Het gaat goed met het maaibeleid in de gemeente Groningen. Toch zouden het aantal ecologische zones uitgebreid kunnen worden. Dat zegt Hemmo Jager van de gemeente.
“Dit gebied hier bij de Oostersluis was acht jaar geleden nog een gazon”, vertelt Jager die technisch specialist ecologie is. “We hebben besloten om er een bloemrijke berm van te maken, een zogenaamde ecologische zone. Dit betekent dat we het minder vaak maaien waardoor er allemaal bloemen zijn gaan bloeien. En dat heeft gevolgen want kijk maar eens goed, je ziet bijen en allerlei andere insecten. Dat is bijvoorbeeld goed om de eikenprocessierups te bestrijden. Want juist in zulk soort grassen zitten de vijanden die deze rups aan kunnen pakken.”
Pioenpark
Gebieden als bij de Oostersluis zijn er ook op andere plekken in de gemeente te vinden. “Maar als we naar het Pioenpark lopen dan zie je dat we daar een heel ander beleid hanteren. Rozen die verschillende keren in het jaar geknipt worden en het gras dat strak gemaaid is. En dat is absoluut mooi, maar de insecten hebben hier niet zoveel aan.”
Communicatie en keuze vegetatie cruciaal
Wat Jager betreft mag daarom het aantal ecologische zones nog wel wat uitgebreid worden. “Ik begrijp heel goed dat niet iedereen daar op zit te wachten. Als je in een wijk woont waar de grasvelden altijd keurig gemaaid worden, dan wil je niet ineens gras dat een meter hoog is.” Communicatie in de richting van de bewoners is volgens Jager cruciaal maar ook de vegetatie waar voor gekozen wordt. “Gras dat dertig centimeter hoog is zou ideaal zijn. In dit gras is volop ruimte voor bloemetjes en insecten.”
Sinds maandagmiddag is er een medische drone van tweeënhalf meter te bewonderen in het UMCG.…
Op een boerenveld in Noordlaren vond afgelopen zaterdag de eerste editie van de ‘Spooky Nights…
Bij knooppunt Euvelgunne vinden dinsdag-, woensdag- en donderdagnacht afsluitingen plaats voor verkeer vanaf de zuidelijke…
De JOVD-afdelingen in Groningen, Friesland en Flevoland zijn teleurgesteld over het gebrek aan voortgang rondom…
Een verbod op trekkers bij boerenprotesten in de provincie Groningen. Het is vier jaar geleden…
Op de Bedumerweg vond maandag rond het middaguur een ongeval plaats na een verkeersruzie. (meer…)
Bekijk reacties
Parken als het pioenpark kon je ook gedeeltelijk natuurlijk in richten zoals ook in Park Selwerd gebeurt.
In de eerste jaren lijken de ecologische zones prachtig, maar dan begint het verval.
Allerlei allergie veroorzakende onkruiden groeien tussen de wat rommelig uitziende borders, muizen en teken gedijen uitstekend tussen de verwilderde beplanting, distels en brandnetels nemen het over en er is na een tijdje geen bloem meer te zien.
De stad geeft soms een aanblik, door deze ecologische borders, alsof ze failliet is.
Het is gewoonweg een bezuiniging op het groenonderhoud want 2x per jaar maaien is goedkoper dan een wekelijkse maaibeurt.
Misschien wat open ruimtes in een stad laten vallen. Compacte Stad is te debiel voor woorden. In plaats van een paar bomen, een mini-ecozone en diep vijvertje (ook handig voor brandbestrijding) op plek van afgebrande Casino zal er wel weer een verschrikkelijk beton gedrocht komen. Centrum van Groningen lijkt zo onaantrekkelijk mogelijk te moeten.
Stad kan niet zonder open ruimtes, en open ruimtes zijn paradoxaal een kenmerk van grote steden (Meestal in de vorm van water als een stadsmeer in Hamburg, of groot stromend water rondom Manhattan)
Over Oosterpark. Veld ten oosten van voormalig stadion, kan ook wellicht voor de helft ecozone worden.
Blaffertje, weet jij de nadelen eigenlijk wel van elke week maaien?
Nee.
Ik zie nadelen van het niet maaien wel.
Daar waar wij eerst ransuilen hadden die op die geschoren grasmat makkelijk een muis konden scoren, zijn ze nu na decennia verdwenen nadat men minder is gaan maaien in Park Selwerd, er werd zelfs gebroed, nu niet meer, maar een muizenplaag hebben we wel en mensen lopen veel meer tekenbeten op dan voorheen.
Ook de beschermde steenmarters veroorzaken veel schade en overlast in de wijk aan daken en auto's.
We hebben veel meer last van wespennesten dan voorheen.
Mijn enthousiasme van het begin is verdwenen.
In de middeleeuwen is men niet voor niets over gegaan tot het kort houden van beplanting.
Het is vaak de oorzaak geweest van ziekten en plagen die door muizen, ratten, vlooien en teken werden overgebracht.
Wil je daar weer naar toe?
Blaffertje met zijn drogredeneringen.
Ik was nog vergeten te melden dat de kans op brandgevaar groter is.
Als er een sneuneus een peuk schiet in de ecologische borders waar in de zomer vele dorre droge planten tussen staan of als er glas in deze borders beland wat werkt als brandglas, heb je grote kans op brand.
doe dan maar een mensenplaag; of zou ie er al zijn (tipping point)?
Met iemand die geen nadelen ziet aan (te) vaak maaien, is een doeltreffende discussie over dit onderwerp geheel zinloos.