Er zijn steeds meer daklozen in Groningen die problemen hebben om te slapen bij nachtopvang Het Kopland. Zo werd ook Etienne donderdagnacht geweigerd bij de nachtopvang.
Etienne is een Rotterdammer die voor de liefde verhuisd is naar Hoogezand. Na een relatiebreuk is hij dakloos geworden. Afgelopen donderdagnacht probeerde hij naar binnen te komen, maar werd hij geweigerd. ‘Ik mocht in het begin hier twee dagen in de nachtopvang slapen, maar op een gegeven moment mocht ik daar niet meer naar binnen.’ Ook andere dakloze mensen die op het Martinikerkhof verblijven, bevestigen andere soortgelijke gevallen.
Dit komt volgens Wesley Wiltschut, die daklozen helpt, doordat hij niet woonachtig is in Groningen. ‘De eerste twee dagen mocht hij er wel in, daar werd een subsidie voor verstrekt, maar binnen die twee dagen is het niet gelukt om hem ergens anders te plaatsen en toen hebben ze gewoon gezegd: ‘nou meneer, u komt hier niet vandaan’ dus, eigenlijk moet hij nu gewoon terug naar Rotterdam.’ Zegt Wesley Wiltschut.
Het Kopland wil niet ingaan op kwesties zoals het verhaal van Etienne, omdat het om persoonlijke zaken gaat. Wel laat de nachtopvang weten dat in principe iedereen welkom is voor een korte opvang, waarbij ze kijken hoe diegene het beste geholpen kan worden.
De politie is opzoek naar vier personen die mogelijk betrokken zijn bij een incident in…
Straatboer Steven heeft afgelopen vrijdag bloembollen langsgebracht bij twintig Groningse huurders die afgelopen jaar hun…
De komende dagen schommelt de temperatuur tussen 6 en 8 graden. Het wordt voornamelijk een…
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie mensen aangehouden na een…
Donar heeft zondagmiddag in Zwolle goede zaken gedaan door het hoger geklasseerde Landstede Hammers te…
Zondagmiddag zijn een auto en scooter op elkaar gebotst op de kruising Oostersingel/W.A. Scholtenstraat in…
Bekijk reacties
Volgens mij moet ie dan bij de opvang van gemeente Midden-Groningen zijn. Als hij zich daar tenminste ingeschreven heeft. Anders inderdaad Rotterdam. Dat is hard, maar je moet daklozenopvangshoppen zien te voorkomen. Misschien kunnen er wat oude verzorgingshuizen en gevangenissen worden ingezet voor daklozen. Die worden gesloten bij de vleet.
Hij zal toch een uitkering krijgen? De gemeente die die verstrekt moet dan , mijn insziens ook voor ( nood) opvang zorgen.
"kijken hoe diegene het beste geholpen kan worden" vs. "U gaat maar lekker op straat slapen, of terug naar Rotterdam (en zie maar hoe je er komt)"
Is dat nou overmacht of een oplossing van een bureaucratische organisatie die alleen maar iets kan als er een vergoeding (subsidie) tegenover staat?
Subsidies, regeltjes, registratie. Als je daar nou allemaal eens van af kon.
gewoon een bed of kamer en ontbijt, voor een redelijk bedrag. Wat zou dat de daklozen en de maatschappij schelen.
Is dit een onderdeel van het omvolkingsprogramma? En Nederlanders zijn niet langer welkom in eigen land, vooral als ze de schatkist niet meer vullen?
Dat mantra heet " regiobinding". Kunnen instanties zich mooi achter verschuilen, dan hoeven ze minder mensen te helpen. Een dakloze is dus verplicht in zijn regio te blijven, ook als hij daar geen enkel perspectief en welbevinden ervaart. Een dakloze kan ook binding met een andere regio hebben, omdat hij daar gewoond heeft of er familie kent, Het leven op straat is keihard en het is dus begrijpelijk dat een dakloze wel eens verder kijkt dan zijn eigen stad. Stop toch eens met deze bureaucratische regelzucht en geef mensen een slaapplek.
Die regels worden opgelegd door de gemeente.
Ik weet dat daklozen in de nachtopvang een pakket met 8 plakken brood mee krijgen, s avonds om 21.00 kunnen ze dar vaak nog gratis warm eten krijgen en tussendoor kunnen ze oa bij de open hof terecht.
Het komt regelmatig voor dat daklozen om 21.00 vriendelijk bedanken voor de warme hap omdat ze al genoeg te eten hebben gehad of al elders warm gegeten hebben. Dus het verhaal van de heer Wilschut kunnen we met een flinke zak zout nemen.
Net zoals dit ietwat tendentieuze artikel, slechte journalistiek. OOG kan zich beter maar blijven richten op treinen met vertraging en aanrijdingen in stad als ik dit zo zie.
Op individuele situaties gaan we niet in, wel kunnen we in het algemeen dit zeggen: Iedereen die dakloos is, is welkom in onze nachtopvang. We bieden opvang met begeleiding en die opvang is zo kortdurend mogelijk. Een nachtopvang is immers geen oplossing voor altijd. We schetsen met mensen een toekomstplaatje. Om op alle fronten goed verder te kunnen, is altijd de gemeente waar je als laatste staat ingeschreven nodig. Daarom begeleiden we, in samenwerking met collega-instellingen, dakloze mensen naar de plek waar ze het meest geholpen zijn.
Regel een deal met de NS voor treinkaartjes voor buiten de spits. Dan kun je voor een tientje het hele land door en dus snel naar de juiste gemeente. Je kunt natuurlijk ook gaan liften.
Wonen in een tentje...
Aan de voet van het ringwegviaduct van de Beneluxweg over het Eemskanaal woont al geruime tijd iemand volkomen vrij en volkomen vrijwillig in een tentje. De gemeente Groningen gedoogt kennelijk het wonen in een tentje aan de zuidelijke oever van het Eemskanaal. Vraag mij niet hoe het kan, maar profiteer ervan. (Indien nodig.)
Hé, wethouder!
Wellicht kan de piekopvang voor de internationale studenten nu worden gebruikt voor de opvang van de (te) vele dak- en thuislozen in de gemeente Groningen.