De raadsfractie van 100% Groningen vindt dat het college van B&W, middels de enquête over afvalverwerking, aanstuurt op de invoering van Diftar. De fractie is bang dat kwetsbare groepen in de gemeente hier de dupe van worden.
In de enquête, gehouden onder het Stadspanel, wordt volgens de fractie niet ingegaan op de negatieve kanten van gescheiden afval. De fractie vreest dat het college de uitslag van dit panel gaat gebruiken om het invoeren van Diftar (het betalen voor de eigen hoeveelheid afval) te rechtvaardigen.
Volgens de fractie van 100% Groningen is het voor minima lastiger om afval te scheiden omdat ze niet allemaal in de gelegenheid zijn om afval goed te scheiden. Daarnaast zijn we bang dat door dit systeem het zwerfafval op straat zal toenemen. Dit zien we al gebeuren in andere grote steden.
Het huidige busstation in Groningen moet na de verplaatsing van de bussen naar de zuidkant…
Leefomgeving staat op nummer één. Dat blijkt uit de Tienskipdag van 16 december, georganiseerd met…
De zachtere temperaturen blijven nog even bij ons. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis begint donderdag mild,…
Burgemeester Mirjam van 't Veld kan naar eigen zeggen niet 'intreden' bij de gekraakte voormalige…
Er komt niet helemaal een einde aan de rondleidingen in het Stadhuis. Dat liet interim-burgemeester…
Het busverkeer in Hoogkerk is het doelwit geworden van vervelend kattenkwaad: de afgelopen weken hebben…
Bekijk reacties
groningen wil ook graag een grote stad zijn. daar hoort veel rommel op straat bij. en een enquête, uiteraard.
Diftar moet je alleen doen als het ook mogelijk is afval gescheiden aan te bieden en als er geen ongelijkheid is tussen mensen die ondergrondse containers gebruiken en mensen die kliko's gebruiken. Als er niets veranderd behalve dat je per kilo of aanbieding gaat betalen dan is het een belasting op afval. Het doet niets met de afvalstroom zelf. Bij zelf gescheiden aanbieden krijg je veel meer een bewustzijn van je eigen afvalproductie en kun je er dus ook bewuster mee omgaan.
De vraag voorleggen aan een club, wat is geselecteerd, omdat zij de lokale politiek nogal goedgezind zijn in hun meningen.. We zien een dergelijk proces ook terug in het besluit in de bomenkap van der Aa-kerk. Om slechts een paar wonenden in de omgeving uit te nodigen als inspraak! Om anderen het zwijgen op te leggen!
Als inwoner heb ik ook geen inzage in dit stadspanel.
Het zijn, processen, waar wij als inwoners een gevoel van moeten krijgen, alsof de inwoners deelnemen aan een democratisch proces. Terwijl de uitkomst allang bekend is. De vragen zijn ook manipulatief. Het stuurt op een uitkomst die het moet krijgen. En bovendien heeft de raad vorig jaar tegengestemd. Dan mag dit ook niet meer terugkomen op de agenda (staatsrecht) . Tenzij er verschillen zijn aangebracht tov het voorstel van vorig jaar. Maar het mag nooit 1 op 1 worden gekopieerd.
Een dergelijk stadspanel is ook het ondermijnen van het gezag, dat de gemeenteraad heet. Waarom kiezen we deze dan nog? Tenzij je echt een referendum uitschrijft, waarin elke inwoner aan kan deelnemen! Omdat dit proces ook controleerbaar is. Ook in zijn vragen!
Hoe weet je dat de vragen manipulatief zijn als je net zelf zegt dat je geen inzage hebt in het stadspanel? En het is helemaal geen speciaal geselecteerde club, iedereen kan zich gewoon opgeven.
Sander, mijn bijdrage als een 'advocaat van de duivel' in algemene zin. Ik ben wel ingewijd! Anders kon ik er ook niet inhoudelijk op ingaan. Legt slechts een dilemma voor.
Als inwoners moeten wij de gemeenteraad kunnen controleren in al haar besluiten. Geen stadspanel. Ook niet als een verwijzing door de gemeenteraad naar een stadspanel. Dat was min of meer de strekking van mijn betoog.
Je kunt gewoon lid worden van het Stadspanel Sjoerd. Dat heet tegenwoordig trouwens inwonerspanel want Stad is uit den boze tegenwoordig, net als zwarte piet. Er is niets mis met het peilen van de mening van burgers. Zo filter je de vertekening die je krijgt als je alleen maar op social media kijkt er uit. Daar hebben namelijk alleen een paar schreeuwlelijken het hoogste woord.
@Sjoerd
Waar heb je het over? Wanneer je de stelling poneert dat het stadspanel een select groepje mensen bevat dan zal je toch met iets van een bewijs of een onderbouwing komen. Wanneer je de vragen niet vind deugen dan zal je dit ook moeten onderbouwen. Nu is het maar geroep zonder kennis van zaken.
Het stadspanel bestaat uit mensen die zich hier zelf voor hebben opgegeven. Dat kun jij ook doen.
SCHONE STAD - SCHONE WIJK
GEEN DIFTAR
Vuilnis ophalen moet makkelijk kunnen
1. Laat de Gemeenteraad nu eerst eens beginnen met een - dag en nacht - telefoonnummer
open te stellen, waar Stadjers heen kunnen bellen als de vuilcontainer vol of kapot is.
2. En Stadjers bel naar de raadsfracties als het weer eens mis is.
Mevrouw Kiki
====
Op de Gemeentesite staat de volgende info:
https://gemeente.groningen.nl/fractie-groenlinks: 050 313 07 48
https://gemeente.groningen.nl/fractie-pvda: 050 312 18 76
https://gemeente.groningen.nl/fractie-d66: 06 52 37 72 33
https://gemeente.groningen.nl/fractie-sp: 050 311 04 74
https://gemeente.groningen.nl/fractie-vvd: > GEEN
https://gemeente.groningen.nl/fractie-christenunie: 050 313 07 44
https://gemeente.groningen.nl/fractie-partij-voor-de-dieren: > Bellen mogelijk op afspraak
https://gemeente.groningen.nl/fractie-cda: 06 33 10 47 14 ook Whatsapp
https://gemeente.groningen.nl/fractie-100-procent-groningen: 06 23 89 44 28
https://gemeente.groningen.nl/fractie-stad-en-ommeland: > GEEN
https://gemeente.groningen.nl/fractie-student-en-stad: 050 312 40 74
https://gemeente.groningen.nl/fractie-pvv: 050 316 49 19
@Marc. Iedere 4 jaar verstuur je als gemeente een stembiljet naar al zijn inwoners, maar een stadspanel daarop kan jij je aanmelden. BenW schijnt het stadspanel ook nog eens serieus te nemen en ondermijnd daarmee de gemeenteraad.