Met een percentage van 37,2 procent van de huishoudens telt de studentenstad Groningen het hoogste aantal alleenwonenden. Dat blijkt uit cijfers die het CBS vrijdagochtend publiceerde.
Landelijk woont slechts 17,4 procent van de mensen alleen. Tien jaar geleden was Groningen ook al de stad met het hoogste aantal alleenwonenden, het percentage steeg in tien jaar met 3 procent.
Opvallend is dat het aantal ouderen dat alleen woont is gedaald, van 37 procent naar 34 procent. Het CBS meldt verder dat het aantal de komende jaren alleen maar verder zal stijgen.
Een fris en wisselvallig weekend met meermaals kans op gladheid staat Groningen te wachten Daarna…
Op de rotonde tussen De Held en de Siersteenlaan raakte vrijdagavond een fietser gewond door…
Er zijn vrijdagavond politiekogels afgevuurd tijdens een aanhouding op een slaapboot voor asielzoekers aan de…
Het komende zomerseizoen is het niet alleen Corendon, maar ook Sunweb dat vluchten gaat aanbieden…
Niet alleen FC Groningen, maar ook amateurclubs reizen deze periode af naar een trainingskamp in…
De jaarwisseling in Groningen verliep op de meeste plekken in de gemeente Groningen 'uitbundig en…
Bekijk reacties
Als je het in de eerste zin hebt over 37,2 procent van de huishoudens en in de tweede alinea over 17,4 % van de mensen heb je het over twee verschillende groepen. Er zijn meer mensen dan huishoudens.
Ook sterven de mensen in Groningen eerder dan in de rest van het land. En een percentage is altijd een gerelateerd cijfer. Dat wil zeggen, als ergens iets stijgt in percentage, het ergens anders zal dalen. In dit geval de ouderen.
Wat een trieste foto bij dit bericht! Het bevalt me prima eigenlijk.
Voor het recht op een bijstandsuitkering is het voeren van een huishouding, denk ik, van belang. In de gemeente Groningen voeren, denk ik, verhoudingsgewijs veel bijstandsgerechtigden een huishouding alleen. Wel samen een huishouding voeren, geeft, denk ik, in totaal recht op een lager bedrag aan bijstandsuitkering, dan niet samen een huishouding voeren. Dat verklaart, denk ik, voor een gedeelte, de afwijking van de gemeente Groningen van het landelijke gemiddelde als het gaat om het percentage huishoudens per gemeente dat alleen woont. Triest.
De rekensom is, denk ik, simpel. Een alleenstaande bijstandsgerechtigde van 21 jaar en ouder heeft, denk ik, per 1 juli 2019 recht op 1030,42 euro (inclusief vakantietoeslag) per maand. Soms komt daar nog een langdurigheidstoeslag bij. Gehuwde bijstandsgerechtigden van 21 jaar en ouder, die samen een huishouding voeren, hebben per 1 juli 2019, denk ik, recht op 1472,03 euro (inclusief vakantietoeslag) per maand. Soms komt daar nog een langdurigheidstoeslag bij. Triest.
Waar het echt om gaat, is, denk ik, de verschrikkelijke eenzaamheid in de gemeente Groningen. De gemeente Groningen investeert, denk ik, veel te weinig in de contacten tussen de wijkbewoners. Dat blijkt bijvoorbeeld, denk ik, uit het tekort aan sportaccommodaties in de wijken. En ouderen sterven, denk ik, in de gemeente Groningen vaak eenzaam en alleen. De gemeente Groningen investeert, denk ik, te weinig in de dagbesteding en de dagopvang. Verder is de sociale verbondenheid, denk ik, door het mixen van arm en rijk in de wijken, sterk afgenomen. Ook dat komt, denk ik, door het beleid van de gemeente Groningen. Triest.
Eenzaamheid is de prijs die de burger betaalt voor een overheid die kiest voor prestigeprojecten. Triest!