorstaan. Een mooi voorbeeld is de Oosterparkwijk. Tot voor kort een achterstandswijk, maar nu een prachtig opgeknapte wijk waar rijk en arm, jong en oud door elkaar heen wonen. Juist die mix zorgt voor een leefbare en prettige sfeer.’

Het volledige interview staat in VG Visie.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Met zijn houding kan je zeggen dat het "prima wonen" in elke wijk in Nederland. Maar wonen is meer dan een woning. Helaas is het - ook in Groningen - niet veilig voor bijv. homo's hand-in-hand te lopen in bepaalde wijken. Gebrek aan integratie is ook een achterstand.

  • Aangezien met Marrakesh-akkoord migratie vanuit Afrika naar Europa wordt aangemoedigd, zullen vele wijken in getto's gaan veranderen. Zeker als het financiële stelsel als gevolg van het handelen van centrale bankiers als Mario Draghi in elkaar dondert.

    Hoeft Roeland zich geen zorgen over te maken.

  • Dit soort benamingen zijn woordspelletjes. Achterstandswijken was in de periode van Vogelaar, om extra geld uit Den Haag te krijgen. Toen heten ze een tijdje Vogelaarwijken, daarna pracht-of krachtwijken om niet teveel te stigmatiseren en sinds 2017 hebben we geen achterstandswijken meer, maar heeft de Gemeente Groningen ze benoemd tot ‘Prioriteitswijken’ Transitie door anders benoemen kost geen geld!

  • Geen achterstandswijken maar wel achterstand. Er is natuurlijk wel een groot verschil tussen bewoners van koopwoningen en die van sociale huurwoningen in de zelfde wijk. In de VS noemen ze het overigens gentrification en dat wordt lang niet altijd als positief ervaren. In de praktijk leeft arm en rijk in de zelfde wijk volledig langs elkaar heen.

  • Vroeger was het prima wonen in Groningen. En ook toen hadden we GEEN achterstandswijken. We hadden een 'way of living' als een verhaal apart. Ingegeven door de economische malaise eveneens veroorzaakt door de partij van de Roeland van der Schaaf. Investeringen kwamen er nauwelijks in Groningen door de partij van Roeland van der Schaaf. Sinds het lokken van de 'buitenlandse student' eveneens door de partij van Roeland van der Schaaf is wel overal de verloedering toegeslagen. En zijn afvalcontainers niets meer dan een puist op straat, waar de 'student zijn afval naast dropt!

  • Ik wed dat hij zelf niet in zo'n wijk woont. Wijken als de Indische buurt en de hoogte zijn wel degelijk armoedig en is de woonkwaliteit niet altijd geweldig.

  • Wat een Trumpiaanse waarheden verkondigt meneer de wethouder. De Oosterparkwijk, waar rijk en arm door elkaar heen wonen. Ja, de rijken in hun goed-geïsoleerde, afgezonderde nieuwbouwwoningen en de armen in donkere/daglichtarme, lawaaierige en energieslurpende gedateerde hokjes, met een verziekt uitzicht door de hoogbouw. Laat hem dan zelf eens letterlijk tussen de armen gaan wonen. Zwetser!

  • Hoe diep heeft dit zelfvoldane smiling face moeten graven om dit te durven beweren ?

  • @Marc - "Gentrification" is niet wanneer er een verschil in woningen in een wijk zijn, maar wanneer oude - soms verloederde - binnensteden ineens weer in trek zijn, en door jonge professionals als woning opgekocht worden ... de woningen zijn op dat moment niet duur en kunnen opgeknapt worden, waardoor de waarde van de hele wijk stijgt, en de huurwoningen als gevolg onbetaalbaar worden. En je krijgt ineens een groot verschil in inkomen en opleidingsniveau. In Nederland is dat bijvoorbeeld in de Amsterdamse Jordaan gebeurd.

    Dat is niet wat aan de hand is in Groningen. De grote opkopers zijn een paar 'investeerders' die weinig tot niks met de woning of wijk doen: verloedering eerder dan opknappen. De meeste huizen van huiseigenaren in Groningen (binnen)stad daarentegen verschillen niet zo veel met die van huurders. Mensen leven grotendeels niet langs elkaar heen hier, met uitzondering van mensen die niet willen integreren, maar dat is een heel andere kwestie dan "gentrification".

  • Roeland van der Schaaf denkt als we een in een achterstandswijk wat sociale huisvesting in de verkoop zetten dat er geen achterstandswijk meer is.

    Dat is een lachwekkende conclusie, de mensen met een achterstand zijn er nog steeds en dat worden steeds meer.

Recente berichten

Meldplicht voor toeristische verhuur van woningen

Woningeigenaren moeten vanaf 1 januari verplicht melden wanneer en voor hoeveel nachten hun woning aan…

2 minuten geleden

RUG op derde plek in Keuzegids Universiteiten

De RUG staat in de Keuzegids Universiteiten 2025 op de derde plek van beste brede…

1 uur geleden

Aantal WW-uitkeringen gedaald; jongeren vaker in de bijstand

Het aantal WW-uitkeringen in Groningen is in november gedaald, na een aantal maanden met een…

2 uur geleden

Máximaweg gaat vrijdagmiddag open

Groningen krijgt er deze vrijdag een nieuwe weg bij: de Máximaweg. Die ligt parallel aan…

2 uur geleden

Actie Beatrix Kinderziekenhuis levert 9.000 euro op voor Metakids

Een groep medewerkers van het Beatrix Kinderziekenhuis in de stad heeft woensdag al fietsend een…

2 uur geleden

‘Maanden extra onderzoek nodig naar ondergrond en financiën tijdelijke vervanging Gerrit Krolbrug’

Na de Fietsersbond uit ook het Platform Gerrit Krolbrug, samen met een aantal bewonersorganisaties, grote…

5 uur geleden