Archeologen hebben bij rioolwerkzaamheden in de Gerard Doustraat in Kostverloren twee zeer oude waterputten aangetroffen, die mogelijk uit de 10e eeuw stammen.
Eén van deze putten was opgebouwd uit meerdere kleine tonnetjes die op elkaar gestapeld waren. De andere bestond uit een ruim twee meter lange wijnton die in de bodem was ingegraven. Het aardewerk dat bij de laatstgenoemde put is aangetroffen, dateert mogelijk uit de 10e, 11e of 12e eeuw.
Het is een bijzondere vondst voor Kostverloren, want in dit gebied is nog niet zoveel van de bewoning uit deze periode bekend. Op oude kaarten stond op deze plek in de 18e eeuw een boerderij. Dat behalve de resten van die boerderij ook nog waterputten zijn aangetroffen die mogelijk wijzen op bewoning die eeuwen verder teruggaat was een verrassing. Het is daarmee een waardevolle toevoeging aan de bewoningsgeschiedenis van de stad.
De komende maanden zullen de archeologen de gevonden resten verder onderzoeken. Ook dan zal blijken uit welke eeuw de waterputten precies dateren en of hier daadwerkelijk sprake is van bewoning in de teruggaat tot in de 10e eeuw.
Het winterdekbed kun je deze week goed gebruiken. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kunnen de temperaturen…
Restaurant Noor Groningen in Hoogkerk is dit jaar gestegen naar plek 32 van Lekker500, de…
Een 28-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot 120 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke…
Sinds maandagmiddag is er een medische drone van tweeënhalf meter te bewonderen in het UMCG.…
Op een boerenveld in Noordlaren vond afgelopen zaterdag de eerste editie van de ‘Spooky Nights…
Bij knooppunt Euvelgunne vinden dinsdag-, woensdag- en donderdagnacht afsluitingen plaats voor verkeer vanaf de zuidelijke…